Hra o miliony: Spartě i Slavii se sen o Lize mistrů rozplynul. Co teď?

6 minut čtení

Sen o milionářské Lize mistrů se rozsypal jako domeček z karet. Naposledy hrála nejprestižnější klubovou soutěž našeho kontinentu Slavia v sezoně 2019–20, loni i letos mají tuzemské kluby smůlu. Sparta má po vypadnutí z nemistrovské části alespoň jistotu Evropské ligy, Slavia ještě musí zabojovat i o tuto pohárovou soutěž. Co to pro oba kluby a celý český fotbal znamená?

Soutěže o ceny, tipovačky a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Sparta měla před třetím předkolem LM v kapse 93 milionů korun do klubového rozpočtu a jistotu Evropské ligy. Sešívané ale ještě kvalifikace o tuto druhou nejprestižnější soutěž starého kontinentu čeká. Zatím má Trpišovského parta jistotu skupiny pouze v Evropské konferenční lize.

SPARTA NA ÚROVEŇ MONAKA ZKRÁTKA NEDOSAHUJE

Do dvojzápasu s Monakem už mohli jít Letenští relativně v klidu. Svou jistotu měli, základní cíl splnili vyřazením Rapidu Vídeň a navíc proti nim stál ve třetím předkole extrémně silný soupeř. Konkrétně třetí tým francouzské Ligue 1 z Monaka. Knížecí klub potvrdil roli favorita a po výsledcích 2:0 a 3:1 postupuje bezpečně dál.

Byť není pochyb o tom, že se Sparta od nástupu Tomáše Rosického do křesla sportovního ředitele po maličkých krůčcích rok od roku pomalu zvedá (a pod trenérem Pavlem Vrbou se progres zejména do ofenzívy ještě výrazně zrychlil), tak této úrovně zkrátka ještě Letenští nedosahují. V obou zápasech ukázali zajímavé pasáže, v odvetě jim navíc nebyl uznán regulérní gól Hložka. Přesto Monako dvojzápas kontrolovalo a postoupilo naprosto zaslouženě.

SLAVIA SE O POSTUP OKRADLA SAMA

Oba dvojzápasy českých týmů ukázaly známou pravdu, že v našich podmínkách vede mnohem snazší cesta do Ligy mistrů (možná ta vůbec jediná) přes vítězství v domácí soutěži. Pokud jde český tým do nemistrovské části kvalifikace (jako v tomto případě Sparta do druhého předkola), je jasné, že pokud se mu bude dařit, narazí na tři velmi kvalitní týmy. A sice nemistrovské týmy z elitních zejména západních lig. Ano, i takový tým se dá v dvojzápase udolat, což zejména Slavia ukázala v minulých sezonách třeba se Sevillou nebo Leicesterem, ale třikrát ze tří pokusů už je to velmi náročné. Spíš nereálné, neschůdné. Zatím žádný tuzemský klub z této větve nikdy do LM neprošel.

Přestože nakonec ani Slavia neuspěla, tak vzájemné měření sil s Ferencvárosem ukázalo, že bylo jednoznačně v silách sešívaných přes mistrovskou fázi v tomto kole postoupit. De facto se Trpišovského parta okradla o čtvrté předkolo Champions League sama. V Budapešti se dopustila fatálních chyb vzadu a v domácí odvetě zase nedokázala výrazněji a hlavně dostatečně zužitkovat svůj nápor a obrovskou střeleckou převahu (0:2, 1:0).

PŘÍJEM Z LM MĚL BÝT BONUSEM, ROZPOČET PRÝ OHROŽEN NENÍ

České týmy se potřebují rok co rok ukazovat v evropských pohárech. Zkrátka musí vystavovat své hráče do vitríny elitního fotbalového světa. A vlastně může být z dlouhodobého hlediska a pro případný prodej ven i relativně jedno, v jaké to bude soutěži. Speciálně Slavia i Sparta mají ve svém středu spoustu hráčů, kteří mohou zaujmout nejednoho skauta. A na transferech do západních lig pak nevydělají jen zmíněné kluby, ale celý český fotbal.

Pokud může být jedno klubovým skautům, jestli hráč z malé země uprostřed Evropy zazáří na půdě Ligy mistrů nebo Evropské ligy, ten rozdíl naopak velmi pocítí klubové pokladny. Slavia neúspěchem s Ferencvárosem přišla o možnost bojovat o Ligu mistrů a sáhnout si na bonus 400 milionů korun. Dále o play off Ligy mistrů (130 milionů) a o jistotu Evropské ligy (95 milionů). Tuto částku už má v kapse Sparta, za to její úhlavní (a v posledních letech mnohem úspěšnější) rival o ni musí ještě bojovat. Vzhledem k megalománskému rozpočtu, který musí sešívaní s ohledem na své obrovské výdaje (široký kádr, vysoké smlouvy atd.) naplnit, to není žádná sranda.

Pokud ale budeme věřit nedávnému vyjádření slávistického šéfa Jaroslava Tvrdíka, tak Slavia do ekonomické bilance pro letošní sezonu započítala příjem z pohárů kolem 100 milionů korun. To je pořád hravě splnitelné. Takřka půlmiliardové příjmy z Ligy mistrů by tedy byly jen velmi štědrým bonusem, na kterém ale klub z Edenu údajně nebyl závislý.

PŘÍPAD KRMENČÍK: POVINNÁ OPCE KONČÍ, ANIŽ BY NASTOUPIL

Velmi zajímavé rozuzlení má případ reprezentačního útočníka Michaela Krmenčíka. U něho se výrazně změnily původní plány, aniž by za Slavii naskočil do jediného zápasu. Z nedávného EURA se totiž nevrátil zdravotně v pořádku (trhlina ve svalu) a bude realizačnímu týmu ještě nějaký ten týden chybět.

Protože měl být hlavním pomocníkem v boji o Ligu mistrů a ideálně by postupem do milionářské soutěže navíc splatil svůj přestup, vyjednali si slávisté povinnou opci ve výši 2,5 milionů euro. Ale pouze v případě postupu do Ligy mistrů. Jen za postup do čtvrtého předkola by přitom sešívaní inkasovali přes 5 milionů euro.

Vypadnutím s Ferencvárosem ale tedy opce zaniká. Krmenčík je v tuto chvíli ve Slavii na klasickém hostování. Jsou tak dvě možnosti. Buď dojede ve Slavii sezonu a následně se vrátí do Brugg (a zřejmě si bude hledat nové angažmá), nebo se po vyřešení svých zdravotních problémů trenérům a vedení zalíbí natolik, že se sešívaní i přes nepostup do Ligy mistrů rozhodnou osmadvacetiletého forvarda vyplatit z Brugg. To by ale bylo za pravděpodobně výrazně vyšší cifru.

Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier League, Serie A, Bundesligy a mnohých dalších. V nabídce máme i zájezdy a vstupenky na nový tým božského Lionela Messiho Paris St. Germain. U nás si vybere každý!

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít ani novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu