Hity z anglických tribun: Sweet Caroline

3 minuty čtení + 4 videa

Anglie je nejoblíbenější destinací našich klientů. Nejen pro sportovní výkony, ale také pro kulturu na tribunách.

V kolébce fotbalu zlidovělo několik ikonických hitů, poznejte příběhy těch nejznámějších v našem seriálu Hity z anglických tribun.

PŘÍBĚH HITU SWEET CAROLINE

Tento song vydal v roce 1969 americký zpěvák Neil Diamond pro svou ženu Marciu, jenže se mu její jméno do textu příliš nehodilo. Neil však viděl v časopise fotku Caroline Kennedy, prezidentovy dcery a v názvu písničky měl jasno. To ještě netušil, jaký fotbalový hit dal dohromady.

Mezitím jeho song přezpíval například i takový Elvis Presley, nebo David Hasselhof. Ale celé to začal baseballový tým Boston Red Sox, který Sweet Caroline zahrál během zápasu svému hráči, kterému se právě narodila dcera. Ta dcera se samozřejmě jmenovala Caroline. Od té doby písnička hrála na každém jejich zápase, aby jim přinesla štěstí.

SWEET CAROLINE A FOTBAL

Jak se dostala na ostrovy? Říká se, že poprvé si ji zahrál Arsenal v roce 2017 po semifinálovém vítězství v FA Cupu. Později ji přebrali fanoušci Aston Villy, Tyson Fury nebo MMA zápasník Daren Till.

Anglická fotbalová reprezentace se k songu dostala teprve nedávno. Po čtvrtfinálovém vítězství Anglie na EURO 2020 nad Německem ji pustil DJ na Wembley místo ověřené hymny fanoušků Vindaloo a začalo šílenství. Svět se právě začal zotavovat z roku a půl v koronavirové izolaci a text Sweet Caroline k tomu byl přímo ideální:

TEXT

„Hands, touching hands
Reaching out, touching me, touching you
Sweet Caroline
Good times never seemed so good
I’ve been inclined to believe it never would.“

(Ruce, ruce se dotýkají,
natahují se, dotýkají se mě, dotýkají se tebe
Sladká Caroline,
nikdy mi nebylo tak dobře
už jsem si myslel, že ani nikdy nebude.)

TENIS NENÍ VÝJIMKOU

Po neúspěšném finále fotbalového ME dostali angličtí fans přece jen důvod k historické oslavě. Po 44 letech získala grandslam v ženské tenisové dvouhře opět Britka. Byla jí talentovaná Emma Raducanu a tribuny v New Yorku si s chutí zazpívaly „Sweet Caroline“.

SWEET CAROLINE NA LETNÉ

Svou verzi tohoto songu má také v Čechách pražská Sparta. Letenští šli ještě dál, protože slavný song dokonce přetextovali po svém. Nazpíval ho Vojtěch Dyk a hraje a zpívají ho fanoušci Sparty po každém vítězném utkání na Letné.

ZAUJAL VÁS ČLÁNEK? PODÍVEJTE SE TAKÉ NA DALŠÍ PŘÍBĚHY A ZAJÍMAVOSTI V SEKCI BLOGŮ.

CHCETE SI ZASPÍVAT PŘÍMO NA TRIBUNÁCH? VYBERTE SI ZE VSTUPENEK A ZÁJEZDŮ NA FOTBAL A DALŠÍ SPORTY.