Historie evropských šampionátů – EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině: Úspěšná obhajoba

6 minut čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Fotbalové EURO bude jedním z hlavních sportovních svátků kalendářního roku 2024. Při příležitosti mistrovství Evropy v Německu jsme si připravili historický seriál o evropských šampionátech. Toto je čtrnáctý díl, jehož hlavním tématem bude EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

První, kteří obhájili

Poprvé se závěrečný turnaj mistrovství Evropy konal ve východní části starého kontinentu. Důvěru dostaly Polsko a Ukrajina. Oni pochopitelně nemuseli bojovat o místenky, o zbývajících 14 se bilo 51 zemí. Opět se zavedla baráž. Byl to poslední evropský šampionát se 16 účastníky.

Pojď, synu!

Česká fotbalová reprezentace ve skupině obsadila druhé místo za suverénním Španělskem. Třetí skončilo Skotsko. Tak trochu i díky v nastavení „památně“ nafilmované penaltě Jana Rezka v utkání hraném ve Skotsku, která ho proslavila snad víc, než cokoliv jiného z jeho kariéry. Remízu 2:2 z penaltového puntíku následně vystřelil Michal Kadlec.

Jelikož Česko zdaleka nesahalo po nejlepší pozici ze všech týmů, které obsadily ve skupinách druhé místo, nezbylo nic jiného, než projít na evropský šampionát z baráže proti Černé Hoře. V prvním zápase hraném v Praze vybudovali českému národnímu týmu skvělou pozici pro odvetu Václav Pilař a Tomáš Sivok. V Černé Hoře pak stvrdil postup Petr Jiráček, před jehož gólem vyřkl komentátor Jaromír Bosák legendární „Pojď, synu!

Tentokrát se evropská kvalifikace obešla bez větších překvapení, když mezi postupujícími nechyběl nikdo z evropské elity. Jmenovitě postoupily: Německo, Rusko, Irsko, Itálie, Francie, Nizozemsko, Švédsko, Řecko, Chorvatsko, Anglie, Dánsko, Portugalsko, Španělsko a Česko.

Holanďané bez bodu

Šampionát se konal od 8. června do 1. července 2012. Hostiteli byli čtyři města z Polska i Ukrajiny a stejný počet stadionů. Hrálo se na těchto: Stadion Narodowy (Varšava), Stadion Vratislav (Vratislav), PGE Arena (Gdaňsk), Stadion Miejski (Poznaň), Olympijský stadion (Kyjev), Donbass Arena (Doněck), Metalist (Charkov), Lviv (Lvov) .

V A-skupině se podařil českému výběru malý revanš za Euro 2004 proti Řecku, zdolal ho 2:1, ale postup si z druhého místa zajistili i právě Řekové. Na úkor Polska a Ruska. V nabité B-skupině Německo nezaváhalo ani v jednom zápase, Portugalsko prohrálo pouze s ním a postupovalo z druhého místa. Zklamáním bylo hvězdami nabito Nizozemsko, které skončilo jako poslední bez bodu. Z C-skupiny šli dále favorizovaní Italové a Španělé, Chorvatům uprchl postup po těsné prohře s obhájci titulu Španěly. Z D-skupiny pokračovali také favorité z Anglie a Francie.

Čtvrtfinále bylo již bez organizátorských zemí. Českým hráčům v něm vystavil stopku parádní hlavičkou C. Ronaldo (1:0 pro Portugalsko). Němci nedovolili překvapení Řekům (4:2). Španělé přeskočili francouzskou překážku (2:0), když oba góly dal Xabi Alonso hrající svůj stý reprezentační zápas, a semifinálové kvarteto zkompletovali Italové poté, co po bezbrankovém průběhu vyhráli penaltový rozstřel s Anglií 4:2.

Semifinálový boj o Pyrenejský poloostrov vyhráli Španělé, v duelu proti Portugalsku se však diváci 120 minut gólu nedočkali. Penalty vyzněly pro obhájce titulu (4:2). V druhém semifinále se stal hrdinou Mario Balotelli, který hlavičkou a tvrdou střelou poslal Italy do dvoubrankového vedení. Němci už dokázali v nadstaveném čase jen snížit Mesutem Özilem na 1:2.

Španělský zlatý hattrick

Itálie a Španělsko se utkaly i ve skupině, zápas neměl vítěze (1:1). Finále však vítěze pochopitelně mít muselo. Vzhledem ke stoupající formy squadry azzurry byli mírnými favority Italové. Jenže Španělé podali svůj nejlepší výkon na turnaji a soupeři prakticky nedali žádnou šanci. Základy vítězství položili už v prvním poločase, kdy vedli 2:0 po hlavičce Davida Silvy a úspěšném individuálním průniku obránce Jordiho Alby.

V druhém poločase se Italové snažili něco udělat s výsledkem, ale brankář Iker Casillas byl pozorný. Navíc když se krátce po svém příchodu na hřiště zranil Thiago Motta (ten mimochodem téměř nestihl odjezd týmu na finálový zápas – z hotelu vyběhl, když se zavíraly dveře autobusu), a protože Italové už vyčerpali možnost tří střídání, poslední půlhodinu hráli v deseti.

Přesilovku využili Španělé na vstřelení dalších dvou gólů, oba dali střídající hráči Juan Mata a Fernando Torres (zopakoval tak svůj finálový gólový kousek z roku 2008) a vyhráli 4:0. Povedl se jim vzácný hattrick – vyhráli ME 2008, MS 2010 a ME 2012. A jako první tým obhájili trofej na mistrovství Evropy.

Mezi největší opory týmu patřili brankář Ikre Casillas, obránci Sergio Ramos a Jordi Alba, špílmachr Xavi Hernández a Andres Iniesta, vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Mužstvo vedl trenér Vicente del Bosque.

„Moji spoluhráči už dříve psali historii. Teď se to podařilo i mně.“
Jordi Alba, mistr Evropy 2012

Finále: Španělsko – Itálie 4:0 (2:0)
Góly: 14. D. Silva, 41. J. Alba, 84. F. Torres, 88. Mata.
Rozhodoval: Pedro Proenca (Port.) – 63 170 diváků. Hrálo se 1. června 2012 na Olympijském stadionu v Kyjevě.

Sestava mistrů Evropy: Casillas – Arbeloa, Pique, S. Ramos, J. Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – D. Silva (59. Pedro Rodríguez), Fabregas (75. F. Torres), Iniesta (87. Mata).

Zajímavosti EURO 2012

  • 52 hráčů turnaje, tedy přibližně každý osmý, mělo původ v jiné zemi, než kterou reprezentovali.
  • Nejstarším trenérem, který vedl zemi na ME, se stal Giovanni Trapattoni – Ital koučoval mužstvo Irska proti svým krajanům (prohra 0:2) ve věku 73 let a 93 dní.
  • Ze 76 gólů v 31 zápasů padlo 22 po hlavičkách, což je rekord závěrečných turnajů ME.
  • Španělský tým stanovil v duelu proti Irsku rekord v počtu úspěšných přihrávek v jednom zápase ME (810), z nichž byl jejich autorem ve 127 případech Xavi Hernández, což je také rekord.
  • Fernando Torres se stal prvním hráčem, který skóroval ve dvou finále ME.
  • Iker Casillas nastoupil ve finále ke svému 100. zápasu v reprezentaci Španělska a jako první brankář v roli kapitána podruhé dovedl tým k titulu mistra Evropy. Kapitán soupeře ve finále byl také brankář – Ital Gianluigi Buffon.