Historie evropských šampionátů – EURO 2008 v Rakousku a ve Švýcarsku: Španělská éra

6 minut čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Fotbalové EURO bude jedním z hlavních sportovních svátků kalendářního roku 2024. Při příležitosti mistrovství Evropy v Německu jsme si připravili historický seriál o evropských šampionátech. Toto je třináctý díl, jehož hlavním tématem bude EURO 2008 v Rakousku a ve Švýcarsku.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Španělská korunovace po 44 letech

Jistou účast na závěrečném turnaji měly pořadatelské země Rakousko a Švýcarsko. O zbývajících čtrnácti místenek bojovalo 50 zemí. Poprvé si přímý postup zajistily první dva týmy kvalifikačních skupin s tím, že ty byly početnější – sedmičlenné, jedna měla až osm účastníků.

Český tým na evropský šampionát postoupil z prvního místa kvalifikační skupiny D. Ve 12 zápasech získal 29 bodů a připsal si například i výhru 3:0 na půdě Německa. Největším překvapením kvalifikace bylo, že Angličanům unikla místenka, v E-skupině je předběhli nejen Chorvaté, ale i Rusové.

Závěrečný turnaj se odehrál od 7. do 29. června 2008. V Rakousku byly dějištěmi Vídeň (Stadion Ernsta Happela), Innsbruck (Tivoli-Neu), Klagenfurt (Wörthersee stadium) a Salzburg (Wals-Siezenheim), ve Švýcarsku. Jakobs Park), Bern (Wankdorf), Ženeva (Stade de Geneve) a Curych (Letzigrund).

Drama ve čtvrtfinále

Z A-skupiny šli dál Portugalci, v souboji o druhou postupovou příčku byli Češi proti Turecku ještě v 86. minutě postupující, jenže Nihat Kahveci dvěma góly, když první padl po kiksu brankáře Petra Čecha, kterému lehký míč vypadl z ruky, výsledek otočil a dále šel soupeř. V B-skupině hrající Rakušané nestačili na Chorvaty a Němce (prohry 0:1), postoupili vítězové těchto zápasů. Z C-skupiny zůstali ve hře favorité Nizozemsko a Itálie, z „déčka“ kromě Španělů trochu překvapivě i Rusové.

Čtvrtfinále přineslo maximálně vyrovnané zápasy, ve třech ze čtyř se v řádném hracím čase nerozhodlo. V duelu Chorvatsko – Turecko padl gól až ve 119. minutě, dal ho Ivan Klasnič, jenže Semih Sentürk ještě stačil vyrovnat a Chorvati penaltový rozstřel prohráli. O velké překvapení se postarali Rusové, když v duelu s Nizozemskem, které vedl právě jejich krajan Guus Hiddink, dvěma góly v prodloužení strhli vítězství na svou stranu (1:3 pp). V zápase Španělsko – Itálie se diváci gólů nedočkali, na penalty to bylo 4:2. Neprodlužoval se pouze zápas Portugalsko – Německo (2:3).

V semifinále mezi Tureckem a Německem to už vypadalo na prodloužení (2:2), v poslední minutě však Philipp Lahm posunul do finále Němce. Jejich finálovým soupeřem se stalo Španělsko, které nedalo šanci překvapení turnaje Rusku (3:0).

Finálovým hrdinou Fernando Torres

Finále rozhodl v 33. minutě Fernando Torres, který si poradil s obráncem Lahmem a lehce překonal brankáře Jense Lehmanna, pro kterého to byl poslední zápas v reprezentaci. Prakticky celý zápas měli Španělé pod kontrolou, několik šancí zahodili a stali se zaslouženě mistry Evropy. Po 44 letech od prvního triumfu.

Na závěrečném turnaji nenašli přemožitele, inkasovali pouze třikrát, do soupeřových sítí trefili dvanáctkrát. V brance byl skvělý Iker Casillas, v obraně vynikali Carles Puyol a Sergio Ramos, celá záloha byla famózní s hráči jako Xavi Hernández, Cesc Fabregas, Andres Iniesta, v útoku se o čtyři góly postaral David Villa. Mužstvo vedl zkušený kormidelník Luis Aragones.

„Je to skvělý pocit, nemůžu tomu uvěřit. Díváte se na tyto zápasy v televizi a chcete být toho součástí. A my jsme byli.“
Fernando Torres, jediný střelec finále

Finále: Španělsko – Německo 1:0 (0:0)
Gól: 33. Torres.
Rozhodoval: Rosetti (Ita.) – 51 428 diváků. Hrálo se 29. června 2008 na StadiónU Ernsta Happela ve Vídni.

Sestava mistrů Evropy: Casillas – S. Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Senna – D. Silva (66. Santi Cazorla), Xavi Hernandez, Fabregas (63. Xabi Alonso), Iniesta – F. Torres (78. Güiza).

Zaujímavosti EURO 2008

  • Ivan Klasnič vstřelil v dresu Chorvatska na finálovém turnaji gól 15 měsíců poté, co se podrobil transplantaci ledvin.
  • Gól Rakušana Ivicy Vastiče z penalty v zápase s Polskem ho udělal nejstarším střelcům v historii šampionátů, skóroval ve věku 38 let a 257 dní.
  • Iker Casillas je prvním brankářem – kapitánem, který dovedl svou zemi k titulu mistrů Evropy.
  • Úřadující mistr Evropy Řecko prohrál všechny tři zápasy ve skupině a mezi 16 účastníky turnaje měl nejhorší bilanci.
  • UEFA před turnajem vyměnila trofej, protože původní už byla opotřebovaná. Nový pohár je sice o 18 cm vyšší, ale o 400 g lehčí. Nadále nese jméno Henriho Delaunaye.
  • Dva zápasy kvalifikace mezi Arménií a Ázerbájdžánem se neuskutečnily pro spor těchto zemí o Náhorní Karabach.

Zájezdy na MISTROVSTVÍ EVROPY 2024 🇩🇪