Historie evropských šampionátů – EURO 2004 v Portugalsku: Proklaté Řecko…

6 minut čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Fotbalové EURO bude jedním z největších sportovních svátků kalendářního roku 2024. U příležitosti mistrovství Evropy v Německu jsme pro vás připravili historický seriál o mistrovství Evropy. V tomto dvanáctém díle se zaměříme na EURO 2004 v Portugalsku.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Nejneočekávanější vítěz v historii

O 15 postupových míst na Euro 2004, které hostilo Portugalsko, se ucházelo 50 členských zemí UEFA. Jistotu účasti mělo pouze deset vítězů skupin, o zbývajících pět míst se utkaly týmy na druhých místech.

Nejjistějším týmem kvalifikace byla s plným počtem bodů Francie (24 bodů). Dalšími nejlepšími postupujícími byly Dánsko, Česká republika (před Nizozemskem, které se muselo kvalifikovat baráží), Švédsko, Německo, Řecko (nečekaně před Španělskem), Bulharsko, Itálie a Švýcarsko. Rusko, Španělsko, Chorvatsko, Lotyšsko a Nizozemsko využily baráž.

Šestnáct účastníků finálového turnaje se od 12. června do 4. července 2004 utkalo o nejvyšší pocty. Zápasy se hrály na 10 stadionech v 8 městech. V Lisabonu to bylo na Estádio da Luz a Estádio Jose Alvalade, v Portu Estádio Dragao a Estádio do Bessá, v Aveiru Estádio Municipal Aveiro, ve Faro/Loulé Estádio Algerve, v Braze Estádio Municipal Braga, v Guimaraes Estádio D. Alfonso Henriques, v Coimbře Estádio Cidade de Coimbra a v Leirii Estádio Dr. Magalhaes Pessoa.

Překvapení na začátku turnaje

V úvodním zápase došlo k překvapení, když Portugalsko prohrálo 1:2 s Řeckem. Do čtvrtfinále nakonec postoupily oba týmy z této skupiny. Řekové stejně jako v kvalifikaci přetlačili Španěly – tentokrát na nepostupové třetí místo. Ze skupiny B postoupily favorizované Francie a Anglie. Skupina C přinesla drama – při závěrečném odpočtu měly tři země po pěti bodech: Švédsko, Dánsko a Itálie.

Mistři Evropy Italové se se soutěží rozloučili, stejně jako Bulhaři – ti však nezískali ani bod. Ve skupině D dal špatný los dohromady soupeře z kvalifikace – Čechy a Nizozemce. K nim se přidalo papírově silné Německo. A Češi byli opět úspěšnější než Oranjes – vyhráli všechny tři své zápasy – s Lotyšskem, Nizozemskem i Německem, a tím i celou skupinu. Němci se stejně jako před čtyřmi lety rozloučili předčasně – získali pouhé dva body.

Vrcholem čtvrtfinále byl duel mezi Portugalskem a Anglií. Po 90 minutách byl stav 1:1, po 120 minutách 2:2. David Beckham zahájil penaltový rozstřel střelou do oblak. Ve třetí sérii chyboval domácí Rui Costa. Rozhodla sedmá série: portugalský brankář Ricardo nejprve chytil střelu Vassella a sám proměnil rozhodující penaltu.

Nečekaná série Řecka pokračovala, Charisteasův gól vystavil stopku úřadujícím mistrům Evropy Francouzům. V duelu Švédska s Nizozemskem neviděli diváci gól celých 120 minut a Oranjes měli lepší bílý puntík – vyhráli 5:4. V závěru utkání se ještě dočkali gólu. Tento zápas (třetí na turnaji) rozhodovala slovenská rozhodcovská trojice Ľuboš Micheľ (hlavní), Martin Balko, Igor Šramka (asistenti). Češi přeskočili dánskou překážku (3:0).

Stříbrný gól jako český osud

Češi vstupovali do semifinále proti Řecku jako favorité. Jeho hradby však překonat nedokázali. Hendikepem byl fakt, že se ve 40. minutě zranil Pavel Nedvěd. Po bezbrankové remíze se šlo do prodloužení. V něm Češi stejně jako ve finále mistrovství Evropy 1996 zažili noční můru. Tentokrát jejich osud nezpečetil zlatý, ale stříbrný gól.

Tento výmysl UEFA spočíval v tom, že pokud v první části prodloužení padl gól a na jeho konci nebyla remíza, druhá patnáctiminutovka se nehrála. A tak se také stalo. Byla to první minuta prodloužení první patnáctiminutovky, kdy Řekové kopali rohový kop, na centr si naběhl Dellas a z bezprostřední blízkosti hlavou překonal Petra Čecha. Stal se tak hrobníkem Čechů, kterým na případné vyrovnání nezbyl čas. Posledním soupeřem Řeků bylo Portugalsko, které vyhrálo 2:1 nad Nizozemskem, trefu si připsal Andrada.

Řečtí fotbaloví bohové

Týmy, které turnaj zahájily, hrály ve finále. Řekové zůstali věrni svému „betonu“ a ani C. Ronaldo, Figo a spol. jej nerozbili. Naopak v 57. minutě po rohovém kopu hlavičkou skóroval Charisteas. To byl rozhodující moment, díky němuž řečtí fotbaloví bohové vystoupili na Olymp. Řekové se stali nejnečekanějšími mistry Evropy v historii.

Klíčem k jejich úspěchu byl německý trenér Otto Rehhagel, jeho defenzivní taktika (hrál libero za tříčlenným, někdy čtyřčlenným obranným valem, což byla zastaralá metoda) a zavedení herní disciplíny v týmu. Brankář Antonios Nikopolidis, stoper Traianos Dellas, kapitán Theodoros Zagorakis na postu defenzivního záložníka, nebezpečný Angelos Charisteas vpředu – to byli klíčoví hráči týmu.

„Řekové vymysleli demokracii. Já jsem zavedl demokratickou diktaturu,“
Otto Rehhagel, trenér řeckých mistrů Evropy

Finále: Portugalsko – Řecko 0:1 (0:0)
Branka: 57. Charisteas.
Rozhodčí: M: Merk (Německo) – 62 865 diváků. Zápas se hrál 4. července 2004 na Estádio da Luz v Lisabonu.
Mistři Evropy: Nikopolidis – Dellas – Seitaridis, Kapsis, Fyssas – Zagorakis, Katsouranis, Basinas – Charisteas, Vryzas (81. Papadopoulos), Giannakopoulos (77. Venetidis).

Zajímavosti EURO 2004

  • Řekové vyhráli všechny vyřazovací zápasy na turnaji se skóre 1:0. Také v kvalifikaci rozhodli o svém postupu na šampionát výhrou 1:0 nad Španělskem.
  • Během turnaje se dvakrát změnil rekord nejmladšího střelce v historii. Nejprve to byl Angličan Wayne Rooney ve věku 18 let a 237 dní, ale o pouhé čtyři dny později ho překonal Švýcar Johan Vonlanthen ve věku 18 let a 141 dní.
  • Nejrychlejším gólem finálového turnaje mistrovství Evropy se stal gól Rusa Dmitrije Kiričenka do řecké sítě 68 sekund po úvodním hvizdu.
  • Řekové udeřili ve vyřazovací fázi stejným stylem: roh, hlavička, gól. Ve čtvrtfinále proti Francouzům hlavičkoval po rohu Charisteas, proti Čechům v semifinále Dellas, ve finále proti Portugalcům opět Charisteas.
  • Řecko se stalo devátým mistrem Evropy ve dvanácti ročnících mistrovství Evropy.
  • Nejlepším střelcem turnaje byl s pěti góly vyhlášen Čech Milan Baroš.

Zájezdy na MISTROVSTVÍ EVROPY 2024 🇩🇪