Historie evropských šampionátů – EURO 1996 v Anglii: Chyběl kousek

6 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Fotbalové EURO bude jedním z největších sportovních svátků kalendářního roku 2024. U příležitosti mistrovství Evropy v Německu jsme pro vás připravili historický seriál o mistrovství Evropy. V tomto desátém díle se zaměříme na EURO 1996 v Anglii.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Češi na prahu fotbalového nebe

Vzhledem k tomu, že na mapě Evropy přibyly další samostatné země, rozhodla UEFA, že se na závěrečný turnaj bude moci kvalifikovat až 15 zemí. Poprvé v evropské kvalifikaci se za vítězství udělovaly tři body. Vítězové skupin a šest nejlepších týmů z druhých míst postoupili přímo, zatímco dva nejhorší týmy musely hrát baráž o 15. místo.

Češi se na rozdíl od Slováků dostali na závěrečný turnaj díky vítězství ve skupině, i když ztratili body s Lucemburskem i Maltou. S Nizozemskem však neprohráli, což je poslalo do baráže.

 

Návrat do kolébky fotbalu

Fotbal se vrací domů. Tak zněl refrén oficiální písně závěrečného turnaje mistrovství Evropy (dodnes kultovní), který se konal od 8. do 30. června 1996 na osmi stadionech v osmi anglických městech: Londýn (Wembley), Manchester (Old Trafford), Liverpool (Anfield), Birmingham (Villa Park), Leeds (Elland Road), Sheffield (Hillsborough), Nottingham (City Ground), Newcastle (St James‘ Park).

Vznikly čtyři skupiny
A: Anglie, Nizozemsko, Skotsko, Švýcarsko
Skupina B: Francie, Španělsko, Bulharsko, Rumunsko
Skupina C: Německo, Česká republika, Itálie, Rusko
Skupina D: Portugalsko, Chorvatsko, Dánsko, Turecko

https://youtu.be/Z6e54yonX4A

 

Z osmi postupujících do čtvrtfinále byli největším překvapením Češi, kteří sice začali prohrou s Německem, ale dokázali porazit Italy, což byl klíč k postupu.

Čtvrtfinále přineslo drama. Angličané přešli přes Španěly na penalty (v prodloužení žádný gól nepadl), stejně jako Francouzi proti Nizozemcům. Němci porazili Chorvatsko (2:1) a Čechy nezastavilo ani Portugalsko, když jediný gól zápasu vstřelil Karel Poborský po skvělém individuálním průniku a legendárním lobu.

Český zázrak pokračoval i v semifinále. Přestože jim kvůli zranění (Šmicer) a kartám (Suchopárek, Bejbl, Látal, Kuka) chybělo několik důležitých hráčů, „ukopali“ bezbrankovou remízu s Francií a finále vyhráli v penaltovém rozstřelu. Jejich finálovými soupeři byli Němci, kteří v souboji s Anglií uspěli rovněž až po penaltovém rozstřelu (6:5).

Vítězství zlatým gólem

Účast České republiky ve finále byla sama o sobě senzací. Tým vedený Dušanem Uhrinem starším se snažil Němcům oplatit porážku ze skupiny. Dodalo jim odvahu i to, že Němci byli zdecimováni kartami a zraněními (Basler, Kohler, Bobic, Möller, Reuter, Freund). A v 59. minutě šli do vedení, když Patrik Berger proměnil penaltu po faulu Matthiase Sammera na Poborského. Místo toho se však měl kopat pouze přímý kop, protože k faulu došlo těsně před šestnáctkou.

Italský rozhodčí Luca Pairetto byl však jiného názoru. Češi své vedení neudrželi, protože v 74. minutě žolík Oliver Bierhoff hlavičkou vyrovnal – 1:1. V závěru utkání se Češi dočkali i vyrovnání. A právě tento hráč vstřelil v 5. minutě prodloužení první takzvaný zlatý gól, který rozhodl o mistru Evropy. Lehce tečovaný míč brankář Petr Kouba neudržel… Čárový rozhodčí sice ohlásil ofsajd pro Kuntze, ale hlavní sudí ho považoval za „mrtvý“. A tak se na „náhlé smrti“ Čechů nic nezměnilo. I stříbro však pro ně bylo obrovským úspěchem. Měli ve svých řadách hráče evropské extratřídy: Poborského, Nedvěda, Šmicera, Kadlece, Bejbla a další.

Němci pod vedením trenéra Berti Vogtse představovali sílu a stabilitu výkonů. Velmi dobře hráli brankář Andreas Köpke, stoper Matthias Sammer (jediná velká posila z východního Německa), Dieter Eilts. A měli i žolíka Bierhoffa. Dokázali se vypořádat i se zraněním Jürgena Kohlera a vypadnutím dalších hráčů.

„Každopádně zlatý gól mi změnil život. Byl to milník v mé fotbalové kariéře,“
Oliver Bierhoff, dvojnásobný střelec finále

Finále: Německo – Česká republika 2:1 (0:0, 1:1) po prodloužení
Branky: 74. a 95. Bierhoff – 59. P. Berger (11 m)
Rozhodčí: M: Pairetto (Tal.) – 73 611 diváků. Utkání se hrálo 30. června 1996 v londýnském Wembley.
Mistři Evropy: Köpke – Sammer – Babbel, Helmer – Strunz, Eilts (46. Bode), Hässler, Scholl (69. Bierhoff), Ziege – Kuntz, Klinsmann.

Zajímavosti EURO 1996

  • Alan Shearer po 21měsíčním gólovém suchu vstřelil za Anglii na mistrovství Evropy 5 gólů, čímž se stal nejlepším střelcem turnaje.
  • Německo si zahrálo své páté finále na mistrovství Evropy, což je nový rekord (dodnes je se šesti účastmi rekordmanem), a také jeho třetí triumf. Španělé získali v roce 2012 rovněž svůj třetí titul.
  • Přestože se v Anglii hrálo 5 zápasů v prodloužení, první zlatý gól byl k vidění až ve finále.
  • Češi odehráli první i poslední zápas na finálovém turnaji proti Němcům, vstřelili dva góly a oba prohráli.
  • Kvůli zdecimovanému kádru Němci požádali o možnost povolat před finále dva hráče. Bylo jim vyhověno, ale nakonec je ve finále nevyužili.
  • Český fotbalista Vladimír Šmicer dva dny před finále odjel domů, protože se v Praze ženil.

Zájezdy na MISTROVSTVÍ EVROPY 2024 🇩🇪