Haškův rébus: Kdo bude jedničkou na Euro?

3 minuty čtení

Ivan Hašek se teprve seznamuje s prostředím české reprezentace, objíždí hráče i kluby a jistě si v hlavě sumarizuje, na koho by chtěl v nároďáku spoléhat. Jednou z nejpropíranějších a nejzásadnějších bude pozice brankáře. Po letech nadvlády Petra Čecha a následně i Tomáše Vaclíka momentálně česká reprezentace nemá jasnou jedničku.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Jeden je zkušený, druhý zase talentovaný. Jeden by měl být jedničkou v české lize, druhý vysedává v top evropském klubu. Jeden atakuje postup do anglické Premier League, druhý bude muset čekat na šanci ve Slavii. Aspirantů a variant mezi tyče je spousta – abecedně jsme vybrali ty nejpravděpodobnější. Na koho byste vsadili vy?

Václav Hladký: Útok na Premier League

Na tuzemském poli byl dlouho ve stínu. Možná měl i trochu smůlu na konkurenci. Však si vezměte, že třeba ve Slovanu Liberec byl ve svých nejlepších letech trojka! Není divu, když tvořil gólmanskou partu s jistými Ondřejem Kolářem a Martin Dúbravkou. Slušná společnost. Hladký tak vyrazil na Britské ostrovy, kde chytal za skotský St. Mirren a po dvou sezonách vyrazil do Anglie, kde se propracoval ze čtvrté ligy až do Ipswiche.

Tam je momentálně jasnou jedničkou a se svým týmem útočí na postup do Premier League. Gólmanská jednička na špičce Championship, to se může jen těžko přehlížet donekonečna. Hladký má výbornou hru nohama, otázkou ale zůstává, zda má cenu poslat do branky třiatřicetiletého brankáře, který ještě za národní tým nechytal.

Matěj Kovář: Gólman budoucnosti

V Leverkusenu s ním do budoucna počítají jako s brankářskou jedničkou, až vyklidí pole zkušený kapitán Lukáš Hrádecký. Už letos dostává Kovář šance v německém poháru i v Evropské lize, odbyl si také premiéru v Bundeslize (hned s čistým kontem) a jdou na něho jen slova chvály. „Je to hotový gólman,“ chválil Kováře i jeho kouč z Leverkusenu Xabi Alonso.

U Kováře by věk a zkušenosti opravdu neměly být tématem. Ve 23 letech za sebou má vychytaný titul se Spartou, úspěšné starty v evropských pohárech a v přípravě se mu dařilo i v United, kde hrál po boku takových hvězd jako jsou Bruno Fernandes nebo Marcus Rashford. A zvládl to s grácií. Záleží jen na trenérech, kdy se stane českou jedničkou.

Aleš Mandous: Kvalita na čekačce

Na jaře to bude mít hodně těžké. Příchodem Jindřicha Staňka se výrazně zhoršila jeho výchozí pozice ve Slavii, což jde ruku v ruce i s pozicí v národním týmu. Dá se jen těžko předpokládat, že do Staňka sešívaní investovali částku kolem 50 milionů korun (1 milion euro + hráčská kompenzace Červ a Valenta), aby vysedával na lavičce.

V Mandousovi údajně trenéři Slavie nevidí brankáře, který dokáže vychytat velké zápasy. Pokud by ale nakonec dokázal Mandous přechytat Staňka, nebo by snad zůstával v bráně kvůli zranění svého konkurenta, a Slavia by vyhrála mistrovský titul, určitě by Hašek musel uvažovat i o Mandousovi.

Jiří Pavlenka: Náhradník z Bundesligy

Právě on začal kvalifikační cyklus. Nakonec úspěšný. Výkyvům a laciným gólům se nevyhnul, ale postupem času přišel o místo v německém Werderu Brémy. Naposledy chytal Bundesligu na začátku loňského října, kdy dostal tři góly od Hoffenheimu. Přišlo zranění a šanci dostal Němec Michael Zetterer, který ji chytil za pačesy a od té doby se Pavlenka mezi tyče nedostal.

Pokud ale pomineme možné obnovení Vaclíkovy reprezentační kariéry, pak je Pavlenka z výběru brankářů v reprezentaci jasně nejzkušenější. Už nastoupil do více než dvou desítek utkání za národní tým. Je tedy jen na něm, zda si vybojuje zpět své místo v Bundeslize, nebo třeba přesvědčí realizační tým reprezentace během přípravy na Euro.

Jindřich Staněk: Muž pro velké zápasy

Jeho přestup přes zimu vyvolal bouřlivé reakce. Reprezentanti z Plzně do Slavie nebo naopak zase tak často nepřestupují. Staněk by byl možná trochu konzervativní volba, je to brankář ze „staré školy“, ale zkrátka umí chytat. A to je u gólmanů stále alfou a omegou. Hodně záležet bude na tom, jakým stylem se bude chtít prezentovat trenér Ivan Hašek. To je po jeho mnohaletých exotických štacích velká neznámá.

Pokud by od gólmana očekával brilantní rozehrávku nohama, pak by možná padla volba spíš na Kováře nebo Hladkého. Jindřich Staněk v tom má jisté limity, ale na čáře je naopak bezkonkurenční. Dokáže předvést velký zákrok, kterým získá zápas. Záležet bude také na jeho chatrném zdraví.

Tomáš Vaclík: Poslední start v repre? Září 2022

Dlouhá léta musel čekat na šanci za neochvějnou jedničkou Petrem Čechem, ale poté stejně pevně uchopil pozici pro sebe. Dnes je situace jiná a národní tým jasnou jedničku nemá. V národním týmu Vaclík odchytal celkem 65 utkání, to poslední soutěžní ale v Lize národů v září 2022 ve Švýcarsku.

Teď za sebou má doslova hororový půlrok v americké MLS, kde nedostal mezi tyčemi New England Revolution jedinou minutu. Aktuálně je bez angažmá, ale pokud by si něco sehnal a odchytal dobré jaro, určitě by trenéři uvažovali i nad ním.

Zájezdy na MISTROVSTVÍ EVROPY 2024