Haaland, Casemiro, Mané… Jaké přestupy se povedly a jaké ne?

4 minuty čtení

Spoustu povedených, ale i pár zoufalých přestupů nám nabídly fotbalové kluby během dvou přestupových období v uplynulé sezoně 2022–23. Podívejte se, jak je oznámkoval web FotbalTour.cz. Souhlasíte s naším hodnocením?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Erling Haaland – 1

Přestupový jackpot. Na podzim dával Haaland hned po svém příchodu z Dortmundu jeden gól za druhým, trhal rekordy a bořil mýty. Nepotřeboval žádný čas na aklimatizaci, prostě přišel, viděl, skóroval. Přesto se ale objevovaly pochybnosti. Tým jako celek na podzim nefungoval stoprocentně, navíc dával v celku stejně gólů jako bez Erlinga. Přicházely nečekané ztráty na hřišti outsiderů a spekulovalo se, jestli vůbec spojení Haalanda s Guardiolovým viděním fotbalu může fungovat.

Po mistrovství světa už ale poslali Haaland a Citizens všechny pochyby do kytek. Samotný norský šutér už možná nedával tolik gólů, ale dokonale zapadl do systému a celý tým šel nahoru. Výsledek je jednoznačný. Manchester City aktuálně slaví treble a hlavně vítězství v Lize mistrů, na které tak dlouho čekal. Právě proto Haaland na Etihad Stadium dorazil. Na současné poměry stál navíc útočník Haalandova formátu pakatel, tým z modré části Manchesteru totiž využil výkupní klauzule.

Robert Lewandowski – 2

34 utkání, 23 gólů a 7 asistencí. Robert Lewandowski je zkrátka zárukou gólů a je úplně jedno, kolik mu je let, nebo jaký dres má zrovna na sobě. Hned ve své první sezoně v Barceloně vystřílel po katalánský velkoklub titul v La Lize, navíc vyhrál korunku krále střelců o čtyři branky před Karimem Benzemou. Na rozdíl od Francouze bude přidávat góly ve Španělsku i po letní přestávce.

Dokonalé to ale na úvod určitě nebylo. Barcelona vybouchla v evropských pohárech, kde nejprve pustila ze své skupiny do vyřazovacích bojů Ligy mistrů pozdějšího finalistu Inter Milán s Lewandowského bývalým zaměstnavatelem Bayernem, aby následně Blaugranas vypadli i v Evropské lize s Manchesterem United. Parťáka v podobě Lea Messiho nakonec polský harcovník nedostane, ale stejně bude přidávat další branky. Trefa do černého.

Gabriel Jesus – 2

Jeden z dílků do mozaiky, který ještě potřeboval manažer Mikel Arteta do mladého kádru Arsenalu doplnit. Gabriel Jesus společně s Oleksandrem Zinchenkem přinesli vítěznou mentalitu, okamžitě po příchodu se stali oporami a lídry mužstva. Zapadli dokonale a Gabriel Jesus byl na začátku svého angažmá až nebývale produktivní. Po deseti zápasech měl bod na utkání (5+5).

Po mistrovství světa ale musel na operaci a dlouho chyběl. A to tak, že skutečně chyběl, Eddie Nketiah jej hlavně v práci bez míče a šikovnosti v kombinaci nedokázal nahradit. Po zranění už se ale Jesus nevrátil do formy z úvodu sezony. Spálil dost šancí, nikdy nebude vyloženě zabijákem do vápna. Přesto je pro svůj tým prospěšný, první sezonu zakončil s bilancí 11 gólů a 6 asistencí ve 26 zápasech Premier League. Letní přestávka mu pomůže.

Casemiro – 2

Pro Manchester United byl brazilský matador jackpot. Pokud někdo pochyboval, zda se ještě dokáže po té spoustě úspěchů s Realem Madrid namotivovat na další angažmá, šeredně se spletl. Právě defenzivní stabilita v záloze byla to, co Rudým ďáblům předtím scházelo. Při vší úctě Fred ani McTominay jeho kvalit ani zdaleka nedosahují.

Navíc Casemiro dokázal i podporovat útok a z pozice defenzivního záložníka dal několik důležitých gólů. Patřil k nejlepším na své pozici. Vytknout se mu dá snad jen disciplína a hlavně dvě úplně zbytečné červené karty. Manchester se ale vrací do Ligy mistrů. Primární cíl tak klub i díky Casemirovi naplnil.

Darwin Núňez – 3

Ani tak, ani tak. Přestože byl uruguajský nováček z Benfiky Lisabon hlavně na podzim velkým terčem posměchu, v dalším průběhu sezony ukázal obrovský potenciál. Má rychlost, výběr místa, dostává se do šancí. Jen s koncovkou je zatím na štíru. Stál na Liverpool obrovské peníze, čekalo se více muziky. Nakonec sezonu zakončil s devíti góly.

Liverpool od něho určitě čekal více, sám Darwin od sebe také. Ale zároveň klidně může střelecky explodovat. Rozhodně není ztraceným případem. Jen musí zapracovat na psychické odolnosti. Nechá se snadno rozhodit, což je speciálně v Premier League častou zbraní obránců. Darwin byl ve své první sezoně snadným terčem.

Sadio Mané – 4

Měl být novou hvězdou Bundesligy, nakonec jeho účinkování vyvolává spíše rozpaky. I když po selhání Dortmundu v posledním kole na konci sezony zvedl Bayern pohár pro německého mistra, mají Bavorové nad čím přemýšlet. A právě angažmá senegalského šikuly, který předtím zářil v barvách Salcburku, Southamptonu a poslední roky hlavně Liverpoolu, bude jedním z velkých témat. Jednou z možností je, že se toto spojení zase rychle rozváže a při vzpomínkách na Maného v Bayernu se nám vybaví hlavně rvačka se spoluhráčem Leroyem Saném.

Arthur – 5

Už když Liverpool oznamoval jeho příchod na hostování, mnozí si klepali na čelo. Měl být krátkodobou výpomocí, než Reds nepřivedou letos v létě skutečnou posilu. To se jim nyní v podobě Alexise MacAllistera z Brightonu už povedlo. Ale co měla znamenat epizoda s Brazilcem Arthurem, to možná nechápe ani sám Klopp. Hned na začátku angažmá se zranil, pak buď vysedával na lavici nebo na tribuně. Nastoupil do dvou utkání za tým do 21 let, v áčku si nepřipsal jedinou minutu. Nyní se vrátí zpátky do Juventusu.

V poslední sezoně se ale udála další spousta zajímavých přestupů. Chelsea koupila Raheema Sterlinga, Enza Fernándeze nebo Mykhaila Mudryka, City zase Manuela Akanjiho, United Lisandra Martíneze nebo Newcastle Alexandera Isaka. Do španělské ligy zase dorazili Aurélien Tchouaméni (Real) nebo Raphinha (Barcelona). Jak hodnotíte jejich přínos pro mužstvo?

Z naší nabídky doporučujeme

Fotbalovou sezonu máme za sebou, ale s námi můžete vyrazit nejen za fotbalem. A navíc už najdete na našich webových stránkách i zájezdy třeba na přípravné utkání Arsenalu v nedalekém Norimberku, nebo na Messiho v americké MLS! Podívejte se na naši aktuální nabídku: