Galácticos, třetí vydání? Real Madrid zbrojí na novou sezónu.

píše Jiří Vokřál

 Vypadnutí z Ligy mistrů. Nepovedená El Clásica. Konec dvou trenérů. Druhé místo v tabulce, daleko za největším rivalem z Barcelony. Neúspěch v Copa del Rey. A to vše v jedné jediné sezóně. Fanoušci Realu Madrid byli v posledních letech zvyklí na vítězství, a to zejména v nejprestižnější klubové soutěži Evropy, v Lize mistrů. Když přišla prohra v osmifinále s Ajaxem, bylo jisté, že do příštího roku musí přijít změna. A ta také přišla. Na lavičku Realu se vrátil slavný Zinedine Zidane, který chce v příštím roce opět vládnout světovému fotbalu.

Hvězdné posily

„Není tajemstvím, že bylo mým snem jednou hrát za Real Madrid. Potřeboval jsem zkusit novou výzvu. Chelsea pro mě bude navždy speciální klub, všem mockrát děkuji,“ prohlásil Eden Hazard na svém facebooku krátce poté, co do médií unikla zpráva, že zamíří z londýnské metropole do španělské. Dlouho se o tomto přestupu mluvilo, nebylo ovšem jisté, zda se uskuteční. Hazard se soustředil na své výkony v barvách „Blues“ a veškeré spekulace odmítal. Až po posledním zápase sezóny, když výrazně pomohl Chelsea ovládnout Evropskou ligu, prohlásil: „Ano, asi je to sbohem. Tohle byl pravděpodobně můj poslední zápas v tomto dresu.“ Belgický křídelník tak následuje svého reprezentačního kolegu Thibauta Courtoise, který se ve stejném směru přesunul loni v létě. Real za belgického křídelníka a Zidanova oblíbence zaplatí 100 miliónů euro.

A nákupy přestupem Hazarda neskončily, ale naopak teprve začaly. Na Estadio Santiago Bernabéu bude nově mimo jiné nastupovat v domácích barvách také například talent z brazilského Santosu Rodrygo, Eder Militao z Porta, Ferland Mendy z Lyonu nebo Luka Jovič, který zářil v dresu Eintrachtu Frankfurt. Právě od mladého Srba, který nastřílel v minulé sezóně více než 17 ligových branek a 10 gólů v Evropské lize, si v Madridu hodně slibují. A nadějný útočník je ze svého přesunu nadšený: „Když jsem byl malý, spal jsem v dresu Realu Madrid. Nejraději bych vyhrál Ligu mistrů. Jsem nejšťastnější hráč na světě.“

Generační obměna?

„Jsme všichni jenom roboti. Říkají nám, kde a kdy máme být, v kolik hodin máme jíst, v kolik musíme jít do autobusu. Je to, jako byste určitým způsobem ztratil svůj život.“ Tato slova pronesl na konci května Gareth Bale. Kapitán velšské reprezentace a křídelník Realu Madrid opět nezažil povedenou sezónu. Během jeho španělského angažmá ho stíhá jedno zranění za druhým, v poslední sezóně na něm navíc bylo vidět, že jeho nadšení pro fotbal pomalu ale jistě slábne. „I kdybych měl dnes možnost čtvrtého střídání, Balea stejně nepostavím,“ prohlásil po jednom ze závěrečných zápasů sezóny trenér Zidane. Real se údajně snažil Velšana prodat, nenašel na něj ale kupce. Je tak dost možné, že hráč, který bere několik miliónů euro ročně, bude sedět celou sezónu na lavičce, či tribuně.

Otázkou je také budoucnost Karima Benzemy či Luky Modriče. Francouzský kanonýr je v dlouhodobé nemilosti fanoušků „Los Blancos“, přestože například v posledním ročníku nastřílel 30 branek. Je mu už ale 31 let a na jeho post přišel po dlouhé době skutečný vyzyvatel – Luka Jovič. Ani Luka Modrič nemá místo v sestavě tak jisté, jak by se mohlo zdát. Nejlepší hráč světa za rok 2018 nezažil podařenou sezónu a je stále častěji spojován s přestupem do Itálie. Podle určitých zvěstí se na Apeninský poloostrov mohl přestěhovat také Marcelo, nyní to ale vypadá, že zůstane věrný „Bílému baletu“. Stejně tak kapitán Sergio Ramos, který prohlásil, že chce v tomto klubu ukončit kariéru. Real naopak nepočítá s jedním ze strůjců úspěchu Realu posledních sezón Keylorem Navasem. Brankářskou jedničkou by měl být Courtois.

Nová sezóna, nový Real

Ročník 2019/20 bude pro královský klub velkou výzvou. Po letech nadvlády Barcelony v La Lize ji bude toužit sesadit z trůnu. Už tak velmi silný tým přivedl do svých řad několik hvězd světového formátu. Navíc to ještě nemusí být všechno. Spekuluje se také o příchodech Paula Pogby nebo Kyliana Mbappého. S příchodem každého z nich by síla Realu ještě mnohonásobně narostla.

Jednu z prvních příležitostí pro ukázání své síly bude mít „Bílý balet“ na Audi Cupu, který se koná na konci července v bavorském Mnichově. V semifinále čeká na španělský tým finalista letošní Ligy mistrů Tottenham Hotspur, dále bude hrát buď s domácím Bayernem, nebo s tureckým Fenerbahce.