Fury vs. Usyk: Velkolepý zápas v Saúdské Arábii se zapíše do historie

4 minuty čtení

Únor 2024 bude měsícem, který se do historie boxu zapíše velkými písmeny. Na programu je zápas Fury vs. Usyk, z něhož vzejde absolutní šampion této královské disciplíny.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Historický zápas pro světový box

17. únor 2024 bude pro světový box velkým dnem. V saúdskoarabském Rijádu se proti sobě postaví dva šampioni. Britský „cikánský král“ Tyson Fury a ukrajinský boxer Oleksandr Usyk. Muž, který tento zápas vyhraje, se stane absolutním boxerským šampionem a bude mít tituly všech organizací.

Pětatřicetiletý Fury je držitelem pásu organizace WBC, zatímco Usyk vlastní pásy organizací WBA, WBO a IBF. Naposledy měl jeden boxer všechny dostupné tituly v roce 1999. Tehdy byl trojnásobným šampionem (WBC, WBA a IBF) britský boxer Lennox Lewis.

Tyson Fury má za sebou 35 profesionálních boxerských zápasů, v nichž 34 vyhrál, jednou remizoval a nikdy neodešel poražen. Velmi dobře si vede také Usyk, který dosud absolvoval 21 profesionálních zápasů a všechny vyhrál. V Saúdské Arábii na sebe tedy narazí dvě velké sportovní osobnosti, které v ringu neznají chuť porážky.

Místo konání není žádným překvapením

Zápas Fury vs. Usyk se uskuteční v Saúdské Arábii, konkrétně ve městě Rijád, v krásné a moderní Kingdom Areně. Původně se jako místo konání pro více než 90 tisíc fanoušků skloňovalo londýnské Wembley, ale oba zápasníci a promotéři se na podmínkách nedohodli. Toto měření sil bude součástí sportovního festivalu s názvem Rijádská sezóna. Ten koncem října letošního roku odstartoval Tyson Fury. „Cikánský král“ se v exhibičním zápase utkal s Francisem Ngannouem.

Bývalý šampion těžké váhy prestižní organizace UFC MMA dělal Furymu při jeho boxerském debutu velké problémy, nakonec však prohrál na body. Brit se nepředvedl v dobrém světle a bylo vidět, že není v nejlepší formě. To je také jeden z důvodů, proč se Fury utká s Usykem až v únoru. Jejich vzájemný zápas byl totiž původně naplánován na 23. prosince 2023.

Fury vs. Usyk: zážitek na celý život

Galavečery bojových sportů bývají skvělým zážitkem a nejde jen o akci v ringu nebo v kleci. Promotéři v Saúdské Arábii vědí, že pokud chtějí tento sport ve své zemi dále rozvíjet, nemají prostor na chybu. V Rijádu se proto příznivci mohou těšit na množství doprovodných programů nebo na některá velká jména na tribunách. Například ikonický Cristiano Ronaldo nechyběl na říjnovém zápase Furyho s Ngannouem.

Saúdská Arábie je navíc zemí, která má z hlediska cestovního ruchu co nabídnout. Starobylé město Diriyah je krásné a mešita Al Rajhi je jedinečná. Za pozornost stojí také náměstí Deera, park krále Abdulláha a věž Kingdom Tower, odkud je úžasný výhled na Sky Bridge.

ZÁJEZD NA BOXERSKÝ ZÁPAS FURY vs USYK (14 – 18. únor) 🇸🇦