Fotbalový svět oplakává ztrátu sportovní legendy Kobeho Bryanta

píše Pavel Pubal

V neděli večer středoevropského času postihla sportovní svět obrovská tragédie. Legendární basketbalista Kobe Bryant tragicky zemřel při pádu helikoptéry ve věku 41 let. Na palubě byla i jeho rozkošná dcera Gianna. „Bavte se, užívejte si života. Je moc krátkej na to, aby člověk klesal na mysli a nechal se otrávit. Prostě si jděte za svým, ať se děje, co se děje,“ tak zněla slova samotného Bryanta. S odstupem času z nich mrazí v zádech. Kobe byl velkým fanouškem fotbalu a jedním z posledních postů, které umístil na sociální síť, bylo oznámení spolupráce s Major League Soccer. Říkalo se o něm, že byl velkým fanouškem Barcelony a sledoval zejména španělský fotbal. V září 2011, kdy navštívil Turecko v rámci kampaně Nike Promotional Tour po Evropě, si zase zakopal penalty s hráči Galatasaraye. Při této příležitosti se s ním pozdravil a vyfotil i Tomáš Ujfaluši. Ztrátu tak oplakávají fotbalisté a kluby z celého světa. Ikony Bryantova formátu ale zůstávají v našich vzpomínkách na věčnost.

 

Nasázel víc košů než Michael Jordan, úspěšný byl i po aktivní kariéře

Do slavné NBA vtrhl Kobe Bryant jako třináctka draftu z roku 1996. Jedničkou se stal Allen Iverson. V tu dobu asi nikdo netušil, jaký poklad se pod šťastnou třináctkou nachází. Bryanta si vybral tým Charlotte Hornets, ale ihned byl poslán do L.A. Lakers, kde strávil 20 let kariéry. Pětinásobný šampion NBA, čtvrtý nejlepší střelec v historii ligy a dvojnásobný vítěz olympiády byl jedním z nejlepších basketbalistů všech dob. Celkem nastřílel 33 643 bodů, více než legendární Michael Jordan. Ze současných hráčů dal více bodů jen Lebron James. Kariéru zakončil Bryant také stylově – 60 body proti Utahu v dubnu 2016.

Úspěšný byl ale i po skončení aktivní kariéry. Měl svou vlastní basketbalovou akademii a dělal do oblasti filmu. Za svůj krátký animovaný film Drahý basketbale získal v roce 2018 Oscara a Cenu Emmy, což je v podstatě televizní obdoba filmových Oscarů. Jako vzpomínku na geniálního basketbalistu i člověka vedení NBA uvažovalo o odložení nedělního programu. Nakonec se ale hrálo. „Kobe by chtěl, abychom hráli hru, kterou milujeme,“ zaznělo. Většina zápasů začala tím, že rozehrávající družstvo úmyslně porušilo pravidlo 24 sekund. Přesně tolik času má každý tým po zisku míče na zakončení. A právě číslo 24 Bryant během kariéry nosil nejčastěji na dresu. U stadionu Lakers se nashromáždily davy fanoušků hned, jak tragická zpráva obletěla svět. Přišli zapálit svíčku a tiše zavzpomínat na idol několika basketbalových generací.

 

Neymar se o smrti kamaráda dozvěděl během zápasu proti Lille. Gól mu věnoval

Právě číslo 24 ukázal do kamery po své brance do sítě Lille v nedělním zápase také brazilský fotbalista Neymar v barvách Paris Saint-Germain. Ten se dozvěděl o smrti svého kamaráda během zápasu, přesto pokračoval, vstřelil obě branky při výhře 2:0 a jednu z nich mu věnoval. I z jindy sebestředného individualisty, kterému je často předhazována jeho výstřední povaha, najednou čišela pokora a úcta ke ztrátě velkého muže. Nedělní tragédie vykolejila miliony lidí po celém světě. Nezemřel jen legendární basketbalista, ale také mladý a velice úspěšný člověk na vrcholu svých sil. A hlavně táta od rodiny čtyř dětí. Právě na rodinu Bryantových se tak rázem snesla vlna solidarity, sympatií a gest, které dokazují jeho dopad nejen po sportovní stránce – vždyť svými tweety na něj zavzpomínali také Donald Trump nebo Barack Obamy. „Jsme šokováni smrtí Kobeho Bryanta, příkladného sportovce na basketbalovém hřišti i mimo něj. Posíláme naší nejupřímnější soustrast jeho rodině a blízkým. Odpočívej v pokoji,“ uvedl na svých sociálních sítích zase klub FB Barcelona. Pozadu nebyl ani držitel několika ocenění pro nejlepšího fotbalistu světa Cristiano Ronaldo. „Je tak smutné slyšet zprávy o smrti Kobeho a jeho dcery Gianny. Kobe byl opravdovou legendou a inspiroval mnoho lidí. Upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům, a také rodině všech, jejichž blízcí při nehodě přišli o život. RIP legendo.“

S odstupem několika hodin pak zveřejnil svou srdcervoucí kondolenci také fotbalový idol David Beckham. „Trvalo mi hodiny, než jsem přišel na to, co napsat a stejně má slova nikdy nebudou dost na to, abych popsal, jak se cítím po tragické ztrátě Kobeho. Byl to speciální sportovec, manžel, otec a kamarád. Psát tato slova je dost těžké, ale také vědět, že jsme ztratili úžasnou lidskou bytost a jeho krásnou a talentovanou dceru Giannu, je srdcervoucí. Závazek, který Kobe ukázal svému sportu, byl inspirující, prošel si bolestí a dokázal tolik, že by se mohli všichni inspirovat, aby se snažili být lepší. Někdy jsem šel na zápasy jen proto, abych viděl, jak jde časomíra do posledních dvou minut s vědomím, že budeme svědky něčeho speciálního. Kobe vždycky mluvil o Vanesse a jeho krásných holkách, jak na ně byl pyšný. Jeho vášní byla jeho rodina a basketbal. Byl odhodlaný inspirovat další generaci chlapců a dívek, aby přijali sport, který miloval. Jeho odkaz bude žít dál. Láska a modlitby mé rodiny jdou k Vanesse a holkám, ke Kobeho basketbalové rodině a samozřejmě k rodinám těch, kteří s ním včera tragicky zahynuli…,“ pravil Becks.

 

Kondolence až z vrcholu Afriky

Na setkání s americkým idolem budou vzpomínat i čeští sportovci. Fotografie s Kobe Bryantem umístili na sociální sítě třeba bývalí fotbaloví reprezentanti Tomáš Ujfaluši a Petr Čech, který hovořil o obrovské ztrátě pro sportovní svět. „Nedokáži si představit bolest rodiny a manželky, která ztratila manžela a dceru. Láme mi to srdce,“ truchlí. Úspěšná tenistka Andrea Hlaváčková pak vzpomíná, jak na Letních olympijských hrách běžela do americké výpravy jen proto, aby se vyfotila právě s dvojnásobným vítězem Her. „Teď už můžeme jen vzpomínat…“ Těžko přijímají tragédii i její tenisové kolegyně Petra Kvitová, Karolína Plíšková a stovky dalších českých sportovců. Promotér úspěšné organizace smíšených bojových umění MMA Oktagon Ondřej Novotný vyjadřoval svou účast až z dalekého Kilimandžára, kde tráví dovolenou a vystoupal na vrchol Afriky. „Kvůli němu jsem vstával v noci na basket a miloval Lakers. Navíc jakou rozjel kariéru po kariéře obdivuju snad ještě víc. Obrovský vzor a člověk.“ Nejen pro vás, pane Novotný.

 

S tichou vzpomínkou se připojuje také cestovní kancelář Fotbal Tour. Nezapomeneme, legendo!


FOTO: Google