Fotbalové stadiony a nefotbalové akce: byznys, který kluby potřebují

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Když klub postaví moderní stadion, je to investice, která zatíží státní pokladnu na několik let. Proto jednotlivé týmy uvažují i o jiném využití tohoto obrovského prostoru než jen pro fotbalové zápasy.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Bojové sporty mají velkou tradici

Ačkoli se to někomu může zdát zvláštní, fotbalové stadiony mají v dnešní době skutečně multifunkční využití. Pro příklad nemusíme chodit daleko, celé spektrum konkrétních situací nabízí Velká Británie, kde mají kromě fotbalu velkou tradici i bojové sporty.

Především královská disciplína, a sice box. Britové se mohou pochlubit hvězdnými jmény jako Tyson Fury nebo Anthony Joshua, přičemž zejména druhý jmenovaný, AJ, je v posledních letech velkým tahákem pro fanoušky. Jeho zápasy se často odehrávaly pod širým nebem, ale fanoušci mohli vidět svého miláčka i na bájném stadionu Wembley nebo na novém stadionu Tottenhamu Hotspur.


Zdroj: matchroom.com a tottenhamhotspur.com

Pokud jde o nefotbalové akce na fotbalových stadionech, hrají v Londýně hlavní roli právě zmíněné stánky. Tottenham si je dobře vědom toho, že pokud by nepořádal také boxerské zápasy, koncerty nebo například zápasy americké NFL, ekonomicky by to Spurs těžko utáhli. Wembley je kategorie sama pro sebe, jeden z největších evropských stadionů je domovem anglické reprezentace a nehraje na něm žádný klub, takže termíny jsou k dispozici i pro umělce. Aktuální zajímavostí je, že o stavbě nového stadionu uvažuje i Chelsea, přičemž se říká, že než bude postaven nový Stamford Bridge, budou Blues hrát právě ve Wembley.

Fotbal v Mnichově, ale jinak

Němci milují dobré pivo a dobrý fotbal a Mnichov tyto atributy krásně spojuje v jeden. Méně lidí však ví, že v nádherné Allianz Areně, která pojme více než 70 000 fanoušků, se v roce 2022 hrál také americký fotbal. Fanoušci z celé Evropy si našli cestu na populární NFL a nyní je potvrzeno, že zápas nejsledovanější sportovní soutěže ve Spojených státech se bude v roce 2023 opět konat u našich západních sousedů.


Zdroj: spox.com/foto: Getty

Do akce by se měly zapojit týmy Kansas City Chiefs a New England Patriots. Zejména Chiefs, úřadující šampioni Super Bowlu s hvězdným quarterbackem Patrickem Mahomesem, jsou velkým lákadlem pro všechny fanoušky. Když spojíte město Mnichov s jeho kulturními památkami a prvotřídní gastronomií s americkou sportovní show, dostanete výsledek, který chcete vidět na vlastní oči.

Varšava nemá o akce nouzi

Box nebo americký fotbal na fotbalových stadionech není tak netradiční, jak by se mohlo zdát. Stále častěji se však v těchto stáncích konají také koncerty různých umělců. Fotbalový stadion ve Varšavě, který byl jedním z domovů mistrovství Evropy 2012, brzy přivítá jednu z nejuznávanějších a nejslavnějších světových zpěvaček. Nedaleko České republiky totiž vystoupí v roce 2023 Beyoncé.

🎙 Koncert Beyoncé ve Varšavě 🇵🇱 :


Zdroj: muzyka.dziennik.pl foto: Yosra El-Essawy (AP Images)

Nejoceňovanější zpěvačka na světě

Tato hudební diva vystoupí koncem června dvakrát na Národním stadionu ve Varšavě. Konkrétně 27. a 28. července, v úterý a ve středu. Oficiální kapacita tohoto velkolepého moderního stánku je přibližně 58 tisíc míst.

Pokud si narychlo nevzpomenete na některé z jejích nejlepších hitů, dáváme vám do pozornosti Single Ladies, If I Were A Boy, Halo nebo Drunk in Love. Tato událost je také důkazem toho, jak se dělá marketing a PR kolem fotbalových stadionů. Kluby, respektive majitelé těchto obrovských budov a sportovišť, si uvědomují, že musí jednat chytře a hospodárně.

Nefotbalové akce na fotbalových stadionech jsou byznysem, který sportu neškodí, ale naopak poskytuje prostředky, aby klub či stánek mohl správným způsobem prosperovat.