Fotbal v Itálii je čirá vášeň: Serie A jde strmě nahoru

3 minuty čtení

Italská Serie A patří stále mezi pět nejlepších fotbalových lig na světě. Má za sebou těžké období, ale v současné době to vypadá, že budoucnost této soutěže může být optimistická. Fotbal na Apeninském poloostrově, nebo chcete-li calcio, s sebou nabízí mnoho specifik.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Fotbal jako náboženství

Italové jsou jedním z národů, mezi nimiž je křesťanství nejrozšířenější. Není to však jediné náboženství, které v zemi pizzy, těstovin a kávy vládne. Tím druhým je fotbal. Mistři světa z roku 2006, mistři Evropy z roku 2021, jeden z historicky nejúspěšnějších národů v dějinách nejpopulárnější hry na světě. Calcio, jak se fotbalu v Itálii říká, je jedním z hlavních společenských témat.

Místní Serie A je nejsledovanější sportovní soutěží v zemi. Je to cítit v tisku i v televizi, fotbalisté mají atributy celebrit a znají je masy. Sezónní vstupenky se dědí. Pokud vaše rodina fandí Juventusu, je prakticky nemyslitelné, abyste podporovali AC Milán nebo Inter. Na stadionech Serie A zažijete zvláštní atmosféru, která je jiná než ve Španělsku, Anglii nebo Německu. A právě to ji činí jedinečnou.

Jedinečná atmosféra podpořená historií

Fotbalové stadiony v Itálii patří až na několik výjimek, jako je turínská Allianz Arena, ke starším stadionům, ale ohromí vás svou historií. San Siro v Miláně, Stadio Olimpico v Římě nebo Stadio San Paolo v Neapoli jsou stadiony, jejichž návštěvy nebudete litovat. Majestátní budovy, kde se často psala historie, a fanoušci, kteří vytvářejí elektrizující atmosféru.

„FotbalTour už několikrát zajistil náš výjezd na zápas Ligy mistrů, tentokrát na utkání AC Milán – Borussia Dortmund. Vše bylo jako vždy perfektně naplánováno a zorganizováno. Měli jsme ta nejlepší místa na stadionu.“
– fanoušek Jaromír

Je důležité si uvědomit, že Serie A v Miláně a například v Neapoli může být stejná soutěž, ale váš dojem ze zápasu bude jiný. Je to dáno tím, že samotní Italové jsou v různých částech své země dost odlišní. Před zápasy v Itálii to žije celé hodiny, fanoušci zpívají, pouštějí světlice a prezentují, komu v daném měření sil fandí.

Vstupenky na většinu stadionů jsou na jméno, a proto je obchodování s nimi složitější, protože pořadatelé požadují občanský průkaz nebo pas. Zápasy před výkopem provázejí klubové hymny, které zpívá celý stadion. Stejně tak skandování během duelů a ultras příznivci, kteří pravidelně navštěvují venkovní kola, jsou zážitkem sami o sobě.

Lidé si pamatují a neodpouštějí

Když Gonzalo Higuaín přestoupil z SSC Neapol do Juventusu Turín za 90 milionů eur, stal se pro příznivce pod Vesuvem doslova mrtvým mužem a občanským nepřítelem číslo jedna. Aktuálním případem je Romelu Lukaku, který sice patří Chelsea, ale v minulé sezoně hostoval v Interu Milán, aby v sezoně 2023/2024 odešel do konkurenčního AS Řím. O odporu fanoušků by mohl vypovídat i Srb Dušan Vlahovič, který vyměnil Fiorentinu za Juventus.

Příznivci v Itálii jsou věrní a vášniví a přestupy mezi kluby jsou pro ně něco nemyslitelného. Existují však výjimky, například Andrea Pirlo, známý fotbalový elegán, působil v Brescii, AC Milán a Juventusu Turín. Skutečně měl jen zlomek neoblíbenců. Celkově je Juventus v Neapoli opravdu nenáviděn, v Miláně panuje obrovská rivalita mezi AC a Interem, v Římě mezi AS a Laziem.

Příznivá budoucnost pro Serii A?

Francouzská Ligue 1 je v posledních letech až na výjimky záležitostí Paris Saint-Germain. V německé Bundeslize už deset let kraluje Bayern Mnichov. Španělská La Liga je v drtivé většině o souboji o titul mezi Realem Madrid a FC Barcelona. A anglická Premier League? Jedna z nejlepších lig na světě se v posledních sezónách točí kolem Manchesteru City.

Na druhé straně barikády stojí Serie A. Nejvyšší italská soutěž nabídla v posledních sezónách napínavý souboj o titul. Účastní se jí Juventus Turín, AC Milán, AS Řím, Inter Milán, Lazio Řím, SSC Neapol a dokonce i AFC Fiorentina. Plejáda klubů, které mají šanci získat vytoužené Scudetto, je široká. Zápasy už nejsou jen o defenzivě a dokonalé taktice, v soutěži se objevují technicky zdatní hráči a hvězdná jména jako Lautaro Martinez (Inter), Paulo Dybala (AS Řím), Rafael Leao (AC Milán), Ciro Immobile (Lazio Řím) nebo Victor Osimhen (SSC Neapol).

KOMPLETNÍ NABÍDKA ZÁJEZDŮ NA ITALSKOU LIGU 🇮🇹