Fotbal – stejný, přitom jiný. Anglie a Argentina budiž důkazem

4 minuty čtení
píše Jakub Vaverka

Legendární Brazilec Pelé jednou řekl, že fotbal je krásná hra. S tím určitě souhlasíme a krásné je, že ačkoli jsou pravidla tohoto sportu ve všech koutech světa stejná, fotbal má všude svá specifika a úskalí. Výjimkou není ani Anglie, kolébka fotbalu, nebo Argentina, domov úřadujících mistrů světa.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Který Manchester láká víc?

Jsou fanoušci, kteří nemohou dát dopustit na Manchester United a Manchester City nemohou ani cítit, ale na druhé straně jsou příznivci, kteří to mají úplně obráceně. Pokud však máte rádi fotbal jako takový, jistě uznáte, že jak Rudí ďáblové, tak Cityzens prožívají vynikající sezónu. Old Trafford v červené části města je pravidelně vyprodaný, Red Devils poprvé od roku 2017 získali trofej (EFL Cup) a stále bojují o triumf v Evropské lize, FA Cupu a teoreticky i v Premier League.

Trenér Erik ten Hag dal tým dohromady, výborně hraje zejména Marcus Rashford, pozornost si zaslouží i Casemiro, Bruno Fernandes, Lisandro Martinez a Fred. Ďáblové jsou po všech těch letech bídy konečně konkurenceschopní a podle všeho mají před sebou zářnou budoucnost.

City i United na jednom zájezdu

City na tom nejsou jinak, tým z Etihad Stadium prožívá svou zlatou éru pod vedením Pepa Guardioly. Sky Blues jsou největším konkurentem Arsenalu v boji o titul v Premier League, jejich hlavním cílem je však triumf ve vytoužené Lize mistrů. Podaří se Erlingu Haalandovi, Kevinu De Bruynemu a spol. vyřadit Bayern Mnichov, poté lepšího z dvojice Real Madrid/Chelsea FC a postoupit do istanbulského finále?

Nejenže se odpověď na tuto otázku dozvíme již brzy, ale hlavně můžete během několika dní zažít rozdílnou atmosféru obou manchesterských klubů. Vidět Man City v Lize mistrů proti Bayernu Mnichov a Man United v Evropské lize proti FC Sevilla během několika dní je rozhodně adept na životní zážitek. (Datum: 10.-14. dubna)

DVOJZÁPAS: Manchester City – B. Mnichov, Manchester United – Sevilla

I když se to možná nezdá, Manchester není jen o fotbale. Město, které se řadí na přední místa v žebříčku nejlepších měst k životu na světě, je domovem kultovní skupiny Oasis, několika krásných zákoutí, náměstí a zrekonstruovaných uměleckých galerií. Mezi místa, která byste si neměli nechat ujít, patří Národní muzeum fotbalu, Knihovna Johna Rylandse, Manchester Art Gallery a Afflecks. Jedinečná atmosféra tohoto britského města vás velmi rychle vtáhne.

Čisté šílenství, které je jako droga

Pozor, fotbal je silně návykový, a to i ten argentinský. Jedinečná atmosféra na zápasech, kde se fandí od první do poslední vteřiny a stadion žije celé hodiny před zápasem nebo po něm, fanoušci, kteří by za svůj tým položili život, tradiční fotbalové hospůdky, skvělé jihoamerické jídlo a kultura, kterou v Evropě neuvidíte.

foto: Victor R. Caivano

Napsat, že fotbal v Argentině je lepší než na starém kontinentu, by nebylo fér. Je jiný. Jak moc se liší? Slovy se to nedá popsat, o tom se můžete přesvědčit sami a doslova neexistuje lepší zápas než River Plate proti Boca Juniors. Toto kultovní derby zajímá v Buenos Aires prakticky každého, přátelé i rodinní příslušníci fandící jinému klubu si nic nedarují, fotbal ční nade vším. (Datum: 28.4. – 9.5.)

Domov mistrů světa nabízí všechno, jen ne nudu. Ubytování na Avenidě 9 de Julio, kde Argentinci se svými fanoušky oslavovali zisk trofeje pro vítěze mistrovství světa 2022, je lákadlem samo o sobě, stejně jako fakt, že na jedenáct dní v Jižní Americe je potřeba šest dní volna. A pokud by to někoho lákalo, nabízí se také možnost prozkoumat tamní krásnou přírodu nebo výlet do Uruguaye, která je sama o sobě kultovní záležitostí. Pokud někdo hledá pojetí fotbalu, s nímž se nesetkal v Premier League, Lize mistrů, La Lize ani v mezinárodním fotbale, je to ta správná volba.

ZÁJEZD NA 11 DNŮ NA SUPERCLASICO