Fotbal podle Xabiho. Leverkusen válcuje konkurenci!

3 minuty čtení

Fotbalová kometa této sezony? Jednoznačně Bayer Leverkusen v čele se svým lodivodem Xabim Alonsem. Kde se Španěl vzal, jak hraje a jaké by mohly být jeho další kroky?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Kde se vzal, tu se vzal…

O fotbalové kariéře elegantního Španěla asi není třeba se jakkoliv rozepisovat. Ale pro jistotu – Alonso se ve Španělsku uvedl v Realu Sociedad, odkud zamířil do Liverpoolu, kde se stal světovým záložníkem v pravém slova smyslu. Po plodných letech šel do Realu Madrid, kde šéfoval záloze pět sezon. Na závěr kariéry si střihnul tři ročníky pod Pepem Guardiolou v Bayernu Mnichov.

Hned po konci kariéry chtěl být trenér. Vystudoval trenérský kurz po boku Raúla či Xaviho a za učením šel do Realu Madrid, přesněji k hráčům do čtrnácti let. V roce 2019 nastoupil k rezervě Realu Sociedad a o tři roky později už Leverkusen.

Jeho raketovému vzestupu se nelze divit. Jako hráč hrál pod těmi nejlepšími v oboru. Učil se od zmíněného Guardioly, Carla Ancelottiho, Rady Beníteze či Josého Mourinha.

„Jsem si jistý, že až pověsí kopačky na hřebík, bude skvělý trenér. Už na hřišti se chová jako ten, co řídí a diriguje,“
předpověděl José Mourinho.

Jak vlastně hraje?

Od začátku používal dynamickou taktiku založenou na rozestavení 3-4-2-1 nebo 4-4-2. Bayer je tým, který je smrtící v protiútoku, ale zároveň dokáže zvládnout držení míče proti velkoklubům. Týmy rád vybízí k tlaku, vyráží do rychlých brejků, ale zároveň může dovolit, aby se schopnosti hráčů, jako je Florian Wirtz, staly zásadním faktorem ve způsobu, jakým se tým vyhraňuje.

Křídla Leverkusenu jsou vynikající. Jejich obránci, střední záložníci a útočníci však hrají ve velmi úzkém prostoru. Hráči často střídají své pozice, aby vytvořili tlak proti soupeři. Například útočník Victor Boniface hraje často jako falešná devítka, zatímco Wirtz převezme roli útočníka. Také krajní bek Frimpong se díky své mimořádné dynamice často objevuje až u rohového praporku soupeře.

Jinými slovy, hlavní zbraní Leverkusenu je rychlost. A to bez nadsázky, soupeř prostě většinou nestíhá.

Co dál?

Posun se dá očekávat. Velmi nahlas se hovořilo o Realu Madrid. Pár týdnů zpět by to dávalo smysl. Jeho současný manažer Carlo Ancelotti měl po sezoně skončit, Alonso navíc v klubu působil a je to Španěl. Ideální kombinace! Nicméně Ancelotti dostal novou smlouvu.

Alonso sám ale zůstává nohama na zemi. „Je příliš brzy na to, abychom o tom mluvili. Je teprve začátek ročníku, takže se není o čem bavit. Já i hráči víme, jak fotbal funguje,“ řekl na toto téma v září pro Mundo Deportivo.

Pokud by však chtěl kariérně postoupit, nemusí se bát, že by ho klub omezoval. Naopak. I přes to, že má v Leverkusenu podepsáno do roku 2026, je klub připraven na jeho odchod. Hned v létě má mít totiž Alonso podle SportBild dovoleno odejít – tedy pokud na dveře zaklepe jeden z trojice gigantů Real Madrid, Liverpool a Bayern Mnichov.

Než odejde, bude se ještě snažit vyhrát titul. Jeden z kroků k němu by mohl být zápas proti Lipsku. Buďte u šlágru bundesligy i vy!