Fortuna Arena. Fotbalový ráj v Edenu aneb dějiště letošního finále Konferenční ligy

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Finále letošního ročníku Konferenční ligy (7. června 2023) se odehraje v Praze. Dějiště prestižního zápasu bylo uděleno Fortuna Areně, tedy domácímu stadionu pražské Slavie. Modernější stadion by fanoušek v Česku těžko hledal.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Jiný název, stejný stadion

Starý Eden v pražských Vršovicích sloužil fotbalu od 17. listopadu 1953 do 13. května 2000. Tehdy už na tom byl tak špatně, že ho museli fotbalisté Slavie opustit a uchýlit se do dočasných domovů v podobě Ďolíčku či Stadionu Evžena Rošického. Eden byl v roce 2004 zbourán, za dva roky se začal stavit nový.

Ten byl pokřtěn 7. května 2008 zápasem Slavie proti Oxfordu. Zápas proti tomuto soupeři byl první mezinárodní duel sešívaných v celé historii, ta se tak perfektně opakovala. Přátelák domácí ovládli 5:0. O úvodní výkop se pak postaral František Veselý, dnes již nežijící legenda klubu.

Deset dní na to oslavila Slavia první titul v nové aréně po remíze s Jabloncem. O rok později Slavia titul obhájila. Byl to ale poslední triumf na dlouhou dobu.

Stadion byl zpočátku určen pro 20 232 diváků, nicméně později byla kapacita snížena na 19 370 sedadel. Kromě kapacity se měnily také názvy. Synot Tip Aréna, Eden Aréna či Sinobo Stadium si fanoušci jistě vybaví.

Posledně jmenovaná společnost měla stadion koupit celý, ale o dva roky později se na světlo světa dostala informace, že stadion stále vlastní původní majitel CITIC Group. Jen před pár měsíci, když se generálním partnerem klubu stala Fortuna, se stadion pojmenoval po ní.

Stadion je opravdovou chloubou českého fotbalu. Šest pater, 500 VIP míst, 41 VIP boxů po obvodu stadionu a tak dále. Nechybí ani čtyřhvězdičkový hotel.

5 zajímavostí o Fortuna Areně

-hrací plocha je situována stejně jako ve starém Edenu, střídačky taktéž

-hřiště je usazeno pět metrů v zemi

-divákům ve výhledu nebrání jediný sloup

-podhoubí střechy je vyrobeno z kanadského cedru

-nechybí slávistický chodník slávy, první tři hvězdy patří největším trojici legend – Františku Pláničkovi, Vlastimilu Kopeckému a Františkovi Veselému

Památná utkání 

Fortuna Arena je domovským stadionem SK Slavia Praha, ale často ho využívá i česká fotbalová reprezentace. Jednou zde hrála i slovenská reprezentace, která v roce 2018 v Lize národů prohrála s domácím týmem 0:1. V roce 2015 se na stadionu odehrály tři zápasy mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Atmosféru v Edenu skvěle ukazuje například výbuch radosti, když Ondrášek rozhodl o výhře nad Anglií.

V sezónách 2010/2011 a 2011/2012 byl dočasným domovem Bohemians 1905. V roce 2013 hostil stadion zápas o evropský superpohár mezi Bayernem Mnichov a FC Chelsea (2:2 po prodloužení, 5:4 na penalty). V evropských pohárech hostila Slavia soupeře zvučných jmen, jako jsou FC Barcelona, Inter Milán, Arsenal nebo Borussia Dortmund.

Pikantnost 

V roce 2014 byl při finále českého poháru (tehdy Poháru České pošty) mezi AC Sparta Praha a Viktorií Plzeň omezen prodej vstupenek kvůli obavám z výtržností diváků a fanoušci klubů směli být pouze v sektorech za brankami. Na protest se prvních 30 minut zápasu nefandilo. Po výsledku 1:1 musely rozhodnout penalty, v nichž byla úspěšnější Sparta (8:7).

Také se hodí dodat, že mezi největší favority na zisk stále ještě nové trofeje patří také West Ham s Čechy Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem. Jinými slovy, Slavie finále hrát nebude, slávisté možná ano. Souček a spol. totiž na podzim ukázali, že jim EKL chutná. Skupinu totiž proletěli s plným počtem bodů!

Sen Slavie o postupu do finále Konferenční ligy na domácím stadionu sice nevyjde, ale o možnost vidět elitní evropský fotbal nepřijdete. Na trávník v Edenu nastoupí dvě elitní evropská mužstva. Buďte u toho!

Nepřehlédněte   

👉 Zájezdy na evropské poháry ZDE
👉 Zájezd na finále Evropské ligy (30.5.2023 – 1.6.2023)