Finále Ligy mistrů přinese souboj Davida a Goliáše. Nebo je všechno jinak?

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Ve finále letošního ročníku Ligy mistrů v tureckém Istanbulu se proti sobě postaví Manchester City a Inter Milán. Žádný fotbalový příznivec nepochybuje o tom, že favoritem na zisk „ušaté“ trofeje je anglický zástupce. Finále je však specifický duel, v němž papírové předpoklady nehrají vždy vážnou roli.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Totální nadvláda Cityzens

Manchester City je v této sezóně na koni, a to jak na anglické půdě, tak na evropské scéně. Svěřenci trenéra Pepa Guardioly předvádějí fantastický fotbal a disponují kvalitním a širokým kádrem, v němž nechybí superhvězdy jako Erling Haaland, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva, Jack Grealish nebo Phil Foden. Sky Blues nemají slabiny, což ukázali v play off Ligy mistrů, kde přešli přes Lipsko (1:1, 7:0), Bayern Mnichov (3:0, 1:1) a Real Madrid (1:1, 4:0). Zejména triumfy nad německým mistrem z Bavorska a obhájcem titulu ze Španělska budily respekt. A především lehkost, s jakou se zrodily. Byla to naprostá dominance.

Není žádným tajemstvím, že City touží po triumfu v Lize mistrů. V roce 2021 byl tým Pepa Guardioly opravdu blízko, ale ve finále v Portu nestačil na Chelsea a prohrál 0:1 po gólu Kaie Havertze. Ve vitríně miliardářského velkoklubu tato trofej stále chybí, přičemž fotbalová veřejnost se shoduje, že nebude ideálnější příležitost než letos.

Soupeřem Sky Blues bude italský zástupce Inter Milán. Účast černo-modrých ve finále UCL pravděpodobně nečekali ani jejich optimismem naplnění fanoušci, ale tým trenéra Simoneho Inzaghiho si svou pozici zaslouženě, i když místy těžce, vybojoval. Inter v osmifinále vyřadil FC Porto (1:0, 0:0), ve čtvrtfinále pak Benficu (2:0, 3:3) a nakonec v semifinále nesmiřitelného městského rivala AC Milán (2:0, 1:0).

Italské kluby se nikdy nevzdávají

Objektivně lze napsat, že s Interem v aktuálním ročníku téměř nikdo nepočítal. A možná to byla chyba. Kádr kolem Lautaro Martineze, Romelua Lukakua, Edina Džeka či Milana Škriniara má svou velkou kvalitu a v neposlední řadě oplývá obrovskými zkušenostmi. Mnoho hráčů v týmu má za sebou těžké evropské zápasy, přičemž mentalita Interu velí, že se dá hrát s každým soupeřem. To se ostatně zatím vždy potvrdilo. Takže i když papírové předpoklady hovoří o jednoznačné záležitosti pro Manchester City, realita v Istanbulu může být výrazně jiná. Finále je na programu 10. června (sobota) ve 21:00 hodin.

A neměli bychom zapomínat, že když se finále Ligy mistrů hrálo na Atatürkově stadionu naposledy, psal se rok 2005 a zrodil se jeden z nejlegendárnějších výsledků fotbalové historie, když Liverpool po dramatickém a památném penaltovém rozstřelu zvrátil třígólové manko na AC Milán a nakonec získal „ušatou“ trofej.

zdroj: si.com

Vyrovnaná bilance z minulosti

Oba kluby se spolu utkaly dvakrát v historii, a to v letech 2010 a 2011 v rámci předsezónní přípravy. Nejprve zvítězil Inter Milán poměrem 3:0, poté stejným výsledkem zvítězil Manchester City. Konec této ligové sezony ze strany City se nesl ve znamení oslav, Inter naopak šel do všeho naplno, když bojoval o TOP 4 a účast v Lize mistrů. Bude zajímavé sledovat, zda i tento fakt může hrát roli, protože černo-modří neměli prostor na „vypnutí“.

Před Interem Milán stojí obrovská výzva, jen málokdo dokázal v ročníku 2022/2023 zastavit Manchester City. Tisíce italských Tifosi, kteří se do Istanbulu chystají, však nepochybují o tom, že jejich miláčci triumfují. Záplavy fanoušků se očekávají i z Británie. Manchester City, jak bylo zmíněno výše, možná nikdy nebude mít větší příležitost získat trofej pro vítěze Ligy mistrů než letos. Kdo s koho?

🔥 FINÁLE LIGY MISTRŮ (LETECKY) OD 50 900 Kč

DARUJTE SVÝM BLÍZKÝM DÁRKOVOU POUKÁZKU NA VSTUPENKU ČI ZÁJEZD