FA Cup je oslavou anglického fotbalu: Návštěva Wembley je zážitkem na celý život

3 minuty čtení

FA Cup je nejstarší pohárovou soutěží ve světovém fotbale. V Anglii má obrovskou tradici a každoročně se jí účastní více než 700 klubů, od amatérských až po giganty Premier League. Předposlední dubnový víkend bylo na programu semifinále v londýnském Wembley. My jsme u toho samozřejmě nemohli chybět!

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

FA Cup jako oslava anglického fotbalu

Od chvíle, kdy jsme vystoupili z metra na londýnské stanici Wembley Park, nám bylo jasné, že FA Cup je velký fotbalový svátek. V okolí ikonického Wembley bylo živo už zhruba tři hodiny před zápasem, Manchester City i Chelsea měly pro své příznivce připravené speciální fanouškovské zóny, kde se mohli zdržovat. Tedy nejen to, mohli tam na veřejnosti pít alkoholické nápoje, což bylo povoleno pouze v těchto fanzónách a na stadionu. Na ulici platil přísný zákaz, na který dohlížely stovky policistů.

Kapacita stadionu byla rozdělena na polovinu a jeden z nejlegendárnějších stánků v Evropě byl diváky zaplněn více než slušně. Duel mezi Manchesterem City a Chelsea FC sledovalo osobně 80 902 diváků. Osmdesátitisícová návštěva byla cítit, jak Cityzens, tak The Blues hnali své miláčky dopředu a měli připravené speciální předzápasové choreo. Atmosféra byla chvílemi opravdu elektrizující. Před úvodním výkopem nebyla nouze o parádu, na rozhovory přišli maskoti, DJ a legendy – Shay Given (irský bývalý brankář City) a Gianfranco Zola (italská ikona CFC).

Rozhodl jediný gól

Omlazená Chelsea byla na mistrovský Manchester City více než dobře připravena. Tým Mauricia Pochettina aktivně napadal, bojoval o každý míč a dostával se do poměrně velkého množství šancí. Ty však, zejména Nicolas Jackson, pálil jednu za druhou, což nakonec přispělo k celkovému výsledku. Výborný byl opět Cole Palmer, který je jednoznačným oblíbencem fanoušků Chelsea, a kvalitu ukázali také Thiago Silva, Enzo Fernandez a Malo Gusto.

Na straně Manchesteru City bylo cítit, že v týdnu ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti Realu Madrid absolvovali 120 minut. Trenér Pep Guardiola využil Kevina de Bruyneho, Phila Fodena a Jacka Grealishe, ale hráči nejsou roboti a například Erling Haaland do hry kvůli zranění nenastoupil. Brankář Ederson naopak dostal volno, ale Němec Ortega se mu za důvěru odměnil čistým kontem. Po velkém množství neproměněných šancí na obou stranách se hrdinou zápasu stal Bernardo Silva, který pár minut před koncem překonal jinak výborného Petroviče.

Wembley má magickou auru

Manchester City si po roce opět zahraje finále FA Cupu a opět to bude proti Manchesteru United. Rudí ďáblové v neděli postoupili do semifinále proti druholigovému Coventry City, i když k velké ostudě měli daleko. Ve skutečnosti Devils ve druhém poločase vyhrávali nad CCFC přesvědčivě 3:0, ale nakonec duel po remíze 3:3 dospěl do prodloužení, kde Coventry ještě v prodloužení rozhodčí neuznal gól.

Ďáblové postoupili po penaltovém rozstřelu a v roce 2024 se pokusí svému městskému rivalovi opět zmařit cestu za trofejí. Můžete být u toho s námi. Nevíme, kdo nakonec zvedne nad hlavu nejstarší trofej světa, ale jsme si více než jistí, že manchesterské derby v bájném Wembley ve finále FA Cupu bude životním zážitkem.

Tento stadion má zvláštní, místy až magickou auru, kterou prakticky nelze popsat slovy. O to víc se o tom musíte přesvědčit na vlastní oči!