Evropský gól po 36 letech a dvaačtyřicetiletý debutant Jindřišek

2 minuty čtení

Bohemians se představili po 36 letech v evropských pohárech. A především v „domácí“ odvetě na Letné byli hladoví. Když měli možnost, chtěli velkého favorita kousat. O body do koeficientu, byť už bylo o postupujícím de facto jasno po prvním zápase, se rvali ze všech sil do posledního dechu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Do historie slavného klubu z Ďolíčku se zapsal Jan Matoušek. Když vyrovnával v odvetě na 1:1, byl to první gól Bohemians v evropských pohárech od října 1987. Tehdy se trefil Pavel Chaloupka v Poháru UEFA doma proti belgickému KSK Beveren.

Následovníka vyhlížel Chaloupka marně necelých 36 let, než udeřil ve čtvrtek 4. srpna 2023 právě rychlonožka Matoušek. To ale nebyla jediná chvíle, kdy na sebe odchovanec příbramského fotbalu upozornil. Pokud by se měl někdo z Bohemáků v dvojzápase proti FK Bodø/Glimt takzvaně prodat, byl to právě on.

Chaloupka 36 let, Matoušek 29 minut

Zatímco Chaloupka byl ale posledním bohemáckým střelcem v evropských pohárech skoro 36 let, tak Matoušek jím byl pouhých 29 minut. V 55. minutě totiž centr Hály přinesl zmatek ve vápně, na zadní tyči akci zavíral Antonín Křapka a bylo podruhé vyrovnáno – 2:2. Nakonec ale favorit z Norska opanoval, možná trochu nezaslouženě, i pražskou odvetu. Rozhodly o tom dva góly ze dvou rohových kopů – 2:4.

Debutant ve 42 letech, 7 měsících a 17 dnech

Když byli naposledy Klokani v evropských pohárech, byl na světě z hráčů, kteří proti Bodo zasáhli do utkání, pouze Josef Jindřišek. Právě bohemácký veterán v prvním zápase v Norsku debutoval v evropských pohárech. V ten den mu bylo 42 let, 7 měsíců a 17 dní k tomu. Nastavení si pak zahrál i v domácí odvetě.

Na poslední dvacetiminutovku nasadili Bohemáci do hry sympaticky dalšího útočníka Matyáše Kozáka. I pro něho to musel být speciální zážitek. Jako host ze Sparty totiž nastoupil na Letné de facto doma, byť na premiéru za A tým Letenských v epet Aréně zatím čeká.

Pro Panenku nic nového. Neubránil ho ani Ipswich

Na Letné, která se převlékla z rudého do zeleného hávu, tomu přihlížel i Antonín Panenka. Ten pamatuje spoustu evropských zápasů, za jeho slávy do Ďolíčku jezdily týmy jako Anderlecht Brusel, Valencia CF, Ipswich Town, Rapid Vídeň, 1. FC Köln nebo AS Saint- Étienne.

Legendární byl dvojzápas s anglickým Ipswichem. Tehdy Angličané doma zvítězili 3:0, ale Klokani se nevzdali a ve středu 5. listopadu 1980 po gólech Mičince s Panenkou vyhráli 2:0. Velký obrat se sice nekonal, ale přesto se sestavě ve složení Poštulka – Jakubec, Bičovský, Prokeš, Ondra – Panenka, Chaloupka, Koukal (85. Kotrba) – Němec, Čermák, Mičinec tleskalo ve stoje.

Z naší nabídky doporučujeme

Bohemka, byť byla v evropských pohárech hodně krátce a prvním dvojzápasem končí, napsala překrásné příběhy. Chtěli byste být i u dalších zápasů českých týmů v evropských pohárech? Stačí si jen vybrat:

  • Liga mistrů: FC Kodaň – Sparta Praha (letecký zájezd)
  • Evropská liga: Dnipro – Slavia Praha (hraje se v Košicích, vstupenky)
  • Evropská liga: Slavia Praha – Dnipro (vstupenky)