EURO 2024: Kdo překvapil a šokoval svýmy dresy?

3 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

EURO 2024 se rychle blíží. Kromě nominací a míst konání jsou v centru pozornosti také dresy jednotlivých zemí. Právě na soupravy, v nichž budou účastníci v červnu a červenci startovat, jsme se rozhodli zaměřit. Kdo překvapil, kdo zaujal?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Na EURO 2024 v Německu bude skutečně startovat několik zemí v originálních soupravách. Níže si můžete prohlédnout několik krásných dresů, které na kontinentálním turnaji nebudou chybět. V popředí jsou zejména dva výrobci, adidas a Nike. Jeden z favoritů celého šampionátu, Belgie, představil několik opravdu poutavých dresů. „Rudí ďáblové“ jsou v domácí soupravě věrní svým tradičním barvám.

Belgicko
Dres Belgie (zdroj: adidas)

Co se týče venkovního vydání, je inspirováno belgickým vypravěčem Hergém, který je tvůrcem kultovní populární dětské postavy jménem Tintin. Nechybí ani limec, který navozuje pocit elegance.

Belgicko
Venkovní dres Belgie (zdroj: adidas)

Hold historii a tradici

Společnost Nike ve spolupráci s chorvatským národním týmem vsadila na klasiku. Ruku na srdce, kdyby Luka Modrič, Mateo Kovačič nebo Joško Gvardiol nehráli v „šachovnicových“ dresech, nebylo by to ono. Venkovní edice bude tentokrát v tmavě modré barvě.

Chorvátsko
Domácí dres Chorvatska (zdroj: Nike)

Na EURO 2024 se Anglie vrátí k symbolům z roku 1966, kdy si dokráčela pro svůj dosud jediný titul mistra světa. Na turnaji v Německu chce uspět také Albion, kde na velký úspěch čeká generace kolem Bellinghama, Fodena, Grealishe a Palmera.

Anglicko
Dres Anglie (zdroj: Nike)

Domácí dres Francouzů není překvapením, je v královské modré barvě, zatímco Les Bleus dbají na tradice. Mistři světa z roku 2018 a vicemistři světa z roku 2022 zaujali venkovním vydáním, které je prostě nádherné. V jednoduchosti je v tomto případě krása. Edice je inspirovaná osmdesátými lety minulého století.

Francúzsko
Venkovní dres Francie (zdroj: Nike)

Domácí myslí na minulost i modernu 

Německý národní tým čelí před mistrovstvím Evropy 2024 několika výzvám. Jednak organizační výzvy, které mají zajistit hladký průběh turnaje v tradiční fotbalové zemi, a také výzvy sportovní. Němci by rádi fotbalovému světu dokázali, že stále patří k absolutní špičce. K tomu jim mohou pomoci domácí dresy, které jsou v klasických barvách země.

Nemecko
Domácí dres Německa (zdroj: adidas)

Co se týče venkovního vydání, Němci zde riskovali. Koneckonců vidět tento národní tým v růžové soupravě je docela neobvyklé, že? Dá se říci, že kombinace růžové barvy s německou je jedním z největších dresových překvapení před EURO 2024.

Vonkajší dres Nemecka
Venkovní dres Německa (zdroj: adidas)

Není důvod měnit to, co funguje

Na závěr této části si představíme dva národní týmy, které by změnou barev svých domácích dresů vyvolaly ve své zemi, obrazně řečeno, celonárodní pobouření. Italové, úřadující mistři Evropy, prostě musí hrát v modré barvě.

Taliansko
Dres Itálie (zdroj: adidas)

A Holanďané? Oranjes jsou oranžoví, byli oranžoví a pravděpodobně vždycky budou. To ví každý, kdo alespoň jednou v životě viděl fotbal. Jak Italové, tak Nizozemci neměli v tomto případě důvod cokoli měnit. Ani se neočekává, že bychom se v tomto ohledu někdy dočkali výrazné změny.

Holandsko
Domácí dres Holandska (zdroj: Nike)

Portugalsko s jemnou změnou

Portugalsko bude patřit k favoritům EURO 2024. Generace hráčů kolem Cristiana Ronalda, Bruna Fernandese, Bernarda Silvy a Rubena Diase má všechny předpoklady k tomu, aby přinesla velký úspěch. Bude to v těchto klasických domácích dresech?

Portugalsko
Portugalsko – domácí dres (zdroj: Nike)

Pokud jde o vnější sadu Portugalců, nebude tentokrát bílá, jak je zvykem. Letošní ročník je inspirován portugalskou architekturou a národní kulturou.

Portugalsko
Portugalsko – venkovní dres (zdroj: Nike)

Elegance i pestrost

Jedním z národních týmů, které mohou na kontinentálním šampionátu příjemně překvapit, budou určitě Skotové. Tým z britských ostrovů se představí nejen v klasické tmavě modré soupravě, ale také ve venkovní edici dresů, která je inspirována devadesátými lety minulého století.

Škótsko
Skotsko – venkovní dres (zdroj: adidas)

Domácí dresy Španělů není třeba dále komentovat. I bez toho, abyste je viděli, víte, že budou červené s jemnými žlutými prvky. Venkovní vydání „La Furia Roja“ je však nesmírně elegantní. Slova jsou v tomto případě zbytečná, prohlédněte si níže přiloženou fotografii.

Španielsko
Španělsko – venkovní dres (zdroj: adidas)

Podobnou cestou se vydala německá společnost adidas u několika národních týmů. Tedy domácí dres v tradičních barvách a venkovní edice, která pracuje s barvami pestřejšími. To platí například i pro Wales.

Wales
Wales – venkovní dres (zdroj: adidas)

Červená, červená a zase červená

Turecko
Turecko – domácí dres (zdroj: Nike)

Parta okolo hvězdy Liverpoolu FC Dominika Szoboszlaia nemá v plánu být v Německu jen do počtu.

Maďarsko
Maďarsko – domácí dres (zdroj: adidas)