El Clásico není jen o fotbale: Proč je střet Barcelony s Realem Madrid zážitkem na celý život?

5 minut čtení
Autor: Jakub Vaverka

Fotbalový ráj slibuje na několika evropských frontách opravdu poutavé souboje, které budou fanoušci sledovat po celém světě. Nicméně, dění ve Španělsku mezi FC Barcelona a Realem Madrid je přece jen o něco speciálnější. Souboje věčných rivalů známé jako El Clásico budou v následujících týdnech hned tři.

Sledujte nás na sociálních sítích Facebooku Instagramu. 

Jeden měsíc, tři El Clásica

Los španělského královského poháru Copa del Rey rozhodl, že FC Barcelona nastoupí v semifinále proti Realu Madrid. První zápas Katalánci odehrají u věčného rivala v hlavním městě 2. března, odveta je na programu na Camp Nou 5. dubna. Aby toho nebylo málo, oba soupeři proti sobě nastoupí ve španělské La Lize 19. března v katalánské metropoli. Který z těchto zápasů je z hlediska celého ročníku nejdůležitější? Všechny.

Barcelona pod Xavim roste z týdne na týden, přičemž aktuálně je v čele Primera División s pohodlným osmibodovým náskokem před Realem Madrid. Bílý Balet po světovém šampionátu v Kataru ztrácí dech, ale co je horší, ztrácí i důležité body. Klub řeší několik zranění opor, otevřeně se mluví i o tlaku na trenéra Carla Ancelottiho. O tom ale někdy jindy.

👉 přečtěte si: FC Barcelona je (konečně) na správné cestě: Jakým směrem kráčí Real Madrid?

Každopádně, pokud Barca doma Bílý Balet porazí, získá na něj 11bodovou výhodu, což se může zdát z dalšího pohledu ligového vývoje jako neřešitelné. Copa del Rey je zase ideální cestou k trofeji. Druhou dvojicí totiž jsou CA Osasuna a Athletic Bilbao. Při vší úctě k těmto klubům, vítěz dvouzpápasu Real vs Barca bude velkým finálovým favoritem. Dvě El Clásica přicházejí v březnu, kdy je reálné, že Barcelona bude mít povinnosti v Evropské lize a Real Madrid v Lize mistrů.

I to může hrát rozhodující roli. Zajímavostí je, že Real dosud vyhrál 101 oficiálních zápasů proti svému rivalovi, Barcelona „jen“ 98. Pokud by ale Xaviho družina uspěla ve všech jarních vzájemných duelech, bilance by byla po několika letech opět vzácná vyrovnaná. Celkové statistiky El Clásica dotváří 52 nerozhodných výsledků.

✈️ 2. března: Copa del Rey: Real Madrid – FC Barcelona (letecky) od 18 900 Kč
✈️ 18. března: LaLiga: FC Barcelona – Real Madrid (letecky) od 30 900 Kč

Barcelona vs Real Madrid: To není jen fotbal

Rivalita mezi FC Barcelona a Realem Madrid je historicky zakotvená a věčná. Nejsilnější autonomní oblast versus hlavní město, královský velkoklub versus klub, který byl často odpůrcem politického režimu, Katalánsko versus Madrid. Přirozeně, tyto souboje nemají takovou celosvětovou pozornost jako před pár sezónami, kdy proti sobě nastupovali Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, ale na obou stranách dorůstají nové hvězdy, které by měly žezlo sledovanosti převzít na svá bedra.

Zmínit můžeme madridské Camavingu, Viniciuse, Valverdeho či Rodryga, respektive barcelonské Pedriho, Gaviho, Fatiho či Ferrana. Sám o sobě je zajímavý i trenérský souboj dvou rozdílných generací Ancelotti vs Xavi.

real madrid - hraci - vstupenky - futbal - futbaltour

Naposledy na Camp Nou?

Zažít El Clásico živě je osobitý zážitek, ať už jde o zápas v Barceloně nebo v Madridu. Města na několik hodin přeruší svůj život a soustředí se pouze na dění na trávníku. Během 90 minut doslova neexistuje nic důležitějšího. Napětí je cítit nejen v okolí stadionů, pro samotné příznivce jde o nesmírně podstatnou událost. Dvě El Clásica, které se odehrají letos na jaře na Camp Nou, budou patřit mezi poslední velké zápasy, které ikonický stánek zažije před velkou plánovanou rekonstrukcí, i to je motivace navíc.

✈️ 5. dubna: odveta Copa del Rey: FC Barcelona – Real Madrid (letecky) od 19 500 Kč

Na olympijském stadionu, který se stane dočasným azylem FCB na několik sezón, to přece jen nebude mít takovou sílu jako na téměř 100-tisícovém Camp Nou. Barcelona a Madrid jsou města, která fotbalem dýchají na každém kroku. Také jsou to ale španělské dominanty, kde si fanoušci přijdou na své díky bohaté historii, úžasným kulturním památkám či architektuře.

V obou případech se jedná o města, kde se prostě nedá nudit. Nemluvě o tom, že výlet do Španělska v březnu, respektive v dubnu, může posloužit jako ideální dočasný únik z chladné české reality.

VSTUPENKY a ZÁJEZDY na FC BARCELONA a REAL MADRID CF