Dresy na EURO 2024 (1.): Němci riskují, Belgičané jako z pohádky a nizozemská klasika

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Mistrovství Evropy 2024 v Německu se rychle blíží. Kromě kvalifikací, nominací a míst konání jsou v centru pozornosti fanoušků také dresy jednotlivých zemí. Právě na dresy, v nichž budou účastníci EURO 2024 startovat, jsme se rozhodli zaměřit v novém miniseriálu. Toto je první díl.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Belgie? Proč ne! 

Na EURO 2024 v Německu bude řada zemí startovat ve skutečně originálních soupravách. Níže si můžete prohlédnout několik krásných dresů, které na kontinentálním turnaji nebudou chybět. V popředí jsou zejména dva výrobci, německá společnost adidas a americký konglomerát Nike.

Jeden z favoritů celého šampionátu, Belgie, představil několik opravdu poutavých dresů. „Rudí ďáblové“ jsou v domácí soupravě věrní svým tradičním barvám.

Belgicko

Co se týče venkovního vydání, je inspirováno belgickým vypravěčem Hergém, který je tvůrcem kultovní populární dětské postavy jménem Tintin. Nechybí ani limec, který navozuje pocit elegance.

Belgicko

Pocta historii a tradici, v jednoduchosti je krása

Společnost Nike ve spolupráci s chorvatským národním týmem vsadila na klasiku. Ruku na srdce, kdyby Luka Modrič, Mateo Kovačič nebo Joško Gvardiol nehráli v „šachovnicových“ dresech, nebylo by to ono. Venkovní edice bude tentokrát v tmavě modré barvě.

Chorvátsko

Na EURO 2024 se Anglie vrátí k symbolům z roku 1966, kdy si „Tři lvi“ dokráčeli pro svůj dosud jediný titul mistrů světa. Albion chce být úspěšný i na turnaji v Německu, kde čeká generace kolem Bellinghama, Fodena, Grealishe a Palmera, aby se prosadila.

Anglicko

Domácí dres Francouzů není překvapivý, je v královské modři, Les Bleus pamatují na tradice. Mistři světa z roku 2018 a vicemistři světa z roku 2022 zaujali venkovním vydáním, které je prostě nádherné. V jednoduchosti je v tomto případě krása. Edice je inspirována osmdesátými lety minulého století.

Francúzsko

Domácí kombinují minulost a současnost

Německý národní tým čelí před mistrovstvím Evropy 2024 několika výzvám. Jednak organizační výzvy, které mají zajistit hladký průběh turnaje v tradiční fotbalové zemi, a také výzvy sportovní. Němci by rádi fotbalovému světu dokázali, že stále patří k absolutní špičce. K tomu jim mohou pomoci domácí dresy, které jsou v klasických barvách země.

Nemecko

Co se týče venkovních dresů, Němci zde riskovali. Koneckonců vidět tento národní tým v růžové je docela neobvyklé, že? Dá se říci, že kombinace růžové barvy s německou je jedním z největších překvapení před EURO 2024.

Vonkajší dres Nemecka

Není důvod měnit něco, co funguje

Na závěr této části se podívejme na dva národní týmy, které kdyby změnily barvy svých domácích dresů, vyvolalo by to v jejich zemi, obrazně řečeno, celonárodní pobouření. Italové, úřadující mistři Evropy, prostě musí hrát v modré barvě.

Taliansko

A Holanďané? Oranjes jsou oranžoví, byli oranžoví a pravděpodobně vždycky budou. To ví každý, kdo alespoň jednou v životě viděl fotbal. Jak Italové, tak Nizozemci neměli v tomto případě důvod cokoli měnit. Ani se neočekává, že bychom se v tomto ohledu někdy dočkali výrazné změny.

Holandsko