Dobré zprávy z Anglie: Návrat fanoušků na tribuny má konkrétní datum

Na přečtení následujícího textu vám stačí 4 minuty

Ve druhé polovině května se teoreticky může až 10 tisíc fanoušků vrátit na stadiony. Aspoň tak znějí smělé plány z Británie. Britský premiér Boris Johnson představil uvolnění opatření, která přijdou postupně ve čtyřech fázích.

Po profesionálech, kterým byla udělena výjimka, se brzy dočkají také amatérští sportovci. Už od 29. března mohou otevřít všechna venkovní sportoviště pro fotbalisty, tenisty nebo golfisty. Zavedení tohoto plánu umožňuje především vysoká úroveň proočkování obyvatelstva v zemi. V polovině dubna se očekává otevření fitness center, plaveckých stadionů a různých dalších volnočasových zařízení v interiérech.

Návrat diváků na stadiony

A teď k fotbalu. Britové chtějí odstartovat sérii pilotních akcí a v úzké spolupráci s vládou by chtěli na tribuny pustit alespoň malou část fanoušků. Jedná se hlavně o finále Ligového poháru (Carabao Cup), které se uskuteční 25. dubna ve Wembley.

Pokud tato pilotní akce dopadne dobře, je tu šance, že bude vstup na stadiony povolen 10 000 diváků, respektive 25 procentům z celkové kapacity stadionů, podle toho, které číslo bude menší. Podle plánu se to ale nestane dříve než 17. května.

Vzhledem k tomu, že finále FA Cupu je na programu už 15. května, bude se hrát s největší pravděpodobností za zavřenými dveřmi, případně s minimem diváků. Dobrou zprávou však je, že na základě plánu o uvolnění opatření si budou moct fanoušci užít poslední kolo Premier League, která končí 23. května.

Dobrou zprávou je také odhodlání vedení Premier League začít novou sezonu 2021–22 s plnou kapacitou fanoušků na stadionech.

Naděje pro normální EURO

Vypadá to tak, že fotbalové Mistrovství Evropy bude moct být celkem normální. Šampionát začíná až 11. června a bude trvat přesně měsíc. Podle Johnsona by „normální život“ mohl zavítat do země od 21. června. To by měla skončit čtvrtá fáze rozvolnění opatření.

Londýnské Wembley hostí dohromady sedm zápasů. Tři skupinové, jedno osmifinále a celou závěrečnou fázi od semifinále. K tomu je třeba přiřadit ještě čtyři zápasy ve skotském Glasgow, které je rovněž součástí Velké Británie a vztahují se na něj stejná opatření.

Takže v podstatě od třetího kola základních skupin, které se hraje 22. června, by se ve Wembley a Glasgow teoreticky mohlo hrát před plnými tribunami.

Co ostatní sporty?

Wimbledon byl jediný Grandslam, který minulý rok pro koronavirovou pandemii kompletně zrušili. Letos je na programu od 28. června. Organizátoři jsou připraveni na varianty s plnou kapacitou, sníženou kapacitou i na možnost, že se bude hrát bez diváků. Všichni ale doufají, že jich budou moct přivítat a zaručit jim maximální bezpečnost během turnaje.

Letní termín má i jedna z divácky nejsledovanějších sportovních událostí. Závody Formule 1 v Silverstone jsou naplánovány na 18. července. Kolik fanoušků projde turnikety, je nyní záhadou. Skoro jistě jich ale nebude tolik jako v roce 2019, kdy si cestu na závody našlo přes 350 000 diváků.

Výrazně lepší vyhlídky mají organizátoři Mistrovství světa v Rugby League, které je na programu na přelomu října a listopadu v Anglii. Všechno nasvědčuje tomu, že budou diváci na turnaji samozřejmostí.

A na závěr chuťovka. V roce 2021 se v ringu střetnou dva boxeři, jaké Anglie dlouho neměla. Duel Anthony Joshua vs. Tyson Fury je označován za zápas století. Po letním souboji titánů má následovat zimní odveta. Termíny, místa zápasů i počet vstupenek pro diváky přímo na tribunách budou potvrzeny v průběhu následujících měsíců. Předběžné informace hovoří o prvním zápase v létě, druhém v zimě. Oba duely by se měly odehrát ve Wembley.

Sledujte novinky na našich sociálních sítích!