Derby: Liverpool FC – Manchester United

5 minut čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Jsou to historicky nejúspěšnější anglické kluby, věční rivalové. S desítkami milionů fanoušků po celém světě, kteří je podporují, vyvolávají jejich vzájemné konfrontace obrovské očekávání a zájem. Jedná se o největší derby v Anglii.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

HISTORICKÉ PARALELY A ZAJÍMAVOSTI

Věděli jste, že?

  • rivalita mezi těmito soupeři začala v roce 1894 a hned se rozhořela. Manchesterský klub nesl název Newton Heath (od roku 1902 vystupoval jako United) a v první divizi (tehdejší nejvyšší soutěži) skončil poslední. Naproti tomu Liverpool vyhrál druhou nejvyšší soutěž bez jediné prohry. V následujícím ročníku se utkali v baráži o First Division a jelikož vítěz druhé ligy (2:0) zvítězil, nahradil svého soupeře mezi elitou
  • bývalý slovenský reprezentant Martin Škrtel si derby mezi „Rudými ďábly“ a The Reds užil patnáctkrát s bilancí 6 výher, 1 remíza, 8 porážek. „Je normální, že na vás jako na hráče Liverpoolu na Old Trafford bučí. Mně se to líbilo. S Liverpoolem jsem byl úspěšný, takže mě fanoušci United neměli rádi,“ vzpomíná na derby stoper.
  • nejrychlejší vyloučení Stevena Gerrarda v kariéře přišlo v zápase s Manchesterem United, kdy byl na hřišti pouhých 38 sekund po svém příchodu. Rozhodčí mu udělil červenou kartu za nešikovný zákrok na Andera Herreru. Gerrard si během své kariéry nikdy nevyměnil dres s hráčem United…

„Můj kamarád měl dres kapitána United Bryana Robsona a hráli jsme spolu fotbal. Zeptal jsem se ho, jestli si ho můžu obléct. Ale když to viděl můj táta, řekl mi, abych to nedělal,“
Steven Gerrard a jeho příběh z dětství

FA Cup: Manchester United – Liverpool (letecky), 17. březen

KONTROVERZE

Příčinou vzniku rivality kanál

Rivalita klubů má kořeny nejen v blízkosti obou měst – vzdálených od sebe asi 50 mil – ale také v jejich obchodním spojení na konci 19. století. Zboží vyrobené v Manchesteru se prodávalo v Liverpoolu nebo díky tamnímu přístavu putovalo do celého světa. V roce 1894 byl však v Manchesteru vybudován kanál pro lodě, což připravilo mnoho dělníků v Liverpoolu o práci.

„Mým největším úkolem je sesadit FC Liverpool z jeho zasraného piedestalu. A klidně to tak napište,“
dodal Alex Ferguson o svých začátcích v klubu

Gary Neville nemohl Liverpool vystát

Bývalá opora United Gary Neville se netajil svou nenávistí k tomuto soupeři. V jednom rozhovoru, tehdy ještě jako velmi mladý hráč, dokonce řekl: „Liverpool nemůžu vystát. Nemůžu vystát lidi z Liverpoolu. Nemůžu vystát nic, co má něco společného s Liverpoolem.“ V tu chvíli zasáhl jeho otec a odřízl novináři mikrofon. „Ale tati, pochop mě, já je opravdu nesnáším,“ bránil se mladík.

Luis Suárez versus Patrice Evra

Ve střetnutí mezi United a Liverpoolem v roce 2011 došlo ke kontroverzi mezi liverpoolským Luisem Suárezem a Patricem Evrou z Manchesteru City. Suárez měl svého soupeře nazvat „negrem“, za což si vysloužil osmizápasový distanc. Při další příležitosti zápasu Suárez odmítl Evrovi podat ruku.

Hanlivé skandování o tragédiích

Rivalita mezi fanouškovskými tábory zašla tak daleko, že fanoušci United měli hanlivé skandování o tragédiích na Hillsborough a stadionu Heysel, zatímco fanoušci Liverpoolu zase zlehčovali mnichovskou tragédii United.

Od roku 1964 bez přestupu

O rivalitě mezi kluby svědčí i fakt, že od roku 1964 nedošlo mezi kluby k žádnému přímému přestupu hráčů. V tomto roce přestoupil útočník United Phil Chisnall do tehdy úřadujícího mistra Liverpoolu za 25 000 liber.

PAMÁTNÉ ZÁPASY

  • nejvyšší výhra Liverpoolu nad Manchesterem United se datuje do 19. století, přesněji do roku 1895, kdy jej na Anfieldu porazil 7:1. Bylo to ve druhé lize
  • nejvyšší vítězství United nad Liverpoolem přišlo v roce 1946 v tehdejší nejvyšší soutěži, kdy domácí vyhráli 5:0. Nehrálo se však na Old Trafford, který byl během druhé světové války značně poškozen bombardováním, ale na trávníku městského rivala Manchesteru Main Road.
  • největší gólový příděl v derby padl 25. března 1908 na Anfieldu, kdy FC Liverpool vyhrál 7:4 nad svým rivalem.

PAMÁTNÉ OKAMŽIKY

Poprvé pro pohárovou trofej

V roce 1977 se oba kluby poprvé střetly ve finále poháru, konkrétně FA Cupu. Pikantnost zápasu dodával fakt, že FC Liverpool usiloval o treble a United mu to chtěli překazit. To se jim také podařilo, zvítězili 2:1 a po čtrnácti letech se radovali z pohárové trofeje.

Beardsleyho hattrick

V roce 1990 porazil Liverpool FC v anglické nejvyšší soutěži Manchester United 4:0. Hrdinou zápasu se stal Peter Beardsley, který v 81. minutě vstřelil hattrick.

Pětka a Salahův hattrick

V ligovém utkání 24. října 2021 na Old Trafford utrpěl Manchester United nejvyšší domácí porážku s Liverpoolem v historii derby. „Rudí ďáblové“ prohráli 0:5 a Mohamed Salah vstřelil tři góly hostů. Poprvé v historii Premier League tak United doma prohráli po poločase 0:4.

Manchester: Dobré jídlo a ještě lepší fotbal

Udělali jsme vám chutě? Chtěli byste vyrazit na fotbal do Manchesteru a při té příležitosti navštívit i tyto vyhlášené podniky? Z naší nabídky doporučujeme: