Debut Kanea a Allianz Arena v šoku – FotbalTour byl při tom

5 minut čtení
Autor:
Ladislav Harsányi

Zahájení nové fotbalové sezóny v Německu. Boj o prestižní Superpohár. Čas: sobota 12. srpna, výkop ve 20.45. Místo konání: mnichovská Allianz Arena, jak jinak, vyprodáno. Bayern Mnichov – RB Lipsko. Může u toho FotbalTour a jeho klienti chybět? Samozřejmě, že ne.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Tři plné autobusy na cestě na Superpohár

S dobře naladěnými cestujícími, v drtivé většině fanoušky Bayernu. Od malých dětí po seniory, otcové se syny… Na otázku, kdo fandí Lipsku, vyletí v našem autobuse jen jedna ruka. Jak se později ukáže, jediná vítězná… „Fandím RB Lipsko od jeho vzniku, skoro 15 let. Proč? Jednoduše proto, že jsem fanoušek značky Red Bull, a to ve všem,“ vysvětluje Martin Gašparovič z Trnavy, velký fanoušek Spartaku, který se na zápas vydal se svým synem.

V Mnichově je krásný slunečný den, teploměr ukazuje 29 stupňů Celsia. V centru města na náměstí Marienplatz a v jeho okolí panuje čilý ruch. Restaurace a kavárny jsou plné, pivo je na čepu. Mužů, žen i dětí hrdě oblékajících klubový dres Bayernu přibývá.

Grüss Gott, Harry!

Dnes večer by o sobě měl dát vědět také Harry Kane, hvězda, která podepsala přišla z Tottenhamu za rekordních 120 milionů eur (s bonusy). Do Mnichova dorazil pouhých 24 hodin před zápasem, aby dokončil svůj megatransfer. Anglická a německá média sledovala jeho přestup z Ostrovů minutu po minutě. „Kane on a plane!“ (Kane v letadle), zněl titulek v deníku Daily Mail. Jakmile doletěl, bylo pro něj připravené červené Audi-e-tron. A druhý den v uvítacím titulku noviny píší: Grüss Gott!

Ptám se sám sebe: To se jim podařilo dát do prodeje dres nové hvězdy klubu v tak krátké době? Odpověď dostávám velmi rychle, když se prodírám davem k prodejně FC Bayern Store (v centru města jsme našli dvě). Kane a jeho devítka jsou v plné permanenci. Můžete si koupit hotový originální dres se svým jménem a číslem, nebo si je nechat nažehlit černě na „čisto“. Žehličky v obchodě prskají, personál nezná oddech. A tak jsou na dnešním zápase stovky, možná i tisíce lidí oblečených do Kaneova dresu.

Nejstaršímu účastníkovi zájezdu je 79 let!

Jmenuje se Dionýz Lazar. Odhadujeme, že je mu asi 72-73 let. „Přidejte! Před pár dny mi bylo 79 let,“ svěřuje se se svým věkem fanoušek ze Žiliny, který se do Mnichova vydal s FotbalTour. Nejstarší účastník našeho zájezdu. Jelikož přijel sám a má svůj věk, nabídl mu delegát Marko Lukáč, že ho bude městem doprovázet, aby se náhodou neztratil. Starý pán zdvořile odmítá s tím, že je raději sám.

Když ho ve smluvený čas hledáme na stanici metra, začíná mít náš delegát trochu obavy, zvláště když nereaguje na telefonáty… Nedá se nic dělat, do Allianz Areny musíme jít bez něj a věříme, že trefí. Když vystupujeme na nádraží Fröttmaning, koho nevidíme? Pan Dionýz si to rázně míří ke stadionu! Delegát si oddechne…

Pan Dionýz (79) byl také na výletě s FotbalTour

„Jsem tady na fotbale poprvé. Rád chodím i na formule. Chtěl jsem jet do Monzy, ale termín 3. září mi nevyhovuje. To má moje žena narozeniny,“
prozrazuje sympatický senior.

V Monze už jednou byl. „Nedopadlo to dobře. Ztratil jsem se a hledali mě asi hodinu,“ vypráví historku. V Mnichově trefil všude a sám.

Šokující průběh zápasu

Allianz Arena se před námi tyčí v celé své kráse a z dálky připomíná UFO. Už dvě hodiny před zápasem je v obležení fanoušků. Jsou mezi nimi i ti, kteří zoufale shánějí lístky na poslední chvíli, my potkáváme prodavače vstupenek s „vějířem“ lístků v ruce. Tři čtvrtě hodiny před výkopem jsou tribuny supermoderní arény zaplněné už z 90 procent.

Před výkopem domácí sektor vytahuje i nepříliš sportovní transparent, kterým „vítá“ hosty: Fuck RB. Hráči Lipska reagují ve 3. minutě: Olmo 0:1! Bayern je nervózní, neorganizovaný, dělá chyby v obraně. Když si dopředu vytvoří šanci, zahodí ji. RB má rychlý přechod do útoku a dvě minuty před přestávkou Olmo přidává další šok – 0:2. Pískot doprovází domácí hráče do šaten.

„Měli jsme super protiútoky, Bayern hrál fotbal, ale my jsme dávali góly,“
reagoval fanoušek Martin Gašparovič.

Harry Kane se během druhého poločasu rozcvičuje. Jeho spoluhráči tlačí, před brankou Lipska to vře, ale gól nepadá. V 58. minutě nedočkavé publikum skanduje: Harry, Harry! V 63. minutě vybíhá Kane na hřiště za velkého jásotu publika. Kouzelný okamžik! Ale ani Harry s sebou nemá kouzelný potterovský plášť (míče se dotkl jen třikrát). Někteří domácí fanoušci odcházejí jen pár minut před závěrečným hvizdem. Nadšení fanoušci Lipska skandují: Auf Wiedersehen! O několik minut později zvedá RB nad hlavu trofej pro vítěze Superpoháru.

„Jsem tu s přáteli už od středy. Fantastické město. Bavíme se, pijeme pivo, dokonce jsme viděli Harryho. Zápas měl být vrcholem a Bayern to takhle pokazil,“ durdí se mladý Moravan, který měl vstupenku přes FotbalTour. „FotbalTour? Dobrá cestovní kancelář. Párkrát jsem s nimi jel. Vždycky splní, co slíbí,“ zhodnotil Petr.

Po třech a půl letech bez branek

Bayern naposledy nevstřelil doma v soutěžním zápase gól v únoru 2020. Hádejte, kdo byl tehdy jeho soupeřem! RB Lipsko, které zde v Bundeslize uhrálo bezbrankovou remízu. Následovala 76zápasová série Bayernu v Allianz Areně, kdy v každém utkání padl alespoň jeden gól.

V Allianz Areně byl poprvé delegát zájezdu Marko Lukáč, který se po celou dobu perfektně staral o klienty:

„Pro mě jako fotbalového fanouška je to velká věc být delegován na takové zápasy. Co se týče infrastruktury, je Allianz Arena určitě nejkrásnější stadion, který jsem zažil. Často jezdím na San Siro v Miláně, kde je to z hlediska atmosféry silnější, ale vizuálně je pro mě Allianz Arena něco neskutečného, také to, jak ji fantasticky zvládají po organizační stránce. Zápas? Jako trochu fotbalový znalec, protože jsem i trenér, mohu říct, že tým Lipska byl na tak silného soupeře, jako je Bayern, ideálně nastavený: zabezpečená obrana, ukázkové brejky, perfektní!“

Poděkoval účastníkům zájezdu za jejich disciplínu i dochvilnost: „Byla to skvělá skupina fanoušků.“ FotbalTour pro ně vše zařídil. Kromě výsledku. I když většinu z nich výsledek mrzí, zážitky ze zájezdu, který si užili, jim zřejmě zůstanou v paměti ještě dlouho.

VSTUPENKY a ZÁJEZDY na NĚMECKOU LIGU