Další díl Věčného derby: Crvena Zvezda vs. Partizan

4 minuty čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Věčné bělehradské derby. Delije (Heroes) vs. Grobari (Gravediggers). Rivalita, která trvá už více než 77 let a kterou ztělesňují Crvena zvezda a Partizan a jejich temperamentní, až fanatičtí fanoušci. Nejpopulárnější a nejúspěšnější kluby v Srbsku proti sobě.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Elektrizující bělehradské derby

Věčné derby, bělehradské derby, velké bělehradské derby, derby jihovýchodní Evropy… Všechna tato přídavná jména patří střetnutí těchto dvou týmů. Derby, které rozděluje město i zemi. Deník Daily Mail ho svého času zařadil na čtvrté místo mezi největšími derby na světě.

Crvena zvezda a Partizan jsou soupeři i v dalších sportech, jako je basketbal, házená a volejbal, ale nad všemi kraluje fotbal. Crvena zvezda získala titul 34krát (9krát v samostatné srbské lize), Partizan 26krát ( 8krát v srbské lize).

Jak se zrodily kluby a jejich rivalita

Zrod obou klubů je spojen s koncem druhé světové války a nástupem komunistů k moci v bývalé Jugoslávii. Předtím se o rivalitu v bělehradském fotbale staraly kluby BSK Bělehrad a SK Jugoslavija. Ten byl v roce 1945 rozpuštěn a jeho majetek přešel na nový klub, který 4. března 1945 založil Spolek antifašistické mládeže, což byl jakýsi předvoj Komunistické strany Jugoslávie. Jmenoval se Crvena zvezda a pěticípá hvězda se stala i znakem klubu. Jeho barvami se staly červená a bílá. Působil pod vedením ministerstva vnitra.

Další bělehradský klub se zrodil 4. října 1945, rovněž na politickém základě. Pod křídly Jugoslávské lidové armády vznikl Partizan Bělehrad s černobílými klubovými barvami. Název korespondoval s poctou partyzánům za druhé světové války. Crvena zvezda i Partizan se staly protežovanými kluby režimu, zásobárnami nejlepších hráčů země s nadstandardními podmínkami. Zároveň však byly největšími konkurenty, přičemž rivalita se projevovala i mezi armádou a policií, respektive jejich velitelstvími – ministerstvy obrany a vnitra. Zrodilo se Věčné derby. Oba kluby dominovaly domácí scéně po mnoho desetiletí a spolu se svými chorvatskými rivaly Dinamem Záhřeb a Hajdukem Split téměř nepřetržitě ovládaly nejvyšší ligu.

 

Na derby přišlo 100 tisíc diváků

Oba týmy se poprvé utkaly v přátelském zápase 21. dubna 1946, který vyhrál Partizan (2:0). Crvena zvezda a Partizan se poprvé soutěžně střetly 5. ledna 1947. První ligové derby vyhrála Zvezda 4:3. Hrálo se za mimořádně chladného počasí, teploměr ukazoval minus 19 stupňů Celsia, a sledovaly ho 4 tisíce diváků. Autorem historicky prvního gólu v derby byl Jovan Jezerkić (CZ).

Partizan se za prohru pomstil o tři měsíce později, výsledek byl opět nejtěsnější (1:0). Na konci sezony černobílí získali titul a triumfovali v poháru. Na mistrovský titul si příznivci Crvené zvezdy museli počkat další čtyři roky. Rekordní návštěva se na bělehradském stadionu Marakana zrodila 7. listopadu 1976. Vstupenku si koupilo 90 142 diváků, ale podle odhadů se na tribunách tísnilo kolem 100 tisíc lidí. Nejvyšší výhra Partizanu nad soupeřem přišla 6. prosince 1953 (7:1) Nejvýraznější vítězství CZ přišlo 17. listopadu 1968 (6:1).

Historická fakta

  • Bělehradské derby nejvíckrát zažil Saša Ilič z Partizanu, který nastoupil v 31 zápasech
  • Nejúspěšnější střelec Marko Valok vstřelil do sítě CZ 13 gólů za Partizan
  • První přímý přenos derby mezi CZ a Partizanem vysílala televize v roce 1965
  • Pouze jednou padl v derby gól přímo z rohového kopu. Dne 6. září 1987 ho vstřelil nejlepší střelec CZ Dragan Stojković
  • Průzkum před několika lety ukázal, že 48,2 % fotbalových fanoušků v Srbsku fandí CZ a 37,3 % Partizanu

Atmosféra v derby bývá více než intenzivní a zahrnuje pyrotechniku a nonstop skandování. K radikalizaci scény došlo zejména po rozpadu Jugoslávie (1992), kdy v souvislosti s derby docházelo k tragickým událostem. V roce 1999 zemřel mladý fanoušek Crvené zvezdy, když ho zasáhla světlice z tábora příznivců Partizanu. V roce 2000 bylo derby předčasně ukončeno již po třech minutách, když fanoušci obou táborů vtrhli na hřiště a poprali se mezi sebou i s hráči.

V den derby v roce 2013 policie zadržela 104 fanoušků. O dva roky později zápas začal se 45hodinovým zpožděním, protože fanoušci stříleli na policisty světlice a házeli na ně vytrhané sedačky. CZ fanoušci se nazývají Delije (v překladu hrdinové nebo odvážlivci). Tak si začali říkat na přelomu let 1988/1989. Fanoušci Partizanu jim přezdívají Cikáni. Na severní tribuně jsou rozděleni do pěti skupin ultras. Příznivci Partizanu jsou známí pod přezdívkou Grobari (Hrobaři), údajně kvůli černé barvě klubu.

ZÁJEZD NA BĚLEHRADSKÉ DERBY S FOTBALTOUR