Cristiano Ronaldo proti Čechům. Kde mu byl konec, když jsme porazili Portugalce?

3 minuty čtení

Když se postaví Cristiano Ronaldo proti českým fotbalistům, je to minimálně pro našince vždycky velká událost. Třetí kolo Ligy národů nám dalo tuto možnost opět. Pojďme zavzpomínat, jak se legendárnímu Portugalci proti českým fotbalistům nebo naší reprezentaci daří.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Ve čtvrteční bitvě se v Lisabonu, kde je CR7 za absolutního Boha, pozdravili oba kapitáni Tomáš Souček s Cristianem Ronaldem a šlo se na věc. Oba se utkali dvakrát v sezoně v Premier League a potřetí na sebe narazili v reprezentačních dresech.

Na anglické půdě vyhrál Manchester United 2:1 na London Stadium, Cristiano vstřelil jeden gól, a následně 1:0 také doma na Old Trafford. Do obou zápasů nastoupili Ronaldo, Souček i Coufal v základní sestavě.

Držitel mnoha rekordů a odchovanec Sportingu Lisabon ale sehrál nejvíce bitev samozřejmě s Petrem Čechem, mnohaletou oporou Chelsea Londýn. Snad nejslavnější vzájemná bitva mezi CR7 a naším gólmanem se odehrála ve finále Ligy mistrů v roce 2008.

Tehdy Ronaldo po centru z pravé strany přesnou hlavičkou mimo Čechův dosah otevřel skóre. Nakonec se zápas dostal až k penaltovém rozstřelu a tam naopak Čech zneškodnil ve třetí sérii Ronaldův pokus! Následně ale selhali jeho spoluhráči Terry s Anelkou a ušatý pohár zvedl Cristiano Ronaldo s Manchesterem United.

Spoustu velkých bitev Ronaldo odehrál také proti naší reprezentaci v barvách Portugalska. V roce 2012 se odehrálo poslední vzájemné utkání a právě Cristiano nás gólem ze 79. minuty vyřadil ve čtvrtfinále EURO 2012. O čtyři roky dříve nám dal také gól, tehdy se na EURO 2008 podepsal pod výhru 3:1 dokonce gólem a asistencí u trefy Quaresmy, za nás korigoval Libor Sionko.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • Ve čtvrtečním utkání Ligy národů Cristiano Ronaldo proti Čechům nastoupil do 189. reprezentačního zápasu. Je držitelem evropského rekordu – na čele této tabulky vystřídal už v říjnu 2021 svého bývalého spoluhráče z Realu Madrid, španělského stopera Sergia Ramose.
  • Když odehrál Cristiano Ronaldo svůj první reprezentační zápas 20. srpna 2003 proti Kazachstánu, bylo nejmladšímu hráči našeho výběru Adamu Hložkovi jeden rok a jeden měsíc. Nová posila Leverkusenu se narodila 25. července 2002.
  • Naše reprezentace porazila Portugalsko naposledy ve čtvrtfinále na EURO 1996 a náš postup mezi nejlepší čtyři tehdy zajistil legendárním lobem Karel Poborský. Nakonec jsme se probojovali ve Wembley až ke stříbru. Cristianu Ronaldovi bylo v té době jedenáct let a hrál za místní klub Nacional, až o rok později zamířil do Sportingu Lisabon. V jeho éře už jsme pak na Portugalce nikdy nevyzráli.

LIGA NÁRODŮ S FOTBALTOUR.CZ

Chtěli byste být u toho? Právě prestižní reprezentační zápasy jsou po skončení ligových a evropských pohárových soutěží tím největším šlágrem. Proto neváhejte a vybírejte z naší nabídky: