Česká Lvíčata si jdou za svým snem! Je tady EURO U21

Na čtení následujícího textu vám stačí 4 minuty

Máme sen a půjdeme si za ním,“ hlásí před vstupem české jednadvacítky do EURA U21 jeden z lídrů týmu Matěj Chaluš. Zajímá vás vše o šampionátu? Čtěte následující blog a sledujte naše sociální sítě!

Fotbalové mistrovství Evropy hráčů do 21 let je tady. Česká Lvíčata se ve skupině B utkají postupně s Itálií, domácím Slovinskem a na závěr se Španělskem, obhájcem titulu z posledního mistrovství Evropy 2019. Netradičně se hraje šampionát uprostřed sezony během reprezentační přestávky. Nyní proběhnou v Maďarsku a na Slovinsku základní skupiny, vyřazovací část pak až v létě. „Systém turnaje je zvláštní, uvidíme, jaké to bude, ale náš cíl se nemění. Máme výbornou partu,“ burcuje nejlepší kvalifikační střelec české jedenadvacítky Ladislav Krejčí.

Těžká práce! Navážeme na partu Petra Čecha?

Klíčový zápas základní skupiny sehrají Češi hned proti Italům, se kterými by podle papírových předpokladů měli bojovat o postupová místa. Následně narazí na domácí outsidery Slovince, které svěřenci trenéra Karla Krejčího musí za každou cenu udolat, pokud chtějí postoupit.

Na závěr narazí naopak na jednoho z největších favoritů a obhájce posledního titulu Španěly. Ti vyhráli šampionát v roce 2019 zcela suverénně, největšími hvězdami týmu tehdy byli Dani Ceballos nebo Dani Olmo. Mimo jiné se na šampionátu představili i italský útočník Moise Kean či anglický špílmachr Phil Foden. Česká Lvíčata vyhrála turnaj naposledy roku 2002, tehdy nás reprezentovala parta kolem gólmana Petra Čecha.

V cestě stojí Tonali, Diáz či Puig

I současné výběry mají ve svém středu několik velmi nadějných fotbalistů. Italové se budou spoléhat na šikulu Sandra Tonaliho (AC Milán), útočníka Andreu Pinamontiho (Inter Milán) nebo leváka Gianluca Frabottu (Juventus), kterého vytáhl z líhně turínského velkoklubu do A týmu Andrea Pirlo. Slovinci sázejí zase na gólově potentního křídelníka ze Sampdorie Janov – Nika Prelece. Španělsko pak nasadí stabilního obránce Barcelony Oscara Minguezu, rychlíka z Dortmundu Mateu Moreye, levonohého špílmachra Brahima Diáze, který hostuje z Realu Madrid v AC Milán, nebo Ricarda Puige z Barcelony.

Přehlídka světových talentů

Také v ostatních skupinách se představí velmi kvalitní fotbalisté. Portugalci budou spoléhat třeba na rychlíka z Barcelony Trincaa, Angličané zase na Toma Daviese z Evertonu, Masona Greenwooda z Manchesteru United, Calluma Hudsona-Odoie z Chelsea nebo Emila Smith-Rowa z Arsenalu, Artetův objev posledních měsíců. Nizozemci do turnaje půjdou s krajním obráncem Paris St.Germain Mitchelem Bakkerem nebo Justinem Kluivertem z Lipska, synem legendy holanského fotbalu.

Mladý tým plný talentu představí Francie. Ta do turnaje nominovala třeba TOP ligami ostřílené stopery Ibrahima Konatého (Lipsko) nebo Wesleye Fofanu (Everton). V záloze pak budou hrát Eduardo Camavinga (Rennes) či Matteo Guendouzi (Hertha Berlín) a na hrotu může být i Odsonne Édouard ze Celticu Glasgow. Fanoušci Sparty si ze základní skupiny Evropské ligy pamatují na portugalského střelce Rafaela Leaa, který se do sítě Letenských střelecky prosadil za AC Milán. Pozornost pak jistě upoutá také šestnáctiletý (!) útočník z Dortmundu Youssoufa Moukoko. Jeden z nejmladších hráčů na turnaji může patřit už dnes mezi objevy světového fotbalu.

Mbappé, Haaland a kdo další chybí?

Spousta hráčů, a to i z kategorie světových hvězd, by na šampionátu věkem ještě mohla startovat, ale z různých důvodů se na jedenadvacítkách nepředstaví. Často proto, že už patří mezi opory A týmů svých reprezentací. To této kolonky patří třeba francouzský snajpr Kylian Mbappé. Rodák z Paříže je ještě o půl roku mladší než český lídr obrany Matěj Chaluš. Nebo norská dvojice Erling Haaland a Martin Odegaard. Norové na šampionát bez svých hvězd ani nepostoupili.

Dalšími hvězdami, které se minimálně v základní fázi nepředstaví, jsou Bukayo Saka (Arsenal Londýn) s Philem Fodenem (Manchester City) nominovaní do A týmu Albionu nebo zraněný Španěl Ansu Fati. Z českých jmen možná mnohé představí, že do kategorie aktuálních Lvíčat stále patří i Alex Král. Český „kudrnáč“ už byl ale od začátku tohoto cyklu v A týmu, takže se svými vrstevníky vůbec nezasáhl do kvalifikačních bojů. Rovněž středopolař Spartaku Moskva je ale zraněn, takže nakonec nebude k dispozici ani A mužstvu.

Hložkova absence a Zima v áčku aneb Nominace trenéra Karla Krejčího

Kapitánem reprezentačního týmu je jedenadvacetiletý univerzál Michal Sadílek, toho času na hostování z holandského PSV Eindhoven ve Slovanu Liberec. Nejlepším střelcem týmu v kvalifikaci byl trochu paradoxně stoper ze Sparty Ladislav Krejčí. V letenském týmu hraje uprostřed zálohy, trenér Karel Krejčí v něm pro reprezentační výběr vidí stopera. Rodák z Brna se dokáže prosadit zejména ze vzduchu, během cesty za postupem udeřil hned pětkrát.

Naopak bude chybět jeho spoluhráč ze Sparty Adam Hložek. Ten nasázel v první polovině kvalifikace tři branky, ale následně byl posunutý do A týmu. Za pár týdnů pak následovalo zranění a z něj se po dlouhých měsících vyhrabal až nyní. Letenští postupně zvyšují Hložkovu zátěž, ale jeho forma a hlavní herní kondice ještě nejsou z pochopitelných důvodů ideální. Klub se nakonec s reprezentací domluvil, že Hložek zůstane v Praze a bude se dále připravovat ve svém mateřském klubu. Davida Zimu poprvé povolal kouč Jaroslav Šilhavý do reprezentačního A týmu pro kvalifikační trojzápas o postup na mistrovství světa.

Brankáři: Martin Jedlička (23 let, Dunajská Streda), Matěj Kovář (20, Manchester United), Matouš Trmal (22, Guimaraes).

Obránci: Michal Fukala (20, Slovan Liberec), Denis Granečný (22, Emmen), Libor Holík (22, Jablonec, Matěj Chaluš (23, Slovan Liberec), Ladislav Krejčí (21, Sparta Praha), Dominik Plechatý (21, Sparta Praha), Martin Vitík (18, Sparta Praha).

Záložníci: Pavel Bucha (23, Viktoria Plzeň), Filip Havelka (23, České Budějovice), Dominik Janošek (22, Fastav Zlín), Adam Karabec (17, Sparta Praha), Michal Kohút (20, Slovácko), Tomáš Ostrák (21, Karviná), Michal Sadílek (21, Slovan Liberec), Pavel Šulc (20, Viktoria Plzeň), Antonín Vaníček (22, Bohemians 1905), Patrik Žitný (22 let, Teplice).

Útočníci: Václav Drchal (21, Mladá Boleslav), Ondřej Lingr (22, Slavia Praha), Ondřej Šašinka (22, Baník Ostrava).

Program české reprezentace

Celý turnaj proběhne v Maďarsku a na Slovinsku. Naše základní skupina B se odehraje na slovinských stadionech v Celje (Stadion Z’dežele) a Mariboru (Ljudski vrt). Český tým bude hrát všechny zápasy v Celje na stadionu místního klubu NK Celje, kde trénuje od začátku tohoto kalendářního roku český internacionál Jiří Jarošík. Stadion Z’dežele je nejmodernějším slovinským stánkem současnosti s kapacitou pro 13 600 diváků.

Středa 24. března: Česká republika – Itálie (18.00)

Sobota 27. března: Slovinsko – Česká republika (18.00)

Úterý 30. března: Španělsko – Česká republika (21.00)

Přejít do FAN shopu