Co se skrývá za názvy Newcastlu, Manchesteru a Sheffieldu?

Autor: Braňo Hujo
7 minut čtení
zdroj: TheAthletic.com

Anglické kluby mají ve srovnání s týmy z jiných lig specifické názvy. Asi nejvíce týmů na Ostrovech se jmenuje United. Proč tomu tak je?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

V jednotě je síla

United znamená sjednocený nebo v překladu jednotný. A to je vlastně celý význam tohoto na první pohled poněkud fádního názvu. Proces spojování některých klubů však nebyl nudný.

Newcastle United vznikl spojením dvou klubů z opačných stran města – Newcastle West End a Newcastle East End. West End, který hrával své domácí zápasy v St James’s Parku, kde United sídlí dodnes, měl na konci sezony 1891/92 velké finanční problémy. Kvůli výsledkům a některým špatným rozhodnutím West End rychle ztrácel diváky a balancoval na hraně platební neschopnosti. Kluby v té době žily hlavně z příjmů ze vstupného (nebo díky podpoře zaměstnavatelů hráčů).

Newcastle East End, foto: nufc.co.uk

NEWCASTLE – Ve vášnivé debatě zvítězil fotbal

Když už Newcastlu West End reálně hrozil zánik, rozhodlo se vedení klubu jednat a oslovilo nenáviděné rivaly z East Endu. Nabídka zněla, že se East End přestěhuje do St James Parku, převezme na sebe pronájem hřiště a zaplatí 100 liber, což v té době nebylo zrovna málo. Asi po týdnu vyjednávání chlapci z East Endu souhlasili a klub se přestěhoval na druhý konec města. West End tak mohl spořádaně skončit a jeho zaměstnanci a hráči se mohli přesunout do nového klubu. To se nakonec stalo a East End, který nyní hrál v západní části města, pokračoval ve své činnosti.

Jenže tím problémy neskončily. Fanoušci East Endu byli najednou daleko od stadionu a jejich miláčci se sice jmenovali East End, ale byla mezi nimi spousta hráčů jejich bývalých rivalů. Fanoušci West Endu na tom byli ještě hůř. Ti to sice měli na stadion relativně blíž, ale museli sledovat své hráče v dresech s logem soupeřova klubu, navíc na vlastním stadionu.


Zdroj: newcastleworld.com

Vedení klubu si naštěstí rychle uvědomilo, co se děje, a svolalo velkou schůzi vedení, fotbalistů a fanoušků. Přišlo na něj asi 300 lidí, a přestože atmosféra byla dost bouřlivá, nakonec se dohodli, že východiskem z krize by mohl být nový název, který by oba rozdělené tábory nadobro spojil.

Bylo navrženo několik možností, ale drtivá většina se nakonec rozhodla pro Newcastle United, čímž symbolicky uznala, že se nyní jedná o jejich společný klub. Jak to tedy dopadlo? Můžete se přesvědčit sami, Newcastle United existuje dodnes a podporují ho lidé ze všech koutů města.

MANCHESTER – Na začátku byli železničáři

Ať už jsou vaše fotbalové preference jakékoli, snad se shodneme na tom, že nejslavnější United jsou ti z Manchesteru. Zde je však historie tohoto jména poněkud složitější. Dnešní Manchester United kdysi začínal pod názvem Newton Heath LYR. Klub založili v roce 1878 železničáři ze společnosti Lancashire and Yorkshire Railway Company (LYR). Název Newton Heath dostal klub díky tomu, že depo vagonů, v němž zakladatelé pracovali, se nacházelo na stejnojmenném předměstí, asi 5 mil od centra Manchesteru.

Společnost Lancashire & Yorkshire Railway se však ocitla ve finančních potížích a podpora klubu se stala přítěží. S odchodem společnosti skončilo jméno LYR v názvu klubu. A začaly starosti. Peníze nebyly, a tak se Newton stal vůbec prvním týmem, který sestoupil z první ligy. Mimochodem po prohře s jistým klubem z Liverpoolu.


Newton Heath a jeho nástupce Manchester United

Kozí experiment se nepovedl

Horší bylo, že se nepodařilo postoupit zpět do First Division a klub ztrácel fanoušky. Vedení se sice snažilo dělat, co mohlo, dokonce si pronajalo jakousi místnost v Miles Plattingu, kde vzniklo místo, kde se fanoušci a hráči mohli scházet při oblíbené kulečníkové hře. Stav klubu byl ale tak žalostný, že tam nikdo ani nechodil.

„Hráči byli po zápasech placeni přímo z peněz na vstupném. Což bylo dost špatné, protože diváci nechtěli chodit na tragický fotbal.“

Zdroj: wsc.co.uk – Harry Stafford, první kapitán Manchesteru City

Zoufalý klub dokonce vybíral peníze sázkami na to, kolik piva vypije koza, kterou vlastnil jeden z fotbalistů, než padne opilá k zemi. Samozřejmě to nestačilo. V roce 1902 byl klub na pokraji bankrotu. Přišel příkaz k likvidaci klubu. Aby přežil, musel se stát zázrak.

Ten se odehrál 24. dubna 1902 v New Islington Hall v Ancoats. Tehdy se sešlo vedení klubu s hráči a fanoušky, aby rozhodli, jakým způsobem bude klub zlikvidován. Na schůzi si však vzal slovo Harry Stafford, pravý obránce a kapitán klubu, a řekl, že zná místní podnikatele, kteří jsou ochotni zaplatit dluhy, ale na oplátku jim bude umožněno vést klub. To se nakonec také stalo.

City dřív než United

Podnikatelé však nebyli přímo z Newtonu a rozhodli se najít nový název. Možná poučeni jinými příběhy chtěli, aby klub nebyl jen pro lidi z předměstí Newton Heath. Jiný klub z předměstí, Ardwick FC, se nedávno přejmenoval na Manchester City (1894) a noví majitelé z Heathu chtěli, aby i jejich tým působil dojmem velkoměstského klubu.

Začalo tedy hledání názvu. Jako první padlo jméno Manchester Central, jenže to některým příznivcům znělo jako železniční stanice. Druhá možnost, Manchester Celtics, byla také rychle zamítnuta. Stará část vedení byla pro název Manchester Newton Heath, ale pak někdo přišel s návrhem Manchester United (1902) a bylo rozhodnuto. Nový název vdechl klubu nový impuls a pod šikovným vedením se z klubu stal světový gigant.

Zdroj: www.premierleague.com – Billy Sharp, ikona Sheffieldu United

SHEFFIELD – Nejstarší United na světě

Mnoho fanoušků si Sheffield United obvykle plete se Sheffield FC. Oba tyto kluby však mají za sebou zajímavou historii. Zatímco FC je nejstarším fotbalovým klubem na světě (nikdy nebyl profesionálním klubem), United jsou zase nejstarším profesionálním týmem s přívlastkem United. Převzali ji od místního kriketového klubu Sheffield United Cricket Club v roce 1889.

Mimochodem, Sheffield United se přezdívá „The Blades“ podle nejslavnějšího řemesla ve městě, výroby oceli. „Blades“ nebo „Cutlers“ byly dříve názvy všech starších fotbalových klubů v Sheffieldu. Oblíbený titulek v novinách v dobách, kdy spolu United a Wednesday hráli, zněl „Clash of Blades“. Název „Blades“ používali příznivci United mnohem častěji než název „Cutlers“, který se příznivcům Wednesday nelíbil. Právo používat název podle jejich slov náleží hlavně jim, protože jsou starším klubem.

LEEDS – ponížení fanoušci se spojili a založili nový klub

Poslední United, na který se podíváme, je z Leedsu. Klub se původně jmenoval Leeds City. Fungoval poměrně dobře, ale zapletl se do neobvyklého skandálu. Během první světové války existovala dohoda, že kluby budou nadále platit své fotbalisty, i když na základě amatérských smluv. Jenže City na to nějak „zapomnělo“ a peníze pro hráče se někam ztratily. Když na to hráči upozornili, Fotbalová asociace s okamžitou platností vyloučila Leeds City z ligy.

Fanoušci byli v šoku, ale mělo být ještě hůř. Čtyři dny po zániku klubu se měla přímo ve městě v hotelu Metropole konat dražba fotbalistů. Přihlásilo se do ní více než 30 konkurenčních klubů, které za zaniklé hráče City zaplatily 10 150 liber.

Zdroj: leeds-live.co.uk/foto: Danny Lawson(PA Wire)

Fanoušci Leedsu se však takovým scénářem cítili poníženi a rozhodli se, že s tím musí něco udělat. Sešli se s bývalým místopředsedou City Alfem Masserem a rozhodli se vybudovat nový klub. Nejprve byl vytvořen sedmičlenný výbor, který pak společně s Masserem zahájil novou éru. Museli však sehnat hráče. To se jim podařilo díky placeným inzerátům v místních novinách. Z přihlášených fotbalistů nakonec sestavili nový tým.

A název? Leeds United. Údajně proto, že hněv spojil lidi, aby celý proces založení nového klubu odstartovali.

ZÁJEZDY NA PREMIER LEAGUE