Český los: Dva výjimeční soupeři pro „S“. A co Plzeň?

4 minuty čtení

Sparta i Slavia si mnou ruce. Ani jeden z týmů sice nedostal lehké soupeře, ale vše bude kompenzováno životním zážitkem. Liverpool a AC Milán? Kdo z vás to má, chtělo by se říct. Naopak plzeňská Viktorka může pomýšlet na postup.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Sparta: Anfield, Klopp a… postup?

Sparťané zvládli těžkou skupinu s Rangers, Betisem a Limassolem. Už to byl úspěch, a to bez nadsázky. Když jim do předkola play-off byl vylosován Galatasaray, názory se mísily. Na jedné straně vynikající turecký tým plný evropských hvězd, na té druhé faktor podcenění a horké jižanské hlavy. Jak se nakonec ukázalo, právě druhý faktor hrál velkou roli. Pražané zachovali klid a i díky tomu šli dál.

Los jim přisoudil Liverpool. Nejslavnější a nejsilnější tým v osudí.

„Výborně, ještě stihneme Kloppa! A vyřadit Liverpool, proč ne?“
komentoval los pro Ligu naruby šéf Sparty František Čupr.

Dvojzápas je velmi těžké predikovat. Jasně, na první dobrou by měl jít dál Liverpool. Ale už několikrát se stalo, že šel dál outsider. Jiné priority, motivace, podcenění. Faktorů, které by mohly jít ve prospěch Sparty, je hodně.

Jasné je, že trenér Klopp bude chtít před koncem svého působení vyhrát vše, co se dá. Ale titul v Anglii je přeci jen řazen výše než Evropská liga. Do toho hromada zranění. Ti nejlepší budou bojovat v Premier League, „béčko“ bude bojovat v EL. A podcenění? Proč ne, velké řeči měli i Turci – a jak to dopadlo!

Slavia: opět na San Siru. Jak na tom bude AC?

Slavia měla v předkole volno. Svou základní skupinu totiž ovládla, a tak měla nárok na volný los. Nicméně v prvním jarním evropském kole se střetne se slavným AC Milán. To není o nic menší klub než Liverpool. Prostě pecka.

Slávisti dlouhodobě ukazují, že v Evropě umí a právem si mohou věřit. Skalpy Rangers, Leicesteru, AS Řím a dalších věhlasných klubů, to není náhoda, ale odměna za vynikající práci.

„Mám radost, že se potkáme s dalším velkoklubem, to je vždycky naše přání. Když je možnost zažít v Edenu další fotbalový svátek, tak si to chceme splnit,“
řekl pro klubový web o losu trenér Jindřich Trpišovský.

Co čekat od AC Milán? V první řadě výlet na ikonické San Siro. To sice pro některé hráče a trenérský štáb nebude premiéra, jelikož proti Interu na tom samém místě na podzim 2019 sahali v Lize mistrů po třech bodech, ale i tak půjde o obří událost.

Co se fotbalu týče, bude zajímavé sledovat, v jakém rozpoložení zrovna AC bude. Konzistentnost, to totiž není pojem, se kterým by si italský celek tykal. Výsledky i výkony, to je střídavě oblačno.

I tak jde ale o nesmírně kvalitní celek, který je podle expertů ještě o kousek výše než zmiňovaný AS Řím, který Slavia doma porazila. Rafael Leao, Christian Pulisic, Theo Hernandez nebo Olivier Giroud. Tihle borci prostě umí.

Kompletní nabídka zájezdů na Evropskou ligu

Plzeň: šance na postup!

Stejně jako Slavia, i Plzeň měla díky ovládnutí základní skupiny EKL v prvním vyřazovacím kole volno. Do toho druhého ji los přisoudil Servette Ženeva. Tenhle tým měli čeští fanoušci na očích, ve své skupině na něj totiž narazili sešívaní.

Což je vlastně povzbudivé. Nejen proto, že viktoriáni mohou čerpat z obou utkání a třeba i spolupracovat se štábem Slavie, ale také proto, že pražský tým s tímto celkem dvakrát celkem pohodlně zametl. 

„Je to hratelný soupeř, ale samozřejmě nás nečeká nic lehkého. Naším cílem bude pokusit se postoupit,“
říká před utkáním záložník Lukáš Kalvach.

Není však radno Švýcary podceňovat. Ve vyřazovací fázi vyřadili silný Ludogorec Razgrad, navíc ve dvojzápase nedostali ani jeden gól.

Co se domácí scény týče, v tabulce byli po losu pohodlně na druhém místě a sápou se po první pozici.

Šance na postup? Těžko odhadovat, ale mírným favoritem by měla být Plzeň. I proto, jak jí letos EKL sedla. S jedním inkasovaným gólem plzeňské mužstvo mělo nejlepší obranu soutěže. Západočeši včetně kvalifikace v Konferenční lize vyhráli 11 z 12 utkání, pouze v úvodním duelu s kosovskou Dritou doma remizovali 0:0.

Kompletní nabídka zájezdů na EKL