České kluby přepsaly historii. Je Liga mistrů na dosah?

3 minuty čtení

Základní skupinu evropských pohárů máme za sebou a pro český fotbal dopadla fantasticky. Vlastně nejlépe v celé historii. Vůbec poprvé si totiž jarní část evropských pohárů zahrají tři české kluby. Gratulace míří na Spartu, Slavii a do Plzně!

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Vynikající výsledky českých zástupců pochopitelně také posouvají náš koeficient, podle kterého se nasazují týmy z ligy do evropských pohárů. Dosavadní zisk činí 12 bodů, doposud bylo maximem 10,333 ze sezony 1995–96. V pořadí této sezony je Česko páté, před ním stojí pouze Itálie, Německo, Anglie a Španělsko. Naopak i Francie, Belgie, Turecko a další letos posbíraly méně bodů!

Koeficient? Z osmnáctého místa k útoku na přímý postup do LM!

Na začátku podzimu bylo Česko osmnácté a bálo se, že neukope potřebnou patnáctku. Teď se nás naopak bojí Skotsko, že ho vyšoupneme z desáté příčky, odkud už mistr země postupuje přímo do Ligy mistrů. Bez přehánění zažíváme z hlediska národního koeficientu mimořádný půlrok. Do klubového koeficientu z 18 zápasů přidaly české týmy 14 výher (6 Plzeň, 5 Slavia, 3 Sparta) a 1 remízu (Sparta doma s vítězi skupiny Rangers).

O nejbližší sezoně 2024–25 už je rozhodnuto, do Evropy se podívá pět týmů – mistra a vicemistra čeká druhé předkolo Ligy mistrů, vítěze poháru nebo třetí tým ligy pak třetí předkolo Evropské ligy, třetí nebo čtvrtý tým druhé předkolo Konferenční ligy a čtvrtý nebo pátý tým nebo vítěz skupiny o Evropu si zahraje druhé předkolo Konferenční ligy.

Koubek po boku legend, Slavia doma neinkasovala

Plzeň jako první český klub vyhrála všech šest zápasů ve skupině. Carlo Ancelotti, Pep Guardiola, Xabi Alonso a Miroslav Koubek – to jsou jediní trenéři se stoprocentní bilancí 18 bodů v evropských pohárech. Pěkná společnost, co říkáte? Plzeň posbírala v Konferenční lize celkem 19,5 bodů do koeficientu, víc braly jen Manchester City, Real Madrid a Bayern Mnichov.

Slavia, která zase poprvé vyhrála jako český tým skupinu Evropské ligy, vydělala už 294 milionů korun a stala se prvním českým týmem, který získal ve skupině EL 15 bodů. Doma ve skupinové fázi zaznamenala plný počet devíti bodů při skóre 12:0, tedy bez jediné obdržené branky. A to do Edenu dorazili i hvězdní fotbalisté AS Řím. Za vítězství ve skupině přidá Slavia do kasičky dalších 71 milionů. Dohromady české týmy vydělaly 744 milionů korun.

Sparta venku v Evropě vyhrála po třech letech, Kuchta čekal 750 dní na evropský gól

Sparta se v rozhodujícím zápase na hřišti Arisu Limassol radovala z venkovní pohárové výhry po třech letech. Mimochodem Jan Kuchta se v Limassolu dočkal gólu v evropských pohárech po 750 dnech! Před tím se mu to podařilo před takřka 25 měsíci ještě za Slavii proti holandskému Feyenoordu.

Naposledy Letenští venku zvítězili na hřišti Celticu Glasgow 5. listopadu 2020. Tehdy zvítězil tým kouče Václava Kotala 4:1 po hattricku Lukáše Juliše a jedné brance Ladislava Krejčího staršího. Z tehdejší základní sestavy už ve Spartě působí pouze David Pavelka, Ladislav Krejčí mladší a Adam Karabec. Na střídačce byl ještě Martin Vitík.

Hned třikrát v průběhu skupinové fáze se stalo, že své zápasy vyhrály všechny tři české týmy, naposledy v posledním kole – Slavia doma se Ženevou, Sparta v Limassolu a Plzeň doma s Astanou. Třikrát byli také hráči z pražských S vyhlášeni nejlepšími hráči celého kola Evropské ligy. Naposledy se to povedlo Veljko Birmančevičovi za výkon v Limassolu, kde dal dvě branky a nasměroval Spartu do další fáze.

Zažijte s námi svátek fotbalu

Vycestujte s námi do Istanbulu a podpořte Spartu na horké půdě, kde se fanoušci Galatasaray s jistotou postarají o nezapomenutelnou atmosféru! Vidět na vlastní oči letenské borce proti hvězdám světového fotbalu jako jsou Zaha, Icardi, Ziyech nebo Mertens bude jistě stát za to!

Losovala se také Liga mistrů, kde nad ostatní šlágry ční dvojzápas Neapole s Barcelonou. Utkají se tedy úřadující italští a španělští mistři. Real Madrid se zase představí kousek za našimi hranicemi v německém Lipsku a úřadující šampiony Manchester City čeká Kodaň. Vyberte si z naší bohaté nabídky.

KOMPLETNÍ NABÍDKA EVROPSKÝCH POHÁRŮ