Byli jsme u toho: Tisíce českých fanoušků dotlačily naše házenkáře k výhře

3 minuty čtení

Mnichovská Olympiahalle, to je hala české házené zaslíbená. Symbolicky jsme se vrátili na palubovku, kde brala tehdejší československá reprezentace stříbrné medaile na házenkářském olympijském turnaji v roce 1972. Jak vypadal náš zájezd na házenkářské Euro?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Řada z českých fanoušků dorazila do Mnichova s předstihem – někteří byli v dějišti mistrovství celý týden a navštívili všechny české zápasy, plus třeba páteční utkání fotbalové Bundesligy Bayern – Hoffenheim (3:0) či nedělní zápas německé hokejové ligy Red Bull Mnichov – Eisbären Berlín (4:6) ve volných dnech, jiní dorazili alespoň pár hodin před zápasem. A jak známo z Oktoberfestu, o zábavu není v Mnichově nouze ani mimo zápasy.

Zaplavat si v bazénu, kde se lovily olympijské medaile ✅

Není divu, mnichovský olympijský park je unikátní a spousta sportovišť je dodnes v provozu. Využívá ho i celá řada Mnichovanů – běhá se tam, jezdí na kole nebo jen tak prochází kolem vodních ploch.

Dokonce pro veřejnost je otevřený olympijský plavecký bazén. Co by sněhovou koulí nebo házenkářským míčem dohodil od Olympiahalle si tedy můžete zaplavat v bazénu, ze kterého na zmíněné olympiádě 1972 americký plavec Mark Spitz vylovil historických sedm zlatých olympijských medailí.

Skvělý začátek s mistry světa a české tsunami na závěr

Samotný šampionát pro nás začal skvěle – první poločas s mistry světa Dány skončil senzační remízou. Od druhé půle ale favorit dominoval a nepovedl se ani druhý zápas s Portugalci. V pondělí už tedy bylo jasné, že se národní tým proti Řekům s šampionátem loučí. Legendární Martin Galia, který původně odjížděl na turnaj jako mentor našich brankářů, si na Euru 2024 proti Portugalsku dokonce připsal neuvěřitelný 220. reprezentační start.

Ani jistý konec na turnaji však neodradil tisíce českých fanoušků, kteří na tribunách Olympiahalle vytvořili české tsunami. Naši reprezentanti byli poháněni enklávou nás fanoušků, stejně jako dva roky zpátky v Bratislavě, a odměnou bylo závěrečné vítězství nad Řeky 29:20. Konec dobrý, všechno dobré? Češi sice na šampionátu neuspěli, ale po posledním utkání je vyprovázela zaplněná hala potleskem vestoje.

Největší házenkářské Euro v historii. I díky Filipu Jíchovi!

Češi tak skončili ve skupině třetí. To všechno pod dohledem nejlepšího házenkáře světa za rok 2010 Filipa Jíchy, se kterým jsme se v Mnichově také potkali. Aktuálně trenér německého Kielu, se kterým slavil největší úspěchy už jako hráč a pokračuje i na trenérské židli, je jednou z hlavních tváří šampionátu. Samotné Euro prezentoval už na kongresu EHF v Glasgow – skvělá reprezentace české házené ve světě!

Házená je v Německu druhým nejslavnějším sportem hned po fotbale. Není tedy divu, že když do kolébky handballu zavítalo mistrovství Evropy, okamžitě si vysloužilo podtitul největší házenkářské Euro v historii. Samotný šampionát to pak jasně ukazuje.

Historický rekord v návštěvnosti a faerské šílenství na tribunách

Mistrovství mělo už po zahajovacím zápase první rekord. Celkem 53 586 diváků dorazilo na utkání domácí reprezentace, které se uskutečnilo na fotbalovém stadionu v Düsseldorfu. Samozřejmě šlo o historický rekord v návštěvnosti světové házené.

Na letošní Euro se nikdy nezapomene ani na Faerských Ostrovech. Tato malá země se při své první účasti v historii postarala o největší senzaci šampionátu, když Faeřané remizovali 26:26 s Norskem! Mimochodem kurzy byly následovné – 17 na výhru Faeřanů, 16,90 na remízu a 1,02 na Nory. Není divu, že se slavila remíza, jakoby Faeřané celý šampionát vyhráli. Nakonec ale ve skupině skončili.

Tým reprezentující zemi, která má počet obyvatel přibližně stejný jako Jihlava, přesto podporovalo na tribunách více než 5 000 fanoušků. Je to jen několik měsíců zpátky, kdy se podařilo fotbalistům Klaksvíku zaznamenat historický úspěch pro faerský fotbal. Malá země s kouzelnou krajinou píše v poslední době krásné sportovní příběhy.

Lákají vás i jiné sporty než fotbal? My vás dostaneme, kam si budete přát.