Byli jsme u toho: Hložkova premiéra proti možnému soupeři Slavie

3 minuty čtení

Levné vstupenky, krátká dojezdová vzdálenost a často i premiéry nových posil. Přesně to nabízejí letní přípravné zápasy, na které tak rádi vyrážíme. Tentokrát vedly naše cesty do Zell am See na premiéru Adama Hložka v dresu Bayeru Leverkusen proti Panathinaikosu Atény. A to jsme ještě nevěděli, že vidíme i možného soupeře Slavie Praha pro předkolo Konferenční ligy. Sešívaní totiž mohou vyrazit právě do Atén.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Naše cesta vedla z České republiky nejprve do Salcburku, vzdáleného něco málo přes hodinu od dějiště samotného zápasu. Už před Salcburkem jsme si udělali krátkou procházku podél rakouského jezera Mondsee, které se rozléhá na 16,4 kilometrech. Jen pro zajímavost, svou rozlohou je tedy zhruba jako třetina lipenské přehrady.

Mondsee neboli Měsíční jezero je ale vyhledáváno turisty z celého Rakouska, protože je posazeno mezi lesnatá pohoří, takže se vám naskýtá krásný pohled, kdy se nad vodní plochou hned tyčí skály a hory.

MOZARTOVY KOULE, RODNÝ TÝM I TYROLSKÝ ŠPEK

Od Mondsee už jsme se přesunuli do Salcburku, kde jsme nevynechali nic z „must have“ položek. Ochutnali jsme vyhlášený zákusek Mozartkugeln, milovníci masa si dali tyrolský špek a podívali jsme se do historické části Altstadtu, nad kterou se tyčí pevnost Hohensalzburg.

V nejslavnější salcburské ulici, rušné nákupní Getreidegasse, která je zapsána i na seznamu Unesco, jsme viděli také rodný dům hudebního skladatele Wolfganga Amadeuse Mozarta nebo jeden z nejužších domů na světě, který má do šířky jen necelý metr a půl!

PATRIK SCHICK. TEN NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ

Pak už naše cesty mířily do Zell am See, kde letos Bayer Leverkusen postavil svůj základní tábor. Sportovní areál v Kaprunu je každoročně oblíbeným místem zahraničních celků z celé Evropy. Patrik Schick nastoupil v základní sestavě a odehrál první poločas, Adam Hložek pak nastoupil hned o přestávce. A oba čeští reprezentanti nám udělali radost.

Patrik Schick je na první pohled možná trochu v ústraní Tomáše Součka nebo Vladimíra Coufala. Přece jen, anglická Premier League je holt nejsledovanější. Také náš nejlepší útočník má ale ve světě velké jméno. Už jen to, když brankář Atén při organizování obrany používá u devíti hráčů z pole pokyny typu „obsaďte si devítku, volná je šestka“ a pak u desátého „Schick je volný“, zkrátka něco znamená. Patrik už má své jméno, zná ho celá Evropa.

Bude velmi zajímavé sledovat, jestli naváže na svou poslední sezonu. Loni byl třetím nejlepším střelcem Bundesligy. A první dva v podobě Lewandovského s Haalandem už v Německu pokračovat nebudou. Nabízí se otázka, jestli třeba Schick nebude bojovat o titul krále střelců. Vyzyvatelem by mohla být i nová posila Bayernu – Sádio Mané.

PREMIÉRA, KTERÁ UDĚLALA RADOST

Také Adam Hložek ukázal hned na úvod svého angažmá velký potenciál. Za svůj výkon v premiéře byl vychvalován jak na místě fanoušky Bayeru, tak během celého večera a druhého dne v německých médiích. V sestavě pro druhý poločas, kde bylo více mladších hráčů ze širšího kádru, patřil Hložek jednoznačně mezi nejaktivnější.

Devatenáctiletý český útočník dvakrát nebezpečně střílel, byl několikrát faulován a připravil i největší šanci zápasu. Po jeho přihrávce ale tutovku zahodil Iker Bravo a neuspěl ani z dorážky střídající útočník Joel Pohjanpalo. Hložek si vyzkoušel za poločas dva posty – začal na levém křídle a zápas dohrával na pozici podhrotového hráče, kde spolupracoval právě s Finem Pohjanpalem.

Zápas nakonec gól nenabídl, skončil 0:0, ale my jsme se mohli vydat domů s pocitem, že Češi rozhodně nezklamali. V kádru účastníka Ligy mistrů budou mít své pevné místo.

Z NAŠÍ NABÍDKY DOPORUČUJEME

Chtěli byste s námi příště také vyrazit na fotbal k našim sousedům? Máme pro vás hned několik tipů: