Brighton: Relax na pláži, ofenzivní fotbal a Ansu Fati!

3 minuty čtení

Přes den relax na pláži, večer parádní ofenzivní fotbal se spoustou gólů. To je přístavní město Brighton a tamní klub Brighton & Hove Albion, jen necelou hodinu od Londýna! Štika Premier League nabízí mnohá lákadla.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Přístavní město Brighton vás zaujme na první pohled. Při procházce po pláži se vám zdá, jako byste snad ani nebyli v Anglii. Brighton je populárním turistickým centrem. Hlavní turistickou atrakci představují pláže. Jsou obklopené mnoha bary, restauracemi, nočními kluby a arkádami. Spolu s atrakcemi, které se nacházejí dále ve vnitrozemí, vytváří z města oblast nazývanou Londýn na pobřeží. Brightonské pláže jsou pro Londýňany jedněmi z nejpřístupnějších.

Královský palác, 162 metrů vysoká věž a molo se zábavním parkem

Royal Pavilion je bývalý královský palác postavený pro prince regenta na počátku 19. století a je pozoruhodný architekturou inspirovanou Indií a orientálním interiérem. Pokud se přesuneme na pláž, stojí za vidění rozhodně Brighton i360 – 162 metrů vysoká pohyblivá vyhlídková věž na nábřeží Brightonu ve východním Sussexu.

Brighton Pier je největším molem v Brightonu. Obsahuje zábavní park, restaurace a arkádové haly. A o kousek vedle je zase West Pier – dnes už zničené první molo, které bylo v Anglii zapsáno do prvního stupně, ale od svého uzavření pro veřejnost v roce 1975 je stále více opuštěné. Od roku 2023 zůstala pouze částečná kovová konstrukce. Stále je ale symbolem města, který stojí za vidění.

Porno fotbal a skvělý byznys jako bonus

Ale zpátky k fotbalu. Teprve V roce 2017 The Seagulls skončili na druhém místě v Championship a postoupili tak po 34leté absenci do nejvyšší soutěže. Za posledních pár let se ale Brighton posunul mezi nejsympatičtější týmy soutěži, hrají parádní fotbal a navíc dělají výborný byznys. Každé přestupové období některou se svých opor zpeněží, přesto sami neztrácejí na kvalitě.

Hvězdný mladík z Barcelony

Nyní navíc Brighton hlásí velmi zajímavou posilu. Ještě před pár lety se o něm mluvilo jako o nástupci Lionela Messiho v Barceloně. Zejména kvůli mnohým zraněním ale zatím svůj potenciál ani zdaleka nenaplnil. Talentovaný křídelník Ansu Fati (20) bude hrát v této sezoně právě za anglický Brighton. Dohody s Barcelonou bylo podle novináře Fabrizia Romana dosaženo navzdory velkému zájmu jiných klubů – Chelsea a Tottenhamu, který měl k Fatimu původně blíž.

Brighton se dohodl s Barcelonou na ročním hostování do června 2024. Součástí nebude přestupová opce a anglický klub pokryje většinu hráčova platu. Fati odletěl do Brightonu podstoupit zdravotní prohlídku a podepsat smlouvu o hostování. Klíčovou roli v jeho rozhodnutí měl sehrát trenér Roberto De Zerbi.

Konec s Potterem? Ale kdeže…

Fotbalová veřejnost si v mnohých případech myslela, že Brighton ztratí na síle odchodem Grahama Pottera do Chelsea. Opak je ale pravdou. Zatímco Potter už se z Chelsea před několika měsíci poroučel, zmíněný manažer Roberto de Zerbi posunul už tak velmi dobře hrající Brighton ještě na vyšší level. Piplá si svůj tým k dokonalosti.

Miliardové prodeje, které nebolí

Brighton také těží z vynikajícího skautingu a spoustu hráčů v posledních letech velmi dobře prodal do slavnějších velkoklubů. Však se podívejte, kolik velkých přestupů udělal pouze za poslední dva roky (!):

  • Moises Caicedo – Chelsea (116 milionů euro)
  • Marc Cucurella – Chelsea (65)
  • Ben White – Arsenal (58)
  • Alexis MacAllister – Liverpoll (42)
  • Yves Bissouma – Tottenham (29)
  • Leandro Trossard – Arsenal (24)
  • Robert Sanchéz – Chelsea (23)
  • Dan Burn – Newcastle (15)

Přesto si stále drží svůj výkonnostní standard. A není pochyb, že k dalším velkým přestupům, po kterých se zase naplní klubová pokladna, dojde co nevidět. Na radarech velkoklubů jsou aktuálně třeba Pervis Estupiňan, Julio Enciso, Evan Ferguson nebo Kaoru Mitoma. Šikovný Japonec loni udivoval hned ve své první sezoně v Premier League a na Leandra Trossarda mohli fanoušci Brightonu rychle zapomenout.

Poprvé v historii do Evropy. Buďte u toho

V pohárech se letos Brighton představí poprvé ve 121 let dlouhé klubové historii. Tým kolem de Zerbiho čeká Evropská liga, a pokud si udrží svou současnou úroveň, může klidně hned při své premiéře patřit do nejužšího okruhu favoritů. Chcete zažít počínání Brightonu & Hove Albion v letošní sezoně na vlastní kůži? Brighton je ideální volbou, pokud chcete navštívit Londýn a ještě poznat novou destinaci.

  • Trojzápas Crystal Palace – Tottenham, QPR – Leicester, Brighton – Fulham (letecký zájezd, nabídka)
  • Všechny letecké zájezdy na Brighton (nabídka)