Brighton na vlastní oči je fotbalová romantika. V čem Ajax zhmotňuje věrnost?

4 minuty čtení

V posledním říjnovém týdnu roku 2023 se v Evropské lize střetli Brighton a Ajax Amsterdam. Nováček evropských pohárů proti jednomu z nejslavnějších klubů historie. Tedy, tak to bylo na papíře, ale realita na jihu Anglie byla diametrálně odlišná.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Brighton je destinace, která láká každého

Zažít fotbal v Brightonu je skvělý zážitek. Je to jiný zážitek než jít se podívat na Arsenal, Chelsea, Manchester United nebo Liverpool. Fanoušci na jihu Anglie jsou energičtí, nekompromisní a často dost divocí. Na stadionu Amex se nám také několikrát stalo, že jsme nefandili tak nadšeně jako ostatní a byli jsme dotázáni, zda fandíme soupeři. Brighton je, řečeno na rovinu, jiná Anglie než Londýn nebo Manchester.

Každopádně panství Sussex láká nejen fotbalem, ale také bujarým nočním životem, kulturou, plážemi nebo vyloženě dokonalou přírodou. Každý turista si zde najde něco pro sebe. Výhodou je, že z londýnského letiště Gatwick se do Brightonu dostanete vlakem přibližně za 30 minut.

Brighton & Hove Albion prožívá nejlepší sezónu ve své historii. Klub se premiérově představil v Evropské lize a v minulé sezóně skončil v Premier League na skvělém šestém místě. Svědomitá práce majitelů a trenéra Roberta de Zerbiho přináší zasloužené ovoce. Hráči jako Mitoma, Enciso, Ferguson, Adingra, March nebo současný host Ansu Fati z Barcelony zvedají fanoušky ze sedadel.

Americká show o anglickém fotbale

Před vyprodaným stadionem a více než 30 tisíci diváky na svém Amex Stadium porazil Brighton evropského giganta, byť v aktuální sezoně hodně se trápícího, 2:0 po gólech Joaa Pedra a Ansu Fatiho. Seagulls měli obrovskou územní převahu a mohli vyhrát i vyšším rozdílem. Zajímavostí je, že se jednalo o vůbec první triumf Brightonu v historii klubu na evropské scéně.

Pro lepší pochopení souvislostí, fotbal je na jihu Anglie náboženstvím, ale také velkou zábavou. Už při příchodu na stadion vás zaujmou četné stánky s jídlem a pitím. Otevřený je i obchod pro fanoušky, kde si můžete koupit zápasové šály nebo bulletin jako za starých časů. O atmosféru se stará DJ, který dostává fanoušky před stadionem do varu.

Na samotném stadionu Amex Stadium to není jiné. Ještě před výkopem probíhá světelná show v americkém stylu (zdá se, že se američtí majitelé inspirovali ve své rodné zemi), během níž hrají různé „vypalovačky“, například „Freed From Desire“. Stadion pulzuje, žije a jásá, plameny a ohnivé efekty cítíte na vlastní kůži, i když sedíte na opačné straně. Když světelná show skončí, zazní hymna Brightonu, při které vám musí běhat mráz po zádech.

V době, kdy začíná samotný zápas, je Amex Stadium rozpálený k prasknutí a nejeden ze soupeřů The Seagulls bude atmosférou zaskočen. Důvodů, proč to na jihu Anglie takto žije, je hned několik, jedním z nich je i fakt, že Brighton stále přitahuje podstatně méně turistů než Stamford Bridge, Anfield Road nebo Old Trafford. Přítomnost místních srdcařů je silná a málokdy se stane, že by tu bylo dlouho ticho. Je však třeba napsat, že globální vliv BAHFC roste, a zejména v místě zápasu jsme viděli doslova desítky fanoušků z Asie v dresu Kaora Mitomy.

Věrnost se projevuje i v náročném období

Byl by hřích nezastavit se během tohoto zápasu Evropské ligy u Ajaxu Amsterdam. Semifinalista Ligy mistrů 2019 přijel do Anglie jako poslední tým nizozemské Eredivisie s prozatímním trenérem Madurem a v pořádné výsledkové i herní krizi. Není důvod to „zlehčovat“, na jednoho z největších evropských fotbalových gigantů padla obrovská psychologická deka. Projevilo se to i v Brightonu, kde se Ajax soustředil především na bránění. Jemné záblesky kapitána Bergwijna nebo kreativního šikuly Berghuise mnoho vzrušení nepřinesly.

Amsterdamští prohráli o dvě branky a jak píšeme výše, mohli prohrát i o více. I ti největší procházejí krizemi, ale právě tehdy se projeví opravdová věrnost. To potvrdili i příznivci Ajaxu, kteří zaplnili sektor hostů a do Anglie jich přijelo kolem 3000. Fandili při rozcvičce, fandili během zápasu a fandili i po zápase. Ultras z Nizozemska byli opravdu fantastičtí a rozhodně byste neřekli, že jejich miláčci zažívají nejtěžší ročník od svého založení. O tom je fotbal, o soudržnosti a podpoře i v nepříznivých časech.

V tuto chvíli už se Ajax odlepil ode dna Eredivisie a prozatím opustil sestupové pásmo. Stále je však teprve listopad a nedivte se, pokud tento velkoklub z nizozemské metropole ještě otočí sezónu ve svůj prospěch. Fanoušci, kteří do Brightonu cestovali s vědomím, že jejich oblíbenci pravděpodobně prohrají, se budou z každého úspěchu radovat ještě více než dosud. Vědí totiž, že to není samozřejmost. Večery evropských pohárů přinášejí různé příběhy, které ve vás budou rezonovat po zbytek života. Už teď je jisté, že první triumf BAHFC na této úrovni nebude nikdy zapomenut.

JEĎTE S NÁMI NA PREMIER LEAGUE 🇬🇧