Brankáři dohromady s deseti starty. Je to problém?

3 minuty čtení

Letitá jednička národního týmu Tomáš Vaclík se do konečné nominace pro Euro nedostal. Přednost dostala trojice, na kterou ukázal trenér Ivan Hašek už na svém prvním srazu – Jindřich Staněk, Matěj Kovář a Vítězslav Jaroš. Ti ale mají dohromady pouze deset startů za národní tým. Je to problém?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Tomáš Vaclík odchytal za národní tým od roku 2012 k dnešnímu dni 54 reprezentačních zápasů. Dlouho si musel i on počkat na svou šanci, protože byl na vrcholu v éře, kdy reprezentační branka patřila legendárnímu Petru Čechovi. Poté se stal na dlouhé roky neotřesitelnou jedničkou sám Vaclík, ale nyní se zdá, že další starty nepřidá.

Vychytal záchranu ve druhé španělské lize. Nestačilo to

Pro Vaclíka byla snaha dostat se ještě na jeden velký turnaj motorem vpřed. I kvůli tomu ukončil nepovedené angažmá v americkém New England Revolution, kde za půl roku neodchytal jediné utkání. Spekulovalo se i o návratu do Hradce Králové, ale Vaclík se nechal slyšet, že pokud půjde do Čech, tak jedině do Sparty. A tam je momentálně obsazeno.

Nakonec se tedy vrátil do Španělska, kde už úspěšně působil v letech 2018–21 v Seville, s níž i vyhrál na jaře 2020 Evropskou ligu. Zamířil do druholigového Albacete, kterému výbornými výkony pomohl k záchraně v Segunda División. Ani to mu ale k nominaci do Německa nepomohlo.

Úspěšný březnový sraz klíčem na Euro

Nový realizační tým v čele s hlavním koučem Ivanem Haškem a jeho asistenty Jaroslavem Köstlem, Jaroslavem Veselým i trenérem gólmanů Radkem Černým ukázali na stejnou trojici jako pro svůj první březnový sraz. Tehdy vychytal první výhru s Norskem Jindřich Staněk, druhou výhru s Arménií Matěj Kovář a jako třetí brankář jim kryl záda Vítězslav Jaroš. Ten zatím na svůj první start mezi tyčemi reprezentace čeká.

A právě zde se dostáváme k jádru možného problému. O kvalitě trojice Staněk, Kovář a Jaroš není třeba pochybovat. Staněk patřil k nejlepším brankářům Fortuna:Ligy, Kovář chytal výborné zápasy v Evropské lize za jeden z nejlepších týmů sezony Leverkusen a Jaroš vychytal double v Rakousku za Sturm Graz, kde hostoval z Liverpoolu.

Deset reprezentačních startů dohromady

V reprezentaci ale mají dohromady deset startů i v součtu s přátelskými zápasy – Staněk devět a Kovář jeden jediný. Dá se očekávat, že jedničkou reprezentace bude nejstarší z nich Jindřich Staněk (28), dvojkou Matěj Kovář (24) a trojkou Vítězslav Jaroš (22).

Na velkém turnaji ještě nikdo z nich nechytal, ale my v jejich kvalitu věříme. Všichni za sebou mají po osobní stránce povedenou sezonu a kdy jindy jim svěřit klíčovou roli, když ne na letošním šampionátu. Dalším cílem fotbalové reprezentace má být také dostat se po 20 letech na mistrovství světa 2026 v Kanadě, Mexiku a ve Spojených státech amerických.

Současná trojice? Výhled až k mistrovství světa 2026

Naposledy jsme se na světový šampionát probojovali v roce 2006, kdy jsme v Německu nepostoupili ze základní skupiny. Za dva roky už bude tato trojice v ideálním rozpoložení. Když se podíváme do budoucna, tak Staněk může být na vrcholu kariéry, Kovář už třeba bude jedničkou v Leverkusenu, až se pomalu začne loučit kapitán a aktuální jednička Lukáš Hradecký, a když se hodně zasníme, tak třeba bude Víťa Jaroš jedničkou Liverpoolu, nebo prorazí jinde na anglické půdě.

Vsadit momentálně na Vaclíka už by tedy nemělo smysl ani z hlediska současnosti, ani s výhledem do budoucnosti národního týmu. Trenéři si vyzkoušeli trojici, která je přesvědčila, takže na ni vsadili i nyní. Náhradníky jsou mimo Vaclíka ještě Václav Hladký, Martin Jedlička a Tomáš Koubek.

Je to také podle vás správná volba?

Nasaďte šály a pojeďte s námi!

Buďte u toho s námi! Cílem pro mistrovství Evropy je postup ze skupiny. Ale hokejové mistrovství už ukázalo, že nic není nemožné. Nasaďte šály, nandejte dresy a jdeme si pro další titul!