Boxing Day v Premier League: Tradice, kterou milují všichni

4 minuty čtení

Znáte to, vánoční svátky jsou v plném proudu a vy byste si nejraději dali k bramborovému salátu s řízkem něco jiného než pohádky. K tomu se hodí 26. prosinec, u nás známý hlavně štěpánskými večírky. V Anglii se tomuto datu říká Boxing Day a je s ním spojena nejen krásná tradice, ale také pořádná porce fotbalu.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Co je to Boxing Day a jak souvisí s fotbalem?

Boxing Day je svátek, který známe jako druhý svátek vánoční a který se koná 26. prosince. Původní tradice spočívala v rozdávání dárků chudým lidem v krabicích, odtud také název. Dnes je součástí britských svátků a je spojen například se slevami v obchodech a volnem v práci. Jedním z vysvětlení Boxing Day je, že během tohoto dne lidé nechávali peníze v krabicích mlékařům nebo pošťákům, kteří přes svátky pracovali.

Pro sportovní fanoušky je Boxing Day také pěknou tradicí. V době, kdy mají soutěže jako La Liga, Serie A a Bundesliga volno, je anglická Premier League v plném proudu. A na Boxing Day si můžete užít fotbal od poledne do noci. Na programu je 5, 6 nebo 7 zápasů, přičemž duely jsou často rozloženy až do 27. a 28. prosince. Mnohokrát se řešilo, že Premier League může kvůli nabitému programu zápasů ustoupit do pozadí, ale sváteční fotbal má svou laťku nejen pro fanoušky a sponzory, ale i pro samotné hráče. Je to zkrátka něco jiného.

Legendární kolo v roce 1963

A když už jsme u Boxing Day, stalo se nepsanou součástí tradice, že 26. prosince ( a několik dní předtím a potom) narazíte na grafiku s výsledky anglické nejvyšší soutěže z roku 1963. Nikdo přesně neví, kdo tento vyslovený klenot sdílel jako první, ale už několik let ho vy i já vídáme na svých profilech na Facebooku, X nebo Instagramu opravdu pravidelně. Níže vám ho přikládáme, i když některé výsledky už asi znáte z hlavy, že?

Boxing Day 1963 (zdroj: Squawka)

K 26. prosinci 1963 se váže také řada zajímavých příběhů. Například Blackpool, který doma prohrál 1:5 s Chelsea, se na Štědrý den připravoval na zápas v hotelu na pobřeží. O několik dní později, navzdory přípravě, byl výsledek 4:0 pro hosty na legendárním stadionu Bloomfield Road. Jedním ze střelců gólů Chelsea byl ikonický Terry Venables, který v roce 2023 odešel do fotbalového nebe.

A co například Manchester United, který vedl věčný sir Matt Busby? Rudí ďáblové prohráli na Turf Moor s Burnley 6:1. Ne, ani s tím se tehdy nepočítalo, i když je třeba dodat, že The Clarets v roce 1960 vyhráli celou anglickou první ligu. Svědky tohoto debaklu byla taková jména jako Bobby Charlton a Denis Law a Nobby Stiles. Skotský útočník Andy Lochhead skóroval proti Red Devils čtyřikrát.

Boxing Day v Premier League: sezóna 2023/2024

Jak je vidět, Boxing Day vychází z ušlechtilé tradice a co se týče fotbalu, baví rok co rok. Proto je mezi slovenskými a českými fanoušky tak oblíbený. Na co se tedy můžeme těšit letos? Pět dvojic se proti sobě postaví přímo na Boxing Day, tedy 26. 12. 2023.

Kolo zahájí ve 13:30 Newcastle United a Nottingham Forest, v 16:00 se proti sobě postaví Bournemouth a Fulham a v 16:00 Sheffield a Luton. Večer v 18:30 se Burnley pokusí získat další historický vánoční výsledek, tentokrát proti FC Liverpool. A na závěr dne, ve 21:00, se odehraje opravdová lahůdka v podobě utkání Manchesteru United s Aston Villou.

O den později kolo pokračuje, 27. prosince začíná v Londýně, Brentford se ve 20:30 utká s Wolverhamptonem Wanderers. Ve stejnou dobu je na programu malé londýnské derby mezi Chelsea FC a Crystal Palace a den zakončí bitva mezi Evertonem a Manchesterem City v Goodison Parku (od 21:15). Ano, zbývají ještě dva zápasy, ty přijdou na řadu ve čtvrtek 28. prosince. Brighton prověří Tottenham v gólově nadějném zápase ve 20:30 a West Ham si vyzkouší, jaké to je čelit Arsenalu na Emirates Stadium v dalším londýnském střetnutí od 21:15.

JEĎTE S NÁMI NA PREMIER LEAGUE