Boniface míří na africký šampionát. To se Čechům Schickne!

3 minuty čtení

Africký pohár národů, který se letos uskuteční od 13. ledna do 11. února v Pobřeží slonoviny, klepe na dveře. Pro milovníky netradičního fotbalu a vuvuzel svátek, pro mnohé evropské kluby a jejich fanoušky zase obávaný strašák. V klíčové fázi sezony se bude muset spousta velkých klubů rozloučit se svými oporami a doufat, že se vrátí zdraví – a pokud možno co nejdříve.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Mohamed Salah, Victor Osimhen, Mohammed Kudus, Achraf Hakimi nebo třeba Victor Boniface. Evropské kluby budou postrádat spoustu hvězd. Tím pádem se ale otevírá prostor pro jejich konkurenty, což je třeba právě případ posledního jmenovaného Victora Boniface. Nigérijský zázrak patří hned ve své první sezoně v Německu mezi nejlepší střelce Bundeslize a jasně okupuje své místo v sestavě.

Řeknou si Češi o prostor v základní sestavě?

Po zranění se ale ve skvělé formě vrátil jeho konkurent Patrik Schick, který teď má ideální prostor vrátit se do základní sestavy. Výraznější minutáž pak připadne pravděpodobně (byť se dá očekávat, že stále z lavičky), také na bedra Adama Hložka.

Proto se v Německu spekuluje, že českého talentovaného útočníka nepustí na hostování, byť by si to možná sám Adam před Eurem přál. Leverkusen ale cítí naději na titul a nechce svůj tým oslabovat i za cenu, že přibrzdí vývoj svého hráče, do kterého investoval nemalou částku.

Ivan Hašek doufá ve větší minutáž

Nutno podotknout, že i Hložek dokázal být vcelku produktivní na to, jak minimálně prostor na hřišti dostával. Teď musí přesvědčit, že si zaslouží ještě větší šanci. Mimo Boniface totiž zmizí na africké mistrovství ještě jeden jeho konkurent, který často chodil z lavičky o pár chvil před ním. Nebo někdy o pár chvil po něm. Podobnou pozici jako Hložek má v týmu Amine Adli, který vyrazí na Afcon v reprezentačním triku Maroka.

Nový trenér národního týmu Ivan Hašek bude jistě rád, když budou nastupovat jeho svěřenci před kontinentálním šampionátem právě v Německu pravidelně. Leverkusen s trojicí českých reprezentantů Hložkem, Kovářem a Schickem si zkrátka brousí zuby na německý titul. Ten přitom získal už jedenáctkrát v řadě Bayern Mnichov. Parta kolem Floriana Wirtze nebo Granita Xhaky je ale velkým vyzyvatelem.

Příprava na absence vyšla, Schick nastřílel hattrick

Pokud budeme počítat, že Bonifacovy góly snad nahradí Patrik Schick, může se obávat Leverkusen hlavně svých ztrát v obraně. Z defenzivní trojice stoperů, která hraje v letošní sezoně ve fantastické formě, totiž zbyde jen německý kapitán Jonathan Tah. Do Afriky na své mistrovství totiž zamíří rovněž Edmond Tapsoba (Burkina Faso) a Odilon Kossounou (Pobřeží slonoviny).

Na tyto absence už se Leverkusen evidentně chystal v posledním předvánočním zápase 20. prosince proti Bochumi. To šli na hřiště Boniface a Tapsoba jen ze střídačky a Kossounou utkání proseděl mezi náhradníky celé. Přesto Bayer vyhrál i díky Schickově hattricku pohodlně 4:0, mimochodem defenzivní trojice nastoupila ve složení Stanišič – Tah – Hincapie. Dá se očekávat, že to teď bude do návratu obou afrických stoperů první volba nadějného kouče Xabiho Alonsa.

Další africký mladík, který si dělal naděje na reprezentaci, byl ještě anglicko-nigérijský odchovanec Arsenalu Nathan Tella. Ten se ale do výběru Nigérie nedostal. Není se co divit, ofenzivní síla Super Eagles, jak se jim přezdívá, je obrovská – Victor Osimhen, spoluhráč z Leverkusenu Victor Boniface, Kelechi Iheanacho, Samuel Chukwueze a další.

Tella si musí na svou velkou reprezentační šanci musí počkat a naopak bude, stejně jako třeba Hložek, čekat na větší herní vytížení v Leverkusenu.

Šlágr Bundesligy kousek za hranicemi

S vyhlídkou větších šancí pro české reprezentanty vyrážíme autobusovým zájezdem na šlágr Bundesligy kousek za hranice. Leverkusen se totiž představí v krásné Red Bull Aréně v Lipsku. Na jedné straně Dani Olmo, Xavi Simons nebo Lois Openda, na druhé Jeremie Frimpong, Alejandro Grimaldo, Granit Xhaka, Florian Wirtz nebo čeští reprezentanti – to si nesmíte nechat ujít!