Batumi – dovolenková destinace a hvězdy budoucnosti na trávníku

4 minuty čtení

Letošní šampionát reprezentací do 21 let se uskuteční v Rumunsku a Gruzii. Na první pohled ne úplně lákavé destinace, ale zdání klame. Naše základní skupina C totiž proběhne v překrásné přímořské destinaci Batumi. Nabízí se tedy spojení letní dovolené s vrcholným kontinentálním šampionátem.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích
Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Jen si to přestavte. Přes den si užíváte luxusní koupačku u moře, relaxujete na lehátku a večer si zajdete v klidu na parádní evropskou podívanou. Šampionát hráčů do 21 let bývá každoročně plejádou hvězd budoucnosti.

Nejlepšími hráči na tomto šampionátu byly vyhlášeny i pozdější hvězdy světového fotbalu jako Luís Figo (1994), Andrea Pirlo (2021), Petr Čech (2002) nebo Juan Mata (2011). Naposledy v roce 2021, kdy se hrál šampionát v Maďarsku a na Slovensku, to byl Fábio Vieira – tehdy ještě jako hráč Porta, dnes už člen kádru aktuálního lídra Premier League Arsenalu.

Šampionát jako kvalifikace na olympiádu

Batumi je turistickou destinací a na mistrovství se chystá spousta nejen českých fotbalových fanoušků. O motivaci je postaráno, nehraje se totiž jen o evropské medaile. Šampionát zároveň slouží jako kvalifikace na Letní olympijské hry 2024 v Paříži!

Český tým na šampionátu čeká nesmírně náročná skupina. Postupně vyzvou naše hrdá Lvíčata Anglii (22.6.), Německo (25.6.) a Izrael (28.6). Bojovat se bude o dvě postupová místa do čtvrtfinále, takže pokud chceme projít dál, musíme skolit minimálně jednu z evropských fotbalových velmocí.

Složení základní skupin
Skupina A: Gruzie, Belgie, Nizozemsko, Portugalsko.
Skupina B: Španělsko, Chorvatsko, Rumunsko, Ukrajina.
Skupina C: Německo, Izrael, Anglie, Česká republika.
Skupina D: Francie, Norsko, Itálie, Švýcarsko.

Potvrdí Jurásek s Čvančarou skvělou formu?

Česká reprezentace ale nepojede na šampionát bez šance. Mnozí hráči už nakoukávají do áčkové reprezentace a v případě střelce Tomáš Čvančary nebo obránce s vytříbenou levačkou Davida Juráska rozhodně nehrají druhé housle. Sraz s áčkem už za sebou má také Martin Vitík a mezi opory Lvíčat mohou patřit rovněž brankář Matěj Kovář, kapitán Filip Kaloč, bojovník Lukáš Červ nebo ofenzivní šikulové Ševčík, Daněk či Karabec.

Otázkou je, kteří z nich budou pro potřeby Lvíčat uvolněni. Však si dobře pamatujeme, jaké tahanice a nejasnosti v minulosti panovali mezi áčkem a jedenadvacítkou, když se pořádně nevědělo, s kým pojedou třeba Patrik Schick nebo Alex Král. Pokud ale áčko, jež v daném termínu čeká kvalifikační zápas na Faerských ostrovech a přátelák v Černé Hoře, vyjde Lvíčatům vstříc, budeme mít velmi silný manšaft.

Anglie – hvězdy budoucnosti

Největším favoritem šampionátu, alespoň papírově podle jmen, bude určitě reprezentace Anglie, na kterou narazíme v základní skupině. Mladíky z Albionu jsme měli tu čest vyzvat už v kvalifikaci. Od kterých hráčů Anglie může hrozit největší nebezpečí?

Conor Gallagher
Chelsea – Anglie

Loni zažil průlomovou sezonu v Crystal Palace. Ve 34 zápasech za Eagles zaznamenal v Premier League osm gólů a tři asistence. Už předtím si zvykal na dospělý fotbal po roce na hostovačkách v Charltonu, Swansea a West Bromu. Postupně se zlepšoval a letos už je členem sestavy ve své mateřské Chelsea. Pravidelně je povoláván i do A týmu Albionu, ale protože nepatří mezi členy základní sestavy a na hřiště se dostává opravdu jen sporadicky, dá se očekávat, že bude pro šampionát hráčů do 21 let uvolněn. Stane se tak rázem jednou z hlavních postav týmu, který chce jít po zlatu.

Folarin Balogun
Reims – Francie, Arsenal – Anglie

Odchovanec Arsenalu se do A týmu zatím neprosadil, ale letos zažívá ve 21 letech průlomovou sezonu. Odešel na hostování do francouzského Reims a patří k nejlepším střelcům Ligue 1. Čeká se, že jej Kanonýři v létě buď zabudují do svého A týmu, nebo velmi dobře prodají, zájemci v čele s AC Milán nebo Paris St. Germain už si pomalu stoupají do fronty. U rodáka z New Yorku už se nějaký čas spekuluje, jestli nakonec nebude chtít reprezentovat v dospělé kategorii Spojené státy americké, kde by měl větší šanci se prosadit. Přes Harryho Kanea cesta jen tak nepovede. Dokud ale nenastoupí za žádnou áčkovou reprezentaci, bude k dispozici anglické jedenadvacítce, kde je jasným útočníkem číslo jedna, o čemž se v kvalifikaci přesvědčili i čeští obránci.

Emile Smith Rowe
Arsenal – Anglie

Další produkt akademie Arsenalu Londýn Hale End. Smith Rowe se na rozdíl od Baloguna probojoval už loni do základní sestavy, patřil k pilířům sestavy Mikela Artety a vysloužil si i pozvánku do áčkové reprezentace Albionu. V této sezoně jej ale výrazně přibrzdila zranění a zatím se do vyvolené jedenáctky nevrátil. I proto je k dispozici během reprezentačních srazů trenérovi mladíků, kde patří k nejdůležitějším hráčům. V kvalifikaci mohli vidět čeští fanoušci jeho krásný gól (bohužel do naší sítě) v Českých Budějovicích, prosadil se i během posledního reprezentačního srazu do sítě Francouzů.

Krásy Batumi i celé Gruzie by šlo popisovat dlouho. Vyrazte s námi na červnovou letní dovolenou, spojte ji s fotbalem a přesvědčte se sami. Česká Lvíčata mají velkou šanci uspět a vy můžete být u toho!

*Dovolená u moře a dvojzápas ČR – Anglie, ČR – Německo*