Baskické derby mezi Bilbaem a San Sebastianem: Nepřátelství? Spíše velká oslava

4 minuty čtení
autor: Ladislav Harsányi

Euskal derbia. Tak tomu říkají Baskové. Regionální derby mezi fotbalovými kluby dvou baskických měst Bilbaa (největšího s necelými 350 tisíci obyvateli) a San Sebastianu (187 tisíc), vzdálených od sebe něco přes sto kilometrů. Derby mezi dvěma nejlepšími a nejpopulárnějšími baskickými kluby ze dvou sousedních provincií.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Baskické derby

Athletic a Real Sociedad jsou velcí rivalové, ale jejich společné baskické pouto převažuje. Proto vnímají vzájemné střetnutí jako oslavu tohoto autonomního regionu na severu Španělska a proto dávají derby do symbiózy s frází Euskal Herria (země baskického jazyka). Mimochodem, jejich jazyk, baskičtina, je diametrálně odlišný od kastilské španělštiny. Baskicko se také v mnohém liší od zbytku Pyrenejského poloostrova – například zelenými kopci a častými srážkami.

V Athleticu Bilbao se drží filozofie, že dávají šanci pouze hráčům, kteří se v Baskicku narodili nebo tam získali své fotbalové dovednosti. Nikdy nepumpují peníze do fotbalistů z jiných regionů Španělska nebo cizinců – ani nyní v týmu nenajdete žádného legionáře. A to je v dnešním globálním světě, nejen fotbalovém, unikát. Přesto se Bilbao může pochlubit tím, že je jedním ze tří zakládajících členů Primera División (spolu s FC Barcelona a Realem Madrid), který z ní nikdy nesestoupil.

Podobnou filozofii nebo přestupovou politiku měl Real Sociedad až do roku 1989. Tehdy angažoval irskou legendu FC Liverpool Johna Aldridge. San Sebastián dospěl k závěru, že pokud se bude muset dělit o omezený počet baskických hráčů s Bilbaem, pravděpodobně nedosáhne znatelných úspěchů. Stále však dávají přednost hráčům z regionu a ani s cizinci to nepřehánějí – v současném kádru jich mají sedm.

Rivalita mezi fanoušky

Baskické derby se hraje v napjatém duchu, který se vyznačuje silnou, ale zdravou sportovní rivalitou mezi oběma tábory. Jen zřídkakdy přerostla v nevraživost fanoušků nebo výtržnosti. Převládá přátelská, téměř bratrská atmosféra. Ať už se hraje v San Sebastiánu nebo v Bilbau, na tribunách vedle sebe pravidelně vidíte přátele, partnery nebo rodiny v dresech obou týmů. Neznamená to, že by méně vášnivě fandili tomu svému, ale považují za důležité projevit vedle své hrdosti i úctu k barvám soupeře, který je reprezentantem Baskicka. Zajímavé je, že se tyto kluby nikdy nepotkaly v pohárových soutěžích pod hlavičkou UEFA. Derby se také nazývá „AP-8“ podle dálnice spojující obě města.

Historické zajímavosti

Počátek baskické rivality
První derby mezi Atlétikem a Realem Sociedad se hrálo 4. dubna 1909 v semifinále Copa del Rey. Klub ze San Sebastiánu (pod názvem Ciclista de San Sebastián ) zvítězil 4:2. Nejvyšší brankový rozdíl v derby padl v ligovém zápase v únoru 1935 – Bilbao vyhrálo 7:0. Nejvyšší vítězství San Sebastiánu přišlo v roce 1995 – 5:0 v nejvyšší španělské lize.

Nejlepší střelci derby
Rekord v počtu vstřelených branek v derby drží Telmo Zarra (Bilbao) a Jesús María Satrustegui (San Sebastián) – oba vstřelili 14 gólů. Zarra vstřelil nejvíce gólů v derby v jednom zápase, když v roce 1951 přispěl pěti góly k vítězství Bilbaa 7:1 v ligovém utkání.

Úspěšná 80. léta
Bilbao jasně vede v počtu velkých trofejí (8krát vítěz La Ligy, 23krát vítěz Královského poháru), San Sebastián získal dvakrát španělský titul a dvakrát triumfoval také v Královském poháru. V první polovině 80. let oba kluby dominovaly lize, Real Sociedad se stal mistrem v letech 1981 a 1982, Bilbao převzalo mistrovskou štafetu v letech 1983 a 1984.

Kontroverzní baskické derby

Jednota vůči španělské vládě
Jednotu a sounáležitost projevily kluby v historii mnohokrát. Například v roce 1976 kapitáni rivalů Inaxio Cortabarría a José Ángel před zápasem společně vynesli na hřiště tehdy nelegální baskickou vlajku zvanou Ikurriña.

Finálové derby bez fanoušků
V dubnu 2020 oba kluby odmítly hrát finále Královského poháru bez fanoušků. Zápas byl odložen a odehrál se až o rok později – nakonec se však kvůli COVID-19 stejně odehrál bez diváků. Historicky první baskické finále mezi Bilbaem a San Sebastianem v této soutěži vyhrál Real Sociedad – zvítězil 1:0 gólem Mikela Oyarzabala z penalty v 63. minutě.

KOMPLETNÍ NABÍDKA ZÁJEZDŮ NA LA LIGU