Barcelona – magické město architektury a Lionela Messiho

píše Pavel Pubal

Desítky prosluněných pláží, netradiční architektura Antoni Gaudího, vyhlášené speciality nebo slavný fotbalový klub hrající na největším evropském stadionu, to všechno je Barcelona. Pár tipů, proč vyrazit právě do hlavního města hrdého Katalánska.

Quique Setién. Správná volba pro Blaugranas?

Jasně, když se řekne Barcelona, jako první většinu z nás napadne slavný fotbalový klub, jeden z nejlepších fotbalistů historie Lionel Messi a takřka stotisícový Camp Nou. Sídlo FC Barcelony už sice nevoní novotou, má své roky, ale zato z něho doslova dýchá historie a třeba prohlídku tohoto magického místa, které zažilo tolik legendárních bitev, si prostě nesmíte nechat ujít. Navíc samotná Barcelona stále bojuje o vavříny na domácí i evropské scéně a fanoušci katalánského giganta očekávají lepší zítřky. Jejich tužby totiž konečně vyslyšelo vedení Blaugranas a odvolalo od týmu trenéra Valverdeho. Novou éru má nastartovat Quique Setién, který naposledy vedl Betis Sevilla. Jestli bude tou správnou volbou, s námi můžete vidět na vlastní oči. Právě cestovní kancelář Fotbal Tour je totiž oficiálním partnerem Barcelony pro Českou republiku, což nám dává garanci lístků na veškeré zápasy Messiho party.

 

Sagrada Familia už se blíží ke svému cíli

A co se vám kromě fotbalového klubu ještě vybaví, když se řekne Barcelona? Samozřejmě architekt Antoni Gaudí a jeho na první pohled bláznivá díla, na kterých nenajdete prakticky žádné ostré hrany či rovné strany. Když obdivujete jeho krásnou a přitom pro nás tak netradiční architekturu, zkrátka si přijdete jako v pohádce. Nejznámější památkou Barcelony a dílem Gaudího je bezesporu Sagrada Familia, nejvýraznější bod a symbol Katalánska. Chrám nabízí nádherný výhled z osmnácti věží, z nichž ta nejvyšší má symbolizovat Ježíše Krista. Rozestavěný „Chrám svaté rodiny“ začal spatřovat světlo světa roku 1882 a staví se dodnes, ale velmi pomalu, protože je financován pouze z darů. Kompletní dostavba už se však kvapem blíží, naplánována je totiž na rok 2026 u příležitosti 100. úmrtí Antoni Gaudího.

Kromě Sagrady Familie jsou dalšími stavbami Gaudího, které jistě stojí za vidění, třeba domy Casa Milá a Casa Battló či Park Güell, který nabízí nejen krásný výhled na celé město a moře, ale i spoustu dalších zajímavostí jako muzeum Gaudího, kamenné lavičky a další místa k oddychu. Největším parkem v Barceloně ale Güell není, tím je Ciuta Della. Je vyhledávaný všemi generacemi Barceloňanů, kteří zde tráví volný čas – hrají hry, chodí na procházky, sportují a nebo prostě jen relaxují, užívají si života a nikam nespěchají. Uniknout by vám nemělo ani nedaleké muzeum Pabla Picassa, který právě v Barceloně strávil své mládí a čerpal zde inspiraci k mnoha svým slavným dílům.

FC Barcelona – Eibar (letecky)│22. 2. – 23. 2. 2020│

FC Barcelona – Real Sociedad (letecky)│6. 3. – 9. 3. 2020│

FC Barcelona – SSC Neapol (letecky)│18. 3. – 19. 3. 2020│

FC Barcelona – Atlético Madrid (letecky)│24. 4. – 27. 4. 2020│

Od paelly po sangrii

Barcelona je také kosmopolitním městem nabízejícím úžasné spojení umění, historie a životního stylu. Všudypřítomná pohoda, úsměvy, žádný spěch a Barcelona, to zkrátka patří k sobě. Vyrazit si můžete i na řadu tradičních a vyhlášených specialit, kdo by neznal salámy chorizo, šunky jamón nebo nepřeberné množství paelly. Skuteční labužníci si zkrátka na východě Španělska přijdou na své. A pokud ještě nebudete mít dost, pak vás už zcela jistě zasytí tradiční dezert churos, což jsou smažené tyčinky z koblihového těsta, které se podávají s různými druhy čokoládových, vanilkových a jiných sladkých omáček. A to všechno pak můžete zapít večer při západu slunce na pobřeží Středozemního moře třeba tradiční sangrií. Dokážete si vůbec představit lepší zakončení dne?

 

Stará dobrá Barceloneta nebo nudistická Mar Bella?

Při návštěvě Barcelony by byl snad hřích nezajít alespoň na jednu ze stovky pláží, které katalánská metropole nabízí. Zaujmou vás svou pestrostí a rozmanitostí. Kultovní pláží Barcelony je nekonečná a překrásná Barceloneta, pro Španěly nejkrásnější pláž na světě. Písečná seniorka je ideální zejména pro rodiny s dětmi, protože je na nenáročném a pozvolném terénu, takže vyloženě vybízí k relaxaci. Navíc z ní vede lanovka přímo na nedaleký pahorek Montjuic. Pro milovníky jídla je tu zase pláž Nova Icaria – doslova posetá bary a restauracemi nejen s místními specialitami. Sportovní nadšenci si přijdou na své na pláži Bogatell, která je díky dlouhým plážovým úsekům ideální na projížďky na kolech či in-line bruslích po promenádách. Milovníci těch adrenalinovějších sportů jako vodních skůtrů, surfů, kiteboardingu, kajaku či katamaránu se pak určitě vyřádí na Mar Belle – ale pozor, Mar Bella je jednou z velmi mála nudistických pláží Barcelony. Přesto jednou z nejlepších a nejnavštěvovanějších. Třeba se vám poštěstí a narazíte právě tam také na nějakou krásně opálenou a temperamentní Španělku. Z tamních dam a slečen doslova čiší úžasná energie a jen málokdy vás pustí ke slovu. Pak ale nezaručujeme, že se budete chtít vrátit zpátky…

Už nyní pro vás zase nabízíme plno zájezdů nejen do Barcelony za nejlepším světovým fotbalem. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!


FOTO: Google