Arsenal má vše, aby se stal mistrem: proč jsou Gunners favority?

9 minut čtení
Autor: Jakub Vaverka

Premier League se po Novém roce překlopila do své druhé poloviny. Na obou koncích tabulky probíhají nelítostné boje o pozice. Na čele se však od úvodního kola prakticky nic nezměnilo. První místo patří londýnskému Arsenalu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Proces, kterému stojí za to věřit

Mikel Arteta se stal trenérem Arsenalu v prosinci 2019. Od bývalého hráče klubu a do té doby asistenta Pepa Guardioly v Manchesteru City se očekávalo, že na Emirates Stadium přinese úspěch a stabilitu. Nahradil Unaie Emeryho, který s týmem bojoval o top 4 a došel až do finále Evropské ligy.

V sezonách 2019/2020 a 2020/2021 skončili Gunners na osmém místě. Španěl neustále opakoval veřejnosti a příznivcům, aby věřili procesu, který v rudé části severního Londýna se svými spolupracovníky a hráči vytváří.

Několikrát se objevily zvěsti o Artetově odvolání vedením klubu, protože zejména po výsledkové stránce se Arsenal neposouval kupředu. Arteta tlak a kritiku ustál a v sezoně 2021/2022 dotáhl Kanonýry na páté místo v Premier League. I za to si ale vysloužil negativní komentáře, protože Gunners dlouho byli v top 4.

Zdroj: amazon.com/All or Nothing: Arsenal

Trpělivost růže přináší. To je nejen známé přísloví, ale také životní pravda. V exkluzivním dokumentu Amazon Prime Všechno nebo nic jsme mohli vidět, že atmosféra v Arsenalu je na vzestupu, mladí hráči jsou stále sebevědomější a nenechávají nikoho na pochybách, že Mikel je tím pravým mužem pro tuto práci. Sezona 2022/2023 dokonale ukazuje, že postupu trenérského učně Pepa Guardioly se vyplatí věřit.

„Měl jsem to štěstí, že jsem byl nedávno na tréninkovém hřišti. Všechno se změnilo tak, že mám pocit, že manažerem tréninkového hřiště je z 95 procent Mikel, který to všechno změnil. Vnímání klubu se změnilo, je tu mnohem lepší zázemí, lepší vybavení, hřiště, prostě všechno, na co si vzpomenete.“

Cesc Fabregas o Artetově vlivu

Krásný fotbal a úspěšné výsledky

Arsenal je na nejlepší cestě získat první titul po 19 letech. Gunners hrají útočný fotbal, který je zdobil ve zlaté éře na začátku tisíciletí. Samozřejmě jsou zápasy, kdy to prostě musíte nějak „ukopat„. Artetův tým ale nezapomíná, že chce bavit diváky a být při tom úspěšný. Zvládnutí těžkých zápasů proti Manchesteru United, Chelsea, Liverpoolu a Tottenhamu Hotspur je toho jasným důkazem.

Je konec února a Arsenal je stále první. Nyní se otevřeně hovoří o tom, že je hlavním favoritem na zisk titulu. Ale Manchester City se svým trenérem Guardiolou a ofenzivním tankem Haalandem nesloží zbraně až do konce sezony.

Proto není třeba usínat na vavřínech a být opatrný. Na Emirates Stadium jsou si toho dokonale vědomi. I zpackaný závěr loňské bitvy o pozice zaručující Ligu mistrů je pro ně velkým mementem.

Zdroj: arsenal.com

Na druhou stranu prohry a zklamání, kterými si Arsenal pod Artetou prošel, mohou posloužit jako potřebná dávka zkušeností ve chvílích, kdy se chystá zlom sezony 2022/2023. Hráči vědí, co mají dělat, bojují jeden za druhého a je to cítit. Co by například Chelsea, Liverpool nebo Tottenham daly za takovou kabinu, jakou mají nyní Kanonýři. Jednou z hlavních opor je bezesporu Granit Xhaka, který se v očích fanoušků stal z nuly hrdinou.

„Zasloužíme si být tam, kde jsme, musíme jít dál a nepřestávat věřit, že můžeme dokázat něco výjimečného.“

Granit Xhaka po svém 200. startu v dresu Arsenalu

Nenápadný muž v pozadí

Mikel Arteta je mužem, o kterém se v souvislosti s budováním současného úspěchu Arsenalu mluví nejvíce. Samozřejmě, že je trenérem, účastní se tiskových konferencí, komunikuje s médii, dělá klíčové kroky a nakonec rozhoduje o tom, kterých jedenáct hráčů se objeví v základní sestavě.

Ale není to jen o něm. Mikelovým důležitým spolupracovníkem je sedmadvacetiletý Carlos Cuesta. Do Arsenalu přišel v roce 2020 po vítězství v FA Cupu a nastoupil na pozici Development Coach (trenér individuálního rozvoje). Dá se říct, že není jen trenérem, ale také psychologem. Výborně komunikuje s hráči, kteří ho nenechávají na holičkách.

Zdroj: trainingground.guru – Carlos Cuesta

Ví, co potřebují, snaží se jim porozumět a posouvá je dopředu. Hodně mu pomáhá jeho charisma a to, že mluví šesti jazyky. Konkrétně umí anglicky, španělsky, italsky, portugalsky, francouzsky a katalánsky. Cuesta sbíral zkušenosti v Atléticu Madrid a FC Porto, ale právě na Emirates Stadium naplno dokazuje, že i když není příliš vidět, jeho pozice v klubu je nesmírně důležitá.

Pěkným příkladem je situace útočníka Eddieho Nketiaha. Muž, který byl jednou nohou z Arsenalu venku a kterému se blížil konec smlouvy, je nyní jedním z nejdůležitějších článků ofenzivy Gunners. Souhlasíte, že se během těchto měsíců neuvěřitelně individuálně rozvinul? A nemluvíme jen o výkonech na hřišti, ale také o psychice. Ano, za tuto proměnu musíme alespoň částečně vděčit i Carlosi Cuestovi.

Citlivé zásahy do týmu

Poté, co Mikel Arteta vyřešil své starosti s Pierrem-Emerickem Aubameyangem, španělský kouč bedlivě sleduje, kdo do kabiny Gunners přichází. To jsme viděli i v zimě. Arsenal se ucházel o několik hráčů, ale nerozhodovaly jen finanční požadavky nebo kvalita na hřišti, ale také osobnostní prvky.

Nepřekvapivě se do týmu dostali Leandro Trossard z Brightonu a Jorginho z Chelsea. Není pochyb o tom, že oba budou přínosem. V jednom případě možná dlouhodobě, v druhém krátkodobě. Přesně tak uvažují i Gunners. Nebudují úspěch na sezonu, ale na roky dopředu.

Dan Ballard – Folarin Balogun – Charlie Patino – Auston Trusty

Hráči jako Ramsdale, Saliba, Odegaard, Saka nebo Martinelli mohou tvořit páteř týmu po desetiletí. K tomu si připočtěte kluky, kteří čekají na příležitost v prvním týmu na hostování. Například Folarin Balogun, který je zapůjčen ve francouzské Remeši, pravidelně střílí góly a bude bojovat o pozici nejlepšího střelce celé Ligue 1. Ve stejné lize sbírá důležité zkušenosti Nuno Tavares, který se stal jednou z opor Marseille.

A co Charlie Patino? Mladík, který je nejen jedním z dirigentů zálohy Blackpoolu, ale také jednou z největších opor klubu v současném ročníku. Budoucnost pro Gunners vypadá pozitivně. Poznamenejte si také jména jako Dan Ballard a Auston Trusty. Je téměř jisté, že o nich v příštích letech pravidelně uslyšíte.

Gooners react: Známí fanoušci Arsenalu: Beau s babičkou

Sestava, která dává smysl

Tahy Arsenalu nejsou náhodné. Opět se vracíme k úvodu a k tomu, že jde o proces. Mikel Arteta skládá úspěch Gunners jako LEGO. Postupně přidává další a další dílky. Proniká do psychiky hráčů a ví, jak s ní vhodně pracovat. Fotbalisty Arsenalu může například motivovat prázdná vitrína, když vstoupí do tréninkového centra. Je na nich, aby ji v příštích sezonách zaplnili trofejemi.

Fanouškovská základna Kanárků je trpělivá a věrná, ale opravdu potřebuje, aby první tým už udělal velký úspěch. Pokud se tak nestane v probíhající sezoně, byla by to pro komunitu kolem Arsenalu opravdu velká rána.

Není však důvod malovat čerta na zeď. Atmosféra na stadionu je nesrovnatelná s předchozími lety. Mimo jiné klub pro své fanoušky připravil koncept „Gooners reagují„, kde asi nejznámější dvojicí je babička s vnukem. Oblibu si získala také „Bench Cam“, která zachycuje emoce trenéra Artety a celé lavičky.

Sezóna je ještě dlouhá, ale…

Při pohledu na výkony jednotlivých klubů Premier League, které mají šanci promluvit do konečného boje o titul, je na tom momentálně nejlépe Arsenal. Proti Aston Ville získal nesmírně důležité tři body po vítězství 4:2. Vítězný gól v nastavení byl o to cennější, jelikož Manchester City překvapivě ztratil body proti nováčkovi z Nottinghamu.

Každopádně Cityzens mají jistě ty nejvyšší ambice, ať už v domácí soutěži, nebo v Lize mistrů. Své ďábelské rohy vystrkuje také Manchester United, a to především díky famózní formě Marcuse Rashforda, takže ani druhý manchesterský klub není z boje o titul vyřazen.

Newcastle United předvádí sympatický fotbal, ale na boj o nejvyšší příčky si Magpies budou muset ještě chvíli počkat. Tottenham Hotspur je daleko a o Chelsea a Liverpoolu nebudeme z úcty k jejich fanouškům v souvislosti s bojem o trofeje v probíhající sezoně psát. Dalo by se také říci, že jestli Arsenal v sezóně 2022/2023 nevyhraje, bude to i přes to stejně krásná sezóna.

VSTUPENKY A ZÁJEZDY NA ARSENAL FC