Arsenal, Hotspur či Crystal Palace. Jak vznikly názvy londýnských klubů?

Autor: Braňo Hujo
5 minut čtení

zdroj: TheAthletic.com

Kolikrát změnil Arsenal svůj název, co má společného král Jindřich IV. s Tottenhamem nebo který zábavní park to dotáhl až do Premier League?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

ARSENAL – název až po přestěhování na sever

Arsenal ve skutečnosti neznamená nic jiného než arzenál, sbírku zbraní a vojenského vybavení. Základem je opět oblast, kde klub začínal. Royal Arsenal byl rozsáhlý komplex na jižním břehu Temže ve Woolwichi na jihovýchodě Londýna. Komplex, který se původně jmenoval Woolwich Warren, sloužil k výrobě výzbroje a munice pro britské ozbrojené síly.

Jeho základy položili zaměstnanci soustružnického a ryteckého studia Dial Square, které sídlilo ve Woolwichi. Skupina vedená Skotem a bývalým hráčem Kirkcaldy Wanderers Davidem Danskinem založila klub s názvem Dial Square FC. Toto pojmenování však vydrželo jen několik týdnů a přesně jeden zápas. Klub byl následně přejmenován na Royal Arsenal. Ani to však nemělo dlouhého trvání. Přišel postup do druhé ligy Football League a v roce 1893 se název opět změnil. Tentokrát na Woolwich Arsenal Football and Athletic Company Limited (zkráceně Woolwich Arsenal).

Nejslavnější éra v historii Arsenalu. foto: arsenal.com

Definitivní podoba názvu, Arsenal FC, se ujala v roce 1913, kdy se klub přestěhoval do severolondýnské čtvrti Highbury, což bylo mimochodem nesmírně drzé a značně to rozzlobilo kluby z Tottenhamu a Chelsea… Jenže FA tento přesun schválila.

TOTTENHAM – Do historie klubu se zapsal i král Jindřich IV.

Určitě jste si alespoň jednou položili otázku, co znamená název Hotspur. Ve staré angličtině označovalo impulzivní lidi, kteří rychle vzplanou a dělají unáhlená rozhodnutí. V neposlední řadě byl „Hotspur“ také přezdívkou slavného sira Jindřicha Percyho, hrdiny anglických bitev proti Skotům.

Jindřich Percy byl velmi statečný rytíř, ale měl jednu slabost – vyhledával konflikty. Do jednoho z nich se dostal se svým bratrancem – králem Jindřichem IV. Percy zemřel při vzpouře proti králi.

Co to však má společného s klubem v severním Londýně? Ačkoli život Jindřicha Hotspura skončil otevřenou vzpourou proti panovníkovi, Percyové nedopadli špatně. V průběhu let byl dokonce odměněn pozemky a tituly. Jedním z darů byla oblast ležící tehdy severně od Londýna známá jako Northumberland Park.

A právě na tomto místě byl v polovině 19. století založen kriketový klub Hotspur, který do názvu klubu převzal přezdívku vzdáleného příbuzného majitele pozemku. V srpnu 1882 se několik mladých členů klubu sešlo na Tottenham High Road a diskutovalo o možnosti založit fotbalový klub. Kriketový klub jim poskytl určitou finanční podporu na nákup dřeva na stavbu branek, stožárů, pásky, psacích potřeb, razítek a samozřejmě míčů. Tým si připravil vlastní hřiště a začal hrát přátelské zápasy na Tottenhamských vřesovištích.

Klub však neměl stálý název a teprve po nějaké době, když si vydobyl prostor pro svou existenci, začalo jeho vedení uvažovat o tom, jak se vlastně bude jmenovat. Zpočátku to vypadalo na Northumberland Rovers. Pak se ale ozvalo několik chlapců z původního kriketového klubu s tím, že nechtějí hrát pod jiným názvem než Hotspur. Jednak byli kriketovému týmu vděční za pomoc a také se jim líbila legenda o siru Percym.

Není známo, zda klub bez těchto hráčů nemohl fungovat, nebo zda se název Hotspur zalíbil i ostatním, ale nakonec se tým pod tímto názvem oficiálně zaregistroval. A tak tomu bylo dodnes.

CRYSTAL PALACE – historie zahalená tajemstvím

Další z londýnských klubů, tentokrát z jihu města, pojmenovaný podle zábavního parku z roku 1851. Celá budova byla na svou dobu futuristická a vyrobená ze skla a železa. Nejprve stál v Hyde Parku v centru Londýna, ale později se přestěhoval na Sydenham Hill na jižním břehu Temže.

Součástí parku a jeho okolí byly obrovské zahrady, kam se lidé chodili bavit. Právě v těchto zahradách vznikla fotbalová hřiště. Hrála se zde dokonce dvě finále FA Cupu. Jedno v roce 1895 a druhé v roce 1914. V roce 1936 však budova lehla popelem při obrovském požáru, který byl podle dochovaných záznamů vidět až ze 175 kilometrů vzdálené Francie.

Ale abychom se vrátili ke klubu, jehož název byl inspirován právě touto budovou. Jeho historie je zahalena tajemstvím. Byl založen někdy kolem roku 1863 a lidé, kteří jej reprezentovali, se dokonce zúčastnili ustavující schůze Fotbalové asociace (FA). Jenže v roce 1875 zanikl a po další tři desetiletí se ve fotbalových statistikách žádný klub s názvem Palace neobjevil. Teprve později přijali název Crystal Palace fotbalisté týmu, který měl pronajatý areál Crystal Palace. A přestože toto jméno nesou dodnes, zdá se, že s původním klubem nemají nic společného.

ZÁJEZDY NA PREMIER LEAGUE