Argentinské Superclásico je zážitkem na celý život

5 minut čtení

Zápas zápasů, zájezd zájezdů. Pravidelně cestujeme po celém světě za fotbalovými zážitky. Ale výlet do fotbalem dýchající Argentiny nemá obdoby. Fanoušci jsou všude a fandí z plných plic. Místní Fanáticos jsou ochotni za svůj klub položit i život. Platí to zejména v největším fotbalovém derby mezi dvěma nesmiřitelnými rivaly – Boca Juniors a River Plate.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Tak daleko, a přece na dosah!

Přestože je Buenos Aires od středu Evropy vzdáleno více než 10 000 km, časový rozdíl je v kontextu vzdálenosti velmi příznivý, pouhých pět hodin. A tak se díky vřelosti místních Porteňos návštěvníci rychle přizpůsobí. Argentina je jednou z nejrozvinutějších zemí Jižní Ameriky, přesto nás po příjezdu okamžitě ohromila vůně exotiky.

Buenos Aires – to nejlepší z Latinské Ameriky

Během cesty jsme navštívili několik okouzlujících míst. Jedním z nich je nejstarší čtvrť Buenos Aires, San Telmo. Tato oblast je mimořádně oblíbená díky jedinečné kultuře a zábavě, kterou návštěvníkům nabízí. Ranní nákupy na trhu a večerní pouliční tango? Cokoli se vám líbí.

Na sever od Buenos Aires leží „Benátky Jižní Ameriky“ – Tigre. Na dlouhý seznam našich argentinských zážitků přibyla plavba lodí v Tigre. Okouzlila nás také čtvrť Recoleta s domy v pařížském stylu nebo hřbitov Cementerio de la Recoleta, kde je z mnoha slavných osobností argentinské historie nejnavštěvovanější milovaná Evita Perón.

Dalším příjemným faktorem byli místní obyvatelé, kteří jsou k turistům milí a vstřícní. Tímto je zdravíme.

Milovníci dobrého jídla si určitě přijdou na své. Nechybí zde kvalitní steaky, čerstvé ryby a oblíbené červené víno Malbec. Proč jsou argentinské steaky tak chutné? Místní obyvatelé znají odpověď:

„Krávy by neměly chodit po kopcích, protože se namáhají, svaly jim tuhnou a maso je tvrdé. Tady krávy chodí jen z kopce, a proto jsou steaky křehké a chutné.“

Za půlkilový steak jsme zaplatili asi tři stovky. Muchas gracias!

Krásy La Bocy

Městečko La Boca patří k nejvyhledávanějším. V uličce Caminito stojí barevné domky pomalované pouličními umělci. Vzniklo zde také oblíbené tango Caminito. Hlavní atrakcí La Bocy je ikonický stadion La Bombonera, kde hraje své domácí zápasy Boca Juniors. Za Bocu hrála taková jména jako Maradona, Riquelme nebo Tevez. Vliv tohoto velkoklubu je cítit v celé čtvrti. Logo Boca, sochy velikánů a žlutá a modrá barva jsou opravdu všude.

Ve fotbalovém světě se šušká o novém stadionu Boca Juniors. Ten by měl mít kapacitu více než 112 tisíc míst. Zda bude skutečně postaven, ukáže až několik příštích let.

Superclásico – víc než zápas

Boca Juniors a River Plate jsou soupeři na život a na smrt. Něco podobného byste na světě hledali jen těžko. Týmy se proti sobě postavily 259krát a za tu dobu tento zápas už dávno přesáhl hranice fotbalu. V den Superclásica se v Buenos Aires zastavil čas. Jediné, na čem záleží, je fotbal.

Ulice jsou plné očekávání a vzrušení. Fanoušci v klubových barvách jsou vidět na každém kroku. Protože kapacita stadionu je omezená, většina fanoušků se na zápas nedostane. To jim však nebrání v tom, aby zápasem žili a podporovali svůj klub i venku.

Šťastlivci se vstupenkou čekají před branami stadionu s dostatečným předstihem. Když jsme se dostali na tribunu, do výkopu zbývala ještě asi hodina. Stadion už byl zaplněný téměř do posledního místa. Fanklub River Plate zpíval své chorály a nám běhal mráz po zádech. Slyšet zpívat vyprodaný Monumental je zážitek na celý život.

Zápasy argentinské ligy v hlavním městě se z bezpečnostních důvodů hrají pouze za přítomnosti domácích diváků. Derby je tedy rozhodně bezpečné pro všechny. Nenechte se však zmást, nepřítomnost fanoušků hostů nijak neubírá na skvělé atmosféře. Domácí diváci na sebe dokonce pokřikují a bučí – prostě jiný svět.

Samotný zápas nezklamal a splnil naše očekávání. Neúnavné fandění, těsné vítězství domácích na penalty v prodloužení a ne méně než deset žlutých a sedm(!) červených karet. Pravá argentinská divočina. Euforie domácího týmu po závěrečném hvizdu rozhodčího se dá jen těžko popsat. Fanoušci zpívali ještě hodinu po zápase. Něco takového jsme ve fotbale v žádné části světa ještě neviděli.

Zápas „mezi nebem a zemí“ je událost, kterou je třeba zažít na vlastní kůži.

Zážitek z fotbalu se Superclásicem ale nekončí

Kromě velkého derby jsme navštívili ještě dva další zápasy. Legendární klub Independiente nastoupil v argentinské Liga Profesional proti Belgranu z Córdoby. Atmosféra na zápase byla skutečně dechberoucí. Fanoušky neodradilo ani deštivé počasí, ani aktuální špatná forma klubu. Po celý zápas byli odhodlaní dotlačit domácí tým k vítězství. A to se jim také podařilo. Místní příznivci nám ukázali, jak vypadá opravdová věrnost a klubový fanatismus. Klobouk dolů!

V rámci výletu se nám také podařilo dostat se na zápas Copa Libertadores. Jedná se o nejprestižnější fotbalovou soutěž v Jižní Americe, podobnou naší Lize mistrů. Domácí Racing Club hostil slavný brazilský klub Flamengo, za který hrávaly legendy jako Zico nebo Romário. V tomto zápase ukázal své zkušenosti například v Evropě populární Arturo Vidal. Jelikož se jednalo o mezinárodní zápas, byl stadion otevřen i pro hostující fanoušky, takže tribuny i hřiště nabídly strhující podívanou. Vinkl z přímého kopu na konečných 1:1 a dvě červené karty. Zápas jako argentinské víno.

Zajímavostí je, že Independente i Racing Club patří spolu s Boca Juniors, River Plate a San Lorenzo do takzvané velké pětky argentinského fotbalu.

Montevideo, město novodobého mistrovství světa ve fotbale

Aby toho nebylo málo, podívali jsme se také do nedaleké Uruguaye. Do hlavního města Montevidea se z Buenos Aires dostanete za pár hodin. Existuje několik možností, jak se tam dostat. My jsme se rozhodli pro projížďku lodí.

Pro fotbalové fanatiky je Uruguay výjimečným místem. Stojí zde slavný stadion Estadio Centenario. Na něm se konalo historicky první mistrovství světa ve fotbale. Ve finále Uruguay porazila Argentinu 4:2, ačkoli Argentina po prvním poločase vedla 2:1. Zajímavostí je, že první poločas se hrál s míčem Argentiny a druhý s míčem Uruguaye. Z průběhu zápasu žije legenda, že právě výměna míčů stála za historickým obratem Uruguaye. Unikátním prvkem této tribuny je její věž, ze které je výhled na město.

Přímo na stadionu se nachází také fotbalové muzeum. Obsahuje několik exponátů z fotbalové historie, které potěší opravdové znalce. Zaujaly nás zejména podepsané reprezentační dresy Maradony a Pelého a také vůbec první zlatá Nike.

Pokud jste dočetli až sem, nepochybně už hoříte touhou navštívit Superclásico osobně. Tento fotbalový sen se může stát skutečností. Pojedete s námi?

ŽIVOTNÍ ZÁJEZD NA JIHOAMERICKÝ FOTBAL