Angličtí giganti v roli jasných favoritů. Co je čeká v honbě za evropskou trofejí?

5 minut čtení
Autor: David Zlomek

V obou evropských soutěžích z „druhého sledu“ zůstaly tři anglické týmy. Manchester United, Arsenal a West Ham. Přirozeně patří k hlavním favoritům na zisk trofeje. Ze svých rolí se nezříkají, ale vše berou s respektem. A co je vlastně čeká?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Napětí a… zase do Španělska?!

Zdá se, že Španělsko je pro Manchester United zemí zaslíbenou. V minulé sezoně ve skupině Ligy mistrů Villareal, v osmifinále Atletico Madrid. V té letošní, ač v Evropské lize, ve skupině Real Sociedad, ve vyřazovací části Barcelona a nyní sevillský Real Betis.

„Víme, co od Španělů čekat. Poznali jsme to proti Barceloně. Je to dobrý tým, mají plno hračičků, jsou šikovní s balonem. Musíme ze sebe vydat maximum,“ řekl po losu lodivod United Erik ten Hag.

Fanoušci už by si možná přáli poznat jinou fotbalovou kulturu, s losem se ale nehádá. Z United se však stal tým, který se neohlíží na soupeře. Naopak, jede si to svoje a jede jako mašina. Někteří označují trenéra ten Haga za kouzelníka, jiní líbají nohy stoperovi Martinezovi či zlatému klukovi Rashfordovi. Tenhle tým má jiskru.

Věděli jste, že…

  • půjde o první vzájemné soutěžní střetnutí těchto dvou klubů v historii
  • Real Betis trénuje někdejší trenér Realu Madrid či Man City Manuel Pellegrini
  • zimní přátelák vyhrál Betis 1:0
  • síly s Betisem změřily v EL dva české celky – Žižkov a Jablonec
  • Betis je prvním klubem z Andalusie, který kdy vyhrál La Ligu (1935)

Nelehký úkol pro Gunners

Arsenal měl lehčí úlohu než rivalové z Manchesteru. Gunners svou skupinu v EL ovládnuli, proto měli v prvním kole vyřazovací fáze volný los.

Do toho dalšího už ale musí. A čeká je pořádně nažhavený soupeř, a sice Sporting Lisabon. Tomu to v domácí lize moc nejde, určitě se v hlavním městě čekal boj o titul. To je ale mimo realitu, a tak jdou všechny oči na Evropu.

To by pro Arsenal mohla být komplikace. Sporting bude chtít postoupit za každou cenu, ukazuje to i postup přes dánský Midtyjlland. Lisabon svého soupeře venku smázl 4:0. V týmu, jenž vychoval Cristiana Ronalda, hraje spousta zajímavých hráčů. Ať už jde o odchovance Tottenhamu Marcuse Edwardse či lídra Pedra Goncalvese. Novou posilou je také dlouholetý hráč Arsenalu Hector Bellerin.

Bude to potřetí, co se tyto týmy na soutěžní scéně střetnou. První duel se datuje do sedmdesátých let minulého století, dvojzápas z roku 2018 je v živější paměti – tehdy postoupil Arsenal.

Kyperské dobrodružství pro Kladiváře

West Ham vyfasoval poměrně exotického soupeře. O postup se pobije s kyperskou Larnakou. Je dobré podotknout, že na rozdíl od výše zmíněných je tohle už Evropská konferenční liga.

„Bude to těžký soupeř, ale na Kypr se těšíme. Jsme nadšení, že jsme stále ve hře o tuto trofej. Uděláme vše proto, abychom ji získali.“ – David Moyes, kouč Hammers

Z vyššího patra spadla Larnaka kvůli své pozici ve skupině. Pod sebe dokázala stlačit Dynamo Kyjev, horší to bylo proti Fenerbahce a Rennes. V prvním vyřazovacím kole pak zástupce Kypru přešel přes ukrajinské Dnipro.

Bude to vůbec poprvé, co se Hammers v soutěžním utkání setkají s kyperským týmem. Larnaka, jež vyznává žlutou a zelenou, vede ligu, nepůjde tedy o lehký oříšek.

I přes to je West Ham velkým favoritem, a to i s duem Čechů, kteří mají o motivaci postaráno. Finále této soutěže se totiž odehraje v pražském Edenu. Tedy na místě, kde jejich kariéry raketově vystřelily.

Neváhejte a vyražte na evropské dobrodružství s námi. Podívejte se na nabídku zájezdů a zažijte nejen famózní fotbal, ale také Londýn a Manchester v celé své kráse.

👉 Manchester United – Real Betis (letecký zájezd)
👉 Arsenal – Sporting (letecký zájezd)
👉 Zájezdy na všechny evropské poháry ZDE
👉 Zájezd na finále Evropské ligy (30.5.2023 – 1.6.2023)