Anglická snídaně: Kane je prokletý. Kdo v září vystřídá Pochettina?

3 minuty čtení

Nekorektní a bez obalu, taková je Anglická snídaně! Phillips už má víc titulů než Gerrard a Kane dohromady, Allardyceovi chyběly zkušenosti, Kane musí vystoupit z prokletí Tottenhamu a Chelsea má do září trenéra. To všechno najdete v souhrnu posledního 38. kola!

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Protože o titulu už bylo rozhodnuto a školní rok pomalu končí, poslal Pep Guardiola na výlet do Londýna školku, která na Brentfordu prohrála 0:1. Vadilo to někomu? Těžko. Třeba takový Kalvin Phillips už má více titulů, než Steven Gerrard a Harry Kane dohromady. Jeden. Arsenal zase ukázal, že když nehraje pod tlakem, vypadá skoro jako City. Prostě typickej syndrom průměráků. Kanonýři nakonec dali Wolves na cestu domů bůra, když od pomyslného kanára v prvním setu Vlky ušetřil jen odvolaný gól Parteye.

Granit Xhaka, který se loučí s Arsenalem a pravděpodobně zamíří do Leverkusenu za Adamem Hložkem a Patrikem Schickem, dal ve svém posledním utkání na Emirates Stadium dva góly. To chtělo na rozloučenou ještě červenou, aby to bylo stylové. Jen tak mimochodem, Xhaka se loučí po sedmi sezonách v Premier League se dvěma vyloučeními celkem. To samé stihl Casemiro za první rok.

Allardyce nemá zkušenosti, Kane má zase smůlu

Rozlučkových gólů ale bylo v posledním kole víc. Naposledy se v současných barvách trefili také Bobby Firmino za Liverpool a Lucas Moura za Tottenham. U něho to snad nebyl jen poslední, ale možná i první gól, ne? Tušili jste vůbec někdo, že tam ještě pořád hraje? Bezcenným gólem na 4:1 v 95. minutě doklepl poslední hřebíček do rakve Leedsu. Ano, chápete to správně, aby daly Slepice čtyři góly, musí nastoupit proti sestupujícímu týmu. Tady holt ani talentovaný kouč Sam Allardyce nepomohl. Musí ještě posbírat pár zkušeností, každý nezáří hned od mládí jako Roy Hodgson v Crystal Palace.

Když už jsme u gólů Tottenhamu, tak Harry Kane podruhé v životě dosáhl na 30 gólů za sezonu a ani jednou se v těchto případech nestal králem střelců. V sezoně 2017–18 ho se 32 góly pokořil Mohamed Salah z Liverpoolu a letos se 36 góly Erling Haaland. Tomu už se říká tottenhamská kletba. Harryho z ní dostane jedině přestup… Třeba takový Manchester United by se možná mohl poohlížet po útočníkovi. Nechci radit, ale Wout Weghorst s bilancí 0 gólů a 1 asistence v 18 zápasech možná není úplně ideální variantou.

Koho za Pochettina?

Liverpool už o nic nehrál, na Ligu mistrů neměl nárok, Southampton zase nemohl uniknout z pásma sestupu. Tak se oba týmy domluvily, že si to dají bez brankářů. Nakonec 90 minutová power play nabídla osm branek a spravedlivou hokejovou remízu 4:4. Kromě Southamptonu a už zmíněného Leedsu jde dolů také Leicester. Ten se loučí s elitou sedm let od mistrovského titulu a stále u toho je Jamie Vardy. Takový „progres“, to jsem si myslel, že je možné jen u Arsenalu.

Chelsea na závěr sezony remizovala s Newcastlem 1:1. Hvězdná posila Joao Felix měl přitom před zápasem nakročeno ke koruně krále střelců. Stačilo jen, kdyby dal Newcastlu 33 gólů. Škoda. Kdyby vám před sezonou někdo řekl, že jeden z těchto týmů zamíří po posledním kole do Ligy mistrů a druhý se zachrání, asi by vás to nepřekvapilo. Jen byste pravděpodobně čekali opačné pořadí.

Po průběhu sezony vás už může překvapit snad jen to, že se Chelsea skutečně zachránila. Jedinou výhrou The Blues letos je, že se zbavili dvou tělocvikářů Grahama Pottera a Franka Lamparda. Tou horší zprávou je, že v září budou hledat náhradu za Mauricia Pochettina.

Mitrovič nesnáší United a anglické Drnovice do Premier League

Aleksandar Mitrovič musí mít Manchester United fakt rád. V březnu proti nim zabil svůj Fulham v FA Cupu, když začal mlátit Rudé ďábly jakoby se nechumelilo a dostal dlouhý trest. Tentokrát v posledním ligovém kole pro změnu odmítl poslat z penalty Fulham do vedení 2:0 a United nakonec zápas otočili. Jak moc musíte kopnout blbě penaltu, když vám ji chytí David de Gea, který jde při pokutových kopech vždycky chladnokrevně na druhou stranu, než kam letí míč…

Do Ligy mistrů nakonec z Premier League míří Manchester City, Arsenal, Manchester United a Newcastle, do Evropské ligy Liverpool s Brightonem a po Evropské konferenční ligy Aston Villa. Tottenham s Chelsea míří leda tak do pr… A v příští sezoně se můžeme těšit na nováčky z Championshipu Burnley, Sheffield United a Luton. Právě tým z okrajové části Londýna, jehož stadion připomíná Drnovice, tak dál žije svůj sen.

V roce 2014 Luton postupoval do čtvrté ligy League Two, o čtyři roky později do League One, v roce 2019 se poprvé podíval do Champioshipu a nyní poprvé zamíří mezi elitu. U všech postupů byl Pelly Ruddock Mpanzu a stal se prvním fotbalistou v historii, který s jedním klubem postoupil z neprofesionální Conference Premier až do Premier League. Jen pravděpodobně dělal před pár lety k fotbalu ještě zedníka, teď už si snad fotbalem aspoň na fazole se slaninou vydělá.

Z naší nabídky doporučujeme

Fotbalovou sezonu máme pomalu za sebou, ale s námi můžete vyrazit nejen za fotbalem. Podívejte se na naši aktuální nabídku a těšíme se zase po letní přestávce s Anglickou snídaní. Jsme rádi, že jsme vás mohli po celou sezonu bavit bez obalu a nekorektně, tedy přesně tak, jak to máme rádi.