Allianz Arena: Chameleón nebo fotbalový stadion?

Rok 2005 byl pro Bavorsko, tedy hlavně pro Mnichov, důležitý. Ne proto, že se jim vydařil Oktoberfest více než po minulé roky, ale třetí největší město Německa se konečně dočkalo nového fotbalového stadionu. Dočkalo se je správný výraz, protože o jeho výstavbě se dokonce hlasovalo v referendu. Téměř 66% Bavorčanov hlasovalo za. Inu, Německo není Slovensko a německá preciznost není ta slovenská. V Německu vláda nevytahuje z klobouku milionové částky, které vyčlení na Národní fotbalový stadion bez jakékoliv veřejné diskuse. A co si to vlastně Mnichované za necelé tři roky postavili?

Matka dvou synů
Allianz Arena se stala matkou dvou synů TSV 1860 Mnichov a slavnějšího FC Bayern Mnichov. Oba tyto týmy dosud vyhrávali a přehrávali své zápasy na Olympijském stadionu, takže věděli, že jejich společný život bude fungovat iv novém stánku. Aby to bylo fér, tak když hraje doma Bayern, stadion svítí červeně, když hraje TSV 1860, svítí modře. A když tu hraje Nationalelf, svítí bíle. Všechny sedačky jsou však šedé. Vypadalo by to přece zvláštní, kdyby byla třetina stadionu modrá, třetina červená a zbytek bílý. Takto stadion obarví fanoušci svými dresy a ať každý vidí, kdo je tady doma. Allianz Arena je hotový chameleon. Spravedlivý, který přeje oběma klubům stejně. I Bayern, i TSV 1860 zde své první zápasy vyhráli.
Allianz Arena Bayern Mníchov vstupenky
Sice žádné legendy, o to větší události
Allianz Arena je příliš mladý stadion na to, aby se o něm vyprávěly příběhy z generace na generaci. Žádní duchové, žádné prokletí, žádní strašáci. Tedy až na jednoho. Psal se rok 2012 a elektrizující atmosféra provázela finále Ligy mistrů. Velký zápas, Bayern Mnichov proti tápající Chelsea. Domácí si nic jiného než vítězství nepřipouštěli. Do 88. minuty vedli 1: 0 a vše nasvědčovalo tomu, že Mnichov zažije oslavy bujarejšie jako Oktoberfest. Jenže dvě minuty před koncem řádné hrací doby poznali Mnichované svého strašáka – jmenoval se Didier Drogba. 120 vteřin před koncem vyrovnal, aby Chelsea mohla vyhrát na penalty. Po tomto zápase by Allianz Arena nejraději svítila načerno. Smutná událost pro fanoušky mnichovského týmu, ale i pro ty z Tottenhamu. Co s tím mají fanoušci „kohoutů“? Chelsea jim vítězstvím v Lize mistrů ukradla místenku v této prestižní soutěži, kterou si Tottenham vybojoval v Premier League. Jak by řekl Laco Borbély: „Aj takýto vie byť fodbal.“
Allianz Arena zažívá i radost. Tedy hlavně radost
Allianz Arena si pamatuje nejen smutné události. Stalo se jich tu i dost veselých. Bodejť by ne, když Bayern patří mezi nejlepší fotbalové kluby na světě. Jedním z nejpamátnějších momentů, který tu zažili fanoušci, je gól Roye Maakaya. Nizozemský ostrostřelec vstřelil nejrychlejší gól v historii Ligy mistrů. Potřeboval na tom pouhých 10 sekund a 12 setin. Síť rozvlnil v roce 2007 proti Realu Madrid po chybě Roberta Carlose v zápase, který pískal Ľuboš Micheľ a Bayern vyhrál 2: 1.

Jiným bláznivým úkonem bylo 5 gólů Roberta Lewandowského za 9 minut. Bude to právě polský kanonýr, komu se podaří vstřelit branku za méně než 10 sekund?

Smršť, která rozmetala Vlky z Wolfsburgu
Německá preciznost
Allianz Arena je důkazem německé preciznosti. Postavit něco takového gigantické a propracované za 31 měsíců, je skutečně obdivuhodné. Sice výsledný účet byl 340 milionů eur, ale když si vezmete, že rekonstrukce Zimního stadionu Ondreje Nepely stála 78 milionů , tak těch 340 milionů nevypadá vůbec hrozivě. Řeč čísel hovoří jasně: 4 miliony fanoušků ročně, 71 tisíc míst k sezení, 11 500 míst na parkování, více než 1350 gólů, tři barvy, dva kluby, jeden národní tým a hlavně nekonečná láska k fotbalu.

Moderní stánek poutá pozornost nejen fanoušků, ale i lidi z jiných oborů. Věnoval se mu například známý český architekt Adam Gebrian, který ho zhodnotil ze svého pracovního pohledu. Ve svém dokumentu o Allianz Areně perfektně zhodnotil všechny prostory a nabídl názor nefanúšika“. Za vše mluví jeho zhodnocení viditelnosti z hlediska:

 Jsme v nejvyšším bodě stadionu a také z něj je výborný výhled na hřiště, protože tribuny jsou velmi strmé. Ještě jsou i vykonzolované nad sebe, takže vytvářejí takovou trojici. Výborné řešení,
konstatoval architekt roku 2015 v Česku a dal tak jednoznačnou odpověď na častou otázku našich klientů. Tvrdíme to dlouhodobě i my, na stadionu je opravdu výborně vidět z každého místa a není třeba za každou cenu sedět téměř při trávníku na středové čáře. Skvělý zážitek a úžasnou atmosféru si vychutnáte z jakéhokoliv místa.

A co vy, jste si tady vychutnali nějaký nezapomenutelný zápas? Pokud ne, stačí si vybrat z bohaté nabídky!

Autoři: Tomáš Turek, Tomáš Sobotovič