5 nejlepších fotbalových filmů, které vybrali fanoušci

Na čtení následujícího textu vám stačí 3 minuty.

Přibližují život sportovců i fascinující příběhy ze světa sportu. Nabízíme výběr pěti filmů, které jste si zvolili za své oblíbené vy – sportovní fanoušci, jako reakci na výběr sedmi námi doporučených fotbalových snímků.

Prokletý klub (2009)

44 dní. Tolik vydržel na lavičce Leeds United nový trenér Brian Clough. Snímek Prokletý klub vykresluje příběh manažera, který se snažil do šatny vnést nový herní styl, který však odmítali sami hráči. Nedorozumění, špatná komunikace a neotřesitelné sebevědomí hlavního trenéra. Pokud vám bude Clough připomínat Mourinha, nebudete jediní …

Desítky vtipných situací a trefných poznámek udrží pozornost i náročnějšího diváka. Film má navzdory vzácnému zobrazování fotbalových zápasů spád, soustředí se spíše na zákulisí klubu. To mu však vůbec neubírá na atraktivitě. Dozvíte se také mnoho zajímavých informací, ale pozor – některé z nich jsou jen fikcí. Jedinečný film, který si zamilujete. A pokud ne, alespoň se pobavíte.

Ultras (2020)

Dvě generace fanoušků fotbalového SSC Neapol. Dva tábory, které se podporují, i mezi sebou soupeří. Snímek Ultras popisuje příběh lídra starší generace – Sandra, který se snaží uniknout ze života fotbalového chuligána. Má zákaz vstupu na stadion a před každým zápasem Neapole se musí jít nahlásit na policejní stanici. Poznává ženu, se kterou chce zůstat, ale fanklub to vnímá jako zradu. Jak se Sandro rozhodne? Zvítězí láska ke klubu nebo upřednostní vztah?

Během celého filmu je cítit napětí mezi starší a nastupující generací ultras. Jednotliví členové se velmi dobře znají, ale obě strany mají rozdílné představy, jak má vypadat podpora klubu. Film častokrát zobrazuje násilné scény, typické italské domácnosti a temperamentní Jižany. Dílo Ultras je povinnou jízdou pro fanoušky Neapole, stejně i pro sledovatele Serie A či fotbalu.

Proč? (1987)

Československá tvorba z roku 1987 přibližuje fotbalový fanatismus, který se projevuje násilím, vandalismem a primitivismem i vůči obyčejným lidem – v tomto případě zejména ve vlaku. „Fanoušci“ na svém výjezdu do Banské Bystrice ničí vlak a šikanují ostatní spolucestující včetně průvodčí. Herci ve filmu mají podobné chování jako dnešní pseudofanoušci fotbalu. Kolik paralel se současností najdete v tomto snímku?

Po zveřejnění tohoto filmu byly různé reakce. Martin Dejdar dostal facku od neznámé ženy, která byla z jeho postavy znechucená. V Proč? účinkuje i Daniel Landa jako fanoušek Sparty, přičemž je skalním příznivcem Bohemians. Tento film je ukázkou morálky a srovnání toho, jak se člověk chová o samotě a ve skupině.

Vítězství (1981)

Období 2. světové války. V zajateckém táboře si spojenečtí vojáci krátí čas fotbalem. Jeden z německých důstojníků si mezi nimi všimne několika známých fotbalistů. Oba – v tomto období nepřátelské – tábory si dohodnou fotbalový zápas. Němci chtějí tuto událost využít jako propagandu, vojáci na útěk. Podaří se jim vyhrát a utéct?

Ve filmu si zahrají i Sylvester Stallone či Pelé. Snímek z roku 1981 nabízí i paralely války a fotbalu – když Michail Caine žádá pro svůj tým oblečení, prostor na trénování i potřebnou „výbavu“ na fotbal.

Bernský zázrak (2003)

Jeden z nejpamátnějších zápasů Německa. Hlavní děj se odehrává v roce 1954, kdy Sovětský svaz propouští německé vojáky ze zajetí. Nachází se mezi nimi i Richard, otec 11-letého Matthiase, nadšeného mladého fotbalisty. Jeho vzorem je místní hráč Helmut Rahn. I když Matthiasova rodina považuje fotbal za nesmysl, mladíkovi se nakonec podaří přesvědčit znechuceného otce, aby se vydali na MS 1954, které se odehrálo ve švýcarském Bernu.

Tento film vychází z reálných skutečností, jejichž dominantou je fotbalový zápas německé reprezentace proti Maďarsku. To bylo považováno za jasného favorita. Němcům, v týmu s Helmutem, se ale podařil malý zázrak

A malý-velký zázrak se podařil i německým bratrům Dasslerovým, kteří začali vyrábět sportovní tenisky pod celosvětově známými značkami. Jejich životní příběhy jsou unikátní – ze dvou sourozenců se stanou rivalové. Stejný název nese i film, který zařazujeme do žebříčku jako bonus.


FOTO: reprofoto/Youtube.com