5 fotbalových zápasů, které by neměly ujít žádnému fajnšmekrovi

Máte rádi fotbal a přemýšlíte, který zápas se vyplatí vidět přímo z horkého kotle na stadionu?

Považujete se skutečného fotbalového fanouška a dobrý zápas je pro vás malým svátkem? Připravili jsme pro vás výběr duelů, které byste pro jejich nezaměnitelnou atmosféru určitě měli zažít.

Dopřejte si výjimečné fotbalové zážitky po celém světě s cestovní kanceláří FotbalTour.cz.

Souboje odvěkých rivalů a desetitisíce fanoušků, jejichž skandování se nese nejen stadionem, budou zážitkem, na kterých jen tak nezapomenete.

1. Manchester United vs. Liverpool

V mnoha zemích je fotbal doslova náboženstvím, ale na Britských ostrovech je to ještě o level výš, proto na první místo vybíráme anglické derby. Pokud by měl fotbal jako hra rodný list, místo narození by jistě bylo v Anglii. Obrovská fotbalová tradice tu víkend co víkend definuje životní styl milionů domácích.

Když ale proti sobě nastoupí hráči Liverpoolu a Manchesteru United, zastaví se čas. Žádné jiné kluby totiž v zemi nenasbírali více ligových titulů a nedaly národnímu týmu více klíčových hráčů. Rivalita pouze 50 km vzdálených metropolí severozápadního Anglie je navíc podtržena i odvěkým ekonomickým soupeřením. Kdysi slavný přístav v Liverpoolu je v současnosti už jen vzpomínkou na rozmach v 19. století, dnešní nadvládu mimo hřiště potvrzuje průmyslový Manchester.

V den duelu jsou obě města na nohách. Tisíce domácích, ale i zahraničních fanoušků směřují na stadion a atmosféra začíná houstnout. Pokud jste na podobném zápase poprvé, doslova vás paralyzuje. To, co se odehrává během zápasu na hřišti a na tribunách, je nápor na všechny smysly, jaký dokáže nabídnout pouze anglický fotbal. A jestli vyhraje jedno nebo druhé mužstvo, věrní fanoušci svého oblíbence jen tak nezmění. O týden je tu přece nový zápas.

2. Real Madrid vs. FC Barcelona

Ve 20. století se fotbalová veřejnost nedokázala dohodnout, zda je lepší Maradona nebo Pelé a v 21. století máme podobnou dilema. Genialita Cristiana Ronalda a Lea Messiho totiž přinesla slavnému El Clásico, tedy souboji klubů Real Madrid a FC Barcelona novou dimenzi. Oba velikáni mají po třicítce a pokud je chcete ve vzájemném souboji sledovat živě, neváhejte, příležitostí už mnoho nebude.

Vztah královského Madridu a katalánské Barcelony je dokonalý příklad kulturní, politické a sportovní rivality. Říká se, že každé El Clásico trvá dva týdny. Už sedm dní před zápasem se doslova všude diskutuje, jak bude zápas probíhat, kdo je favorit či kolik padne gólů. A stejně dlouhý čas potřebný pro hodnocení zápasů plných emocí, které se uskuteční na 100-tisícovým stadionu Camp Nou nebo v 85-tisícovým fotbalovém stánku Santiago Bernabeu.

Pouze pár ráz v historii se stalo, že hráč jednoho či druhého týmu přestoupil přímo ke konkurentovi. Jde totiž o hřích, který se jen tak neodpouští a fanoušci ho hráči na hřišti soupeře vždy připomínají během celého zápasu. Rovněž se pouze párkrát stalo, že by domácí fanoušci vytlieskali hostujícího hráče. Když takový moment nastane, víte, že sledujete zápas, který se odehraje jen jednou za 10 či 20 let.

3. AC Milán vs. Inter Milán

Poslední z velkých lig na starém kontinentu, kde se na stadionech fandí „po starém“, je italská Serie A. Nenapodobitelnou atmosféru dodávají utkáním na Apeninském poloostrově Tiffosi, tedy italští fanoušci. Během 90 minut se na hřišti vystřídají všechny druhy emocí, radost i slzy. Tribunám kralují fotbalový ultras s grandiózními choreografiemi, neúnavně vlajícími vlajkami a efektní PYROS.

Když se budete rozhodovat, který ze zápasů navštívit, určitě nepřehlédněte Derby della Madonnina, tedy souboj milánských týmů AC a Inter. Sousedé z města módy se léta dělily o mistrovské tituly, při současném výsledkovém útlumu jim zůstalo pouze sdílení stejného stadionu. Hrdost hráčů a oddanost fanoušků stále radí bitvu o Miláno k největším fotbalovým utkáním, které můžete v Evropě zažít. Porazit rivala v zápase a v konečné tabulce soutěže je po ligovém triumfu druhý nejdůležitější ukazatel úspěšnosti sezóny.

Hluboce věřící Italové se nikdy nepřestanou modlit i k hráčům a trenérům milovaného mužstva. Pokud chcete sledovat náboženství jménem fotbal živě, určitě vycestujte do Itálie.

4. Fenerbahce vs. Besiktas

Nevídané, neslýchané a pro našince neuvěřitelné. Pokud jste již z klasických derby zápasů viděli všechny, doporučujeme vybrat se do Turecka. V Istanbulu působí hned několik velkoklubů a ať se v zápase setká jakákoliv dvojice, bude tam určitě pořádně horko.

Když zástupci Guinessovy knihy rekordů zjišťovali, kteří fanoušci vládnou svými hlasivkami tribunám, hlukoměr označil za vítězů právě příznivců tureckého klubu Besiktas. Pro horkokrevných fanoušky týmů Fenerbahce či Galatasaray by taková informace postačila k tomu, aby se snažili ještě více si vykřičet své hrdla a přispět tak k poražení soupeře. Oddanost a neomezená podpora fanoušků jsou pro turecké kluby opravdu příznačné a dokud se bude hrát fotbal, budou istanbulské stadiony nejhlučnější v Evropě.

Elektrizující atmosféru fotbalových zápasů v Turecku perfektně doplňuje řadu dalších možností, které město na dvou kontinentech nabízí. Na obou stranách Bosporské úžiny čekají architektonické klenoty, slavné trhy s jídlem či oblečením a skutečné zážitky pro chuťové pohárky v tradičních restauracích.

5. Boca Juniors vs. River Plate

Jdeme do finále, respektive do Jižní Ameriky. Více než 100-letá rivalita mezi dělnickou třídou a vyšší vrstvou, tak lze charakterizovat odvěký souboj mezi argentinskými kluby Boca Juniors a River Plate. Superclásico je zápas, který jednoduše třeba zažít.

Pro našince je výsledek zřejmě druhořadý, zápas si vás ale určitě získá neuvěřitelnou fanouškovskou vášní, která provází souboj nejen během zápasu, ale i dlouho před výkopem a několik dní po něm. Život v zemi se během zápasu zastaví a ti nejšťastnější sledují zápas přímo na stadionu.

Výlet do Jižní Ameriky je nesporně i zajímavá cestovatelská výzva. Pokud už se na toto dobrodružství dáte, doporučujeme prodloužit si pobyt a poznat zajímavá místa nejen v Argentině, ale i sousední Brazílii či Uruguayi. Garantujeme zážitek na celý život.

Máte chuť zažít výjimečný fotbalový zápas na vlastní kůži nebo chcete udělat radost svému blízkému, který po podobném zážitku dlouho touží? Lístky na fotbalové zápasy po celém světě i organizované zájezdy za sportovním dobrodružstvím nabízí cestovní kancelář FotbalTour.cz.