Znovu po dvou letech je tu Audi Cup!

píše Jiří Vokřál

 Luxusní Alianz Arena, nejlepší týmy světa. Čtyři fantastické celky, dva dny plné fotbalu. Bayern Mnichov každý lichý rok pořádá na svém stadionu přípravný turnaj Audi Cup, kterým začíná nová sezóna. Šestý ročník se odehraje tradičně na přelomu července a srpna v bavorské metropoli a o kvalitní podívanou rozhodně nebude nouze.

První Audi Cup se odehrál v roce 2009. Hlavní sponzor, automobilka Audi, slavil stoleté výročí své výroby a rozhodl se podpořit myšlenku předsezónního turnaje, který osloví nejlepší světové týmy. Projekt Audi Cupu navázal na pohár Franze Beckenbauera. Ten také pořádal Bayern, místo čtyř týmů si ovšem pozval pouze jednoho soupeře a odehrál s ním jeden zápas. Tento turnaj ovládly celkově tři týmy. V roce 2007 Barcelona (výhru zařídil jediným gólem v utkání mladík Lionel Messi), o rok později Inter Milán a v roce 2010 Real Madrid, hostitelům se trofej vyhrát ani jednou nepodařilo.

Scéna pro čtyři týmy

Jak už bylo řečeno, první Audi Cup se odehrál před deseti lety. Pořádající Bayern si tehdy pozval anglický Manchester United, italský AC Milán a argentinskou Bocu Juniors. Na turnaji zazářil Thomas Müller, který vstřelil za bavorský celek ve dvou utkáních dva góly a výrazně tak pomohl domácím k celkovému vítězství. Finálové drama tehdy dospělo až do penaltového rozstřelu, hráči Manchesteru United v něm dvakrát neskórovali a na rozdíl od poháru Franze Beckenbauera slavili zisk trofeje mnichovští fotbalisté. Třetí místo připadlo rovněž po penaltách Boce Juniors.

O dva roky později přijaly pozvánku Bayernu opět tři týmy, konkrétně vítěz Ligy mistrů Barcelona, vítěz Copa Libertadores Sport Club Internacional a stejně jako v minulém ročníku milánské AC. Penaltový rozstřel přišel na řadu tentokrát už v obou semifinálových zápasech. Z postupu do finále se radoval opět Bayern, kterého v něm doprovodila španělská Barcelona. Hlavní hvězdou finále i celého turnaje se stal Thiago Alcântara, tehdy však ještě v dresu Barcelony, nikoliv německého giganta. K jednomu gólu v semifinále přidal také dva ve finále a pohár pro vítěze připadl Kataláncům.

Pro třetí ročník Audi Cupu si Bayern pozval znovu milánské AC a opět dva nováčky – tentokrát nového anglického mistra Manchester City a vítěze Copa Sudamericana (po Copa Libertadores druhá nejvýznamnější mezinárodní soutěž v Jižní Americe), brazilské Sao Paulo. Po divoké přestřelce v semifinále a výhře 5:3 nad AC Milán postoupili do finále angličtí šampioni, doplnil se jako již tradičně Bayern. Mnichovští si po čtyřleté pauze vzali titul zpět, ve finále zvítězili 2:1.

V roce 2015 turnaj přivítal opět dva nováčky, vítěze Ligy mistrů Real Madrid a anglický Tottenham Hotspur. Tyto týmy si navíc spolu zahrály semifinálový duel, který lépe vyšel pro španělský velkoklub. Finále si zahráli s domácím Bayernem, který zdolal v prvním zápase AC Milán. Z obhajoby se radovali mnichovští fotbalisté, a to hlavně díky svému útočníkovi Robertu Lewandowskému, nejlepšímu střelci turnaje.

V zatím posledním ročníku se odehrálo hned několik poprvé. Poprvé nepřijel do Německa AC Milán, poprvé se Bayern nedostal do finále a poprvé nevstřelil žádný střelec dvě a více branek. První semifinále mezi Bayernem a anglickým Liverpoolem skončilo překvapivě 3:0 pro Kloppovi svěřence. Druhý duel vyhrálo Atlético Madrid 2:1 nad italskou Neapolí, která v souboji o třetí místo dokázala porazit Bayern Mnichov. Ten tak zůstal bez medaile. Finále musely rozhodnout až penalty, při kterých se jako jediný neprosadil liverpoolský Henderson a pohár tak putoval hráčům ze španělské metropole.

2019 – rok Audi Cupu

Znovu po dvou letech se vrátí jeden z nejznámějších předsezónních turnajů na světě. Ačkoliv ještě není jisté, koho si na Audi Cup pořádající Bayern Mnichov pozve, fanoušci se určitě mohou těšit na prvotřídní podívanou. Tento turnaj pokaždé přiláká skutečně nejlepší týmy světa jen nedaleko hranic České republiky. Dva dny fotbalu, na které fanoušci vzpomínají celý život.

Rezervujte si místo na tomto turnaji už nyní.